Annonse

Nyhetsstudio

- Fjerde dose kan komme i mars
VÅR: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til P4 at en fjerde vaksinedose kan komme til våren. Foto: Fredrik Hagen / NTB

- Fjerde dose kan komme i mars

Etter tirsdagens pressekonferanse kommenterte helsedirektør Bjørn Guldvog muligheten for at en fjerde, «skreddersydd» vaksinedose er nødvendig.

- Det er ikke usannsynlig at vi nå trenger en fjerde dose med en litt annen innrettet vaksine, basert på omikron-viruset. Men det er litt for tidlig å si, sa han til Dagbladet.

Onsdag sier han til P4 at den fjerde dosen kan komme i mars.

Overfor Dagbladet viste Guldvog til Moderna-sjef Stephane Bancel, som tirsdag uttalte han tror at vaksinene vil ha betydelig mindre effekt mot omikron-varianten.

- Jeg hører også at det gjøres løpende vurderinger av de andre vaksinene. I hvor stor grad det vil være behov for en fjerde dose, vet vi ennå ikke i dag. Men vi må være forberedt på det, fortsatte Guldvog.

Før jul skal alle over 65 år ha fått tilbud om en tredje vaksinedose. Etter planen skal vaksinering av de under 65 starte i januar.

- Deretter skal alle over 18 år få tilbud om tredje vaksinedose innen påske, sa helsebyråd Robert Steen på en pressekonferanse tirsdag.

- Jeg vil på det sterkeste oppfordre alle om å ta tredje vaksinedose, sa han.

Mandag formiddag opplyste Pfizer til Dagbladet at de er i gang med å teste egenskapene til den nye varianten, og at de regner med å ha gode svar i løpet av de kommende ukene.

Skulle det vise seg at omikron-varianten klarer å omgå Pfizer-vaksinens effekt, kan en ny og skreddersydd vaksinevariant utvikles i løpet av anslagsvis tre måneder.

Vaksineekspert Gunnveig Grødeland har tidligere uttalt til Dagbladet at det på sikt kan hende at det bør vurderes om befolkningen vil trenge en ny vaksinedose mot den ny omikron-varianten.

- Det helt opplagte ville vært en skreddersydd vaksine, hvis man kan få det på plass. Men først må vi vite effekten av den nåværende vaksinen mot omikron, sa Grødeland.

Les hele saken

- Kan trenge «omikron-vaksine»

Annonse

Trusselmelding mot Skien fengsel

Politiet mottok torsdag ettermiddag en uspesifikk trusselmelding rettet mot Skien fengsel. Trusselen ble fremsatt på telefon til fengselet klokka 13.40 torsdag ettermiddag, skriver Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

- Vi ønsker ikke å kommentere konkret hva trusselen inneholdt, men vi kan ikke se bort ifra at den har sammenheng med den pågående rettssaken i fengselet, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen i pressemeldinga.

Politiet har siden meldingen ble mottatt hatt en pågående aksjon på stedet.

- Vi vurderer det ikke slik at det har vært none fare for de som har vært inne i fengselet, sier Eikedalen.

Politiet er i ferd med å avslutte den operative innsatsen og vil fortsette med å etterforske trusselmeldingen for å forsøke å finne ut hvem som er avsender.

Skien fengsel er nå tilbake i normal drift.

NRK: Nakstad er coronasmittet

Annonse

FHI: SMS-utsending førte til stort byks i smittetilfeller registrert gjennom smitte-app

Etter at FHI sendte ut 2 millioner SMS-er om smittesporing, økte antallet registrerte smittetilfeller gjennom sporingsappen «Smittestopp».

– Vi ser at antallet som meldte seg smittet i Smittestopp, gjorde et stort byks etter at vi sendte ut 2 millioner SMS-er til folk over 16 år i går. Fra rundt 400 meldinger om smitte dagen før, gikk det opp til 1377 meldinger i går, opplyser assisterende kommunikasjonsdirektør Kjetil Berg Veire i Folkehelseinstituttet (FHI).

Antall nedlastinger gikk opp med 70.000 etter SMS-kampanjen. Det betyr at rundt 3,5 prosent av dem som mottok meldingen, lastet ned appen.

– Vi sender ut nye 2 millioner SMS-er i dag, og tar en endelig oppsummering i morgen på effekt, sier Veire.

(NTB)

Rundt 1000 operasjoner corona-utsatt ved Haukeland

Siden mars 2020 er om lag 1000 operasjoner ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen blitt utsatt som følge av coronasituasjonen.

Det viser tall som overlege Christian Beisland ved Haukeland universitetssjukehus legger fram for Bergensavisen torsdag.

Fra nedstengingen 12. mars 2020 og til påsken samme år ble det utsatt mellom 550 og 600 operasjoner ved sykehuset. Fra oktober 2021 ble det også utsatt hundrevis av operasjoner. Alle utsettelsene skyldtes pandemien og sykehusets pandemiberedskap.

I desember forklarte Beisland til BA at personalmangel og coronautbrudd førte til utsettelsene i høst.

– Det går dessverre ofte utover pasienter med kroniske lidelser og mye smerter, sa Beisland da.

Nå i januar er sykehuset i full drift.

(NTB)

Annonse

Skal vurdere lettelser i smitteverntiltakene

Helsedirektoratet framla for første gang en ukesrapport om belastningen på kommunenes helse- og omsorgstjenester i Norge.

Der kommer det fram at den sterkt økende nasjonale smittetrenden gir jevnt over ikke økt belastning på kommunenes helse- og omsorgstjenester.

Coronapasienter utgjorde 19. januar 2,5 prosent av alle pasienter innlagt på somatiske døgnopphold i Norge. De utgjorde 29,6 prosent av alle pasienter innlagt på intensiv.

Tilgangen til personell og kritisk kompetanse er nå i svak bedring i kommunene, ifølge rapporten.

- Det er en god utvikling som vi er glad for. Det betyr at den økende smitten ikke belaster kommunene. Det skiller seg ganske mye fra det vi fryktet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

På bakgrunn av at kapasiteten både på sykehusene og i helsetjenestene i kommunene er gode, utelukker ikke helsedirektøren at de snart skal vurdere coronatiltakene i landet.

- Hvis denne trenden er stabil så er det også rom for at vi kan vurdere lettelser i ukene som kommer, så det er viktig å se på hvilket handlingsrom som finnes, sier Guldvog og legger til:

- Vi kommer til å se nøye på denne utviklingen, det er sikkert.

Skal vurdere lettelser i smitteverntiltakene
Foto: NTB