Annonse

Nyhetsstudio

Milde omikrontilfeller gir håp
OMIKRON: En kvinne testes for covid-19 på et sykehus utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. Johannesburg ligger i provinsen Gauteng, som har vært episenteret for utbruddet av omikron. Foto: Shiraaz Mohamed / AP / NTB

Milde omikrontilfeller gir håp

Helsemyndighetene er fortsatt ikke sikre på hvor farlig omikron er. Men de første rapportene fra leger har utløst forsiktig optimisme.

Da det europeiske smittevernbyrået ECDC la fram sin daglige statusoppdatering klokka 12 onsdag, var det registrert 59 tilfeller av omikron i Europa.

Blant disse har det ikke vært noen alvorlige tilfeller, ifølge ECDC.

Det er heller ikke meldt om dødsfall.

«Alle tilfeller som det fins tilgjengelig informasjon om alvorlighetsgrad for, har vært enten asymptomatiske eller milde», skriver byrået i sin dagsrapport.

Fire bekreftede tilfeller i Norge
De 59 tilfellene er påvist i Belgia, Danmark, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike.

Senere onsdag ble ytterligere fire smittetilfeller bekreftet i Norge.

Men bildet er det samme.

– Det vi har fått rapportert, er at ingen av de som har fått påvist omikron i Norge, har hatt behov for sykehusinnleggelse, sier kriseleder Line Vold ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Hun advarer likevel sterkt mot å trekke forhastede konklusjoner.

– Vi har ikke sikker kunnskap om hvor syk man blir av omikron, så er det altfor tidlig å konkludere.

I Sør-Afrika har flere leger uttalt seg om sykdomsbildet de ser.

Angelique Coetzee, som er lege i hovedstaden Pretoria og styreleder i den sørafrikanske legeforeningen (SAMA), sa i helgen til avisa News24 at symptomene så langt ikke har vært alvorlige.

– Det er ikke bare jeg som sier det. Jeg har snakket med andre leger i Atteridgeville, Midrand og så videre, og de ser nøyaktig det samme som jeg ser. Symptomene er milde, og det er det viktigste budskapet, sa Coetzee.

Pretoria ligger i provinsen Gauteng, som har vært episenter for omikronutbruddet.

(©NTB)

Annonse
- Viser motstand
Foto: Russiske myndigheter

- Viser motstand

Den russiske økonomien viser motstandsdyktighet mot de vestlige sanksjonene.

Det sier den russiske ministeren for økonomisk utvikling Maksim Resjetnikov, ifølge Reuters

- Vi har stått mot de første støtene mot økonomien, sier Resjetnikov.

Ministeren hevder at inflasjonen nå stiger saktere i Russland, og at myndighetenes grep vil fortsette å stagge inflasjonsveksten.

- Det er umulig å isolere Russland fra resten av verden, sier han videre, ifølge Reuters.

Stortingsrepresentanter ber britene om ikke å utlevere Assange
London. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Stortingsrepresentanter ber britene om ikke å utlevere Assange

Åtte stortingsrepresentanter har skrevet brev til Storbritannias innenriksminister Priti Patel og ber henne om ikke å utlevere Julian Assange til USA.

Stortingsrepresentantene fra Rødt, SV, MDG og Sp advarer mot følgene en utlevering av WikiLeaks-grunnleggeren kan få for pressefriheten i verden.

- Beslutningen du nå er i ferd med å ta på vegne av den britiske regjeringen, er ytterst viktig ikke bare for ditt eget land, men også for Europa og resten av verden, heter det i brevet.

- Tiltalen som kan gi 175 års fengsel for å ha avdekket USAs krigsforbrytelser, gir grunn til bekymring og sender et truende budskap til varslere og journalister verden over, noe både Amnesty International og PEN International blant andre advarer mot, skriver de videre.

- Jeg skulle jo ønske det var regjeringen som tok et slikt initiativ, men jeg håper dette brevet fra flere representanter kan være med på å presse den britiske innenriksministeren til å droppe utlevering, sier Rødts Sofie Marhaug, som har tatt initiativet til brevet.

- Vi er avhengig av varslere og fri presse for å avdekke maktmisbruk og menneskerettighetsbrudd. Nobels fredspris gikk senest i fjor til Maria Ressa og Dmitrij Muratov for deres kamp for pressefrihet. Assange kjemper den samme kampen, men hans avsløringer gikk ut over en av våre allierte. Jeg spør meg om det er derfor regjeringen er så taus, sier hun.

Brevet til Patel er også undertegnet av Tobias Drevland Lund i Rødt, de fire SV-representantene Ingrid Fiskaa, Kathy Lie, Andreas Sjalg Unneland og Freddy André Øvstegård, Rasmus Hansson i MDG og Åslaug Sem-Jacobsen i Sp.

(NTB)

Annonse
Russland: Diskuterte Nato i møte med svensk ambassadør
Foto: EPA/NTB

Russland: Diskuterte Nato i møte med svensk ambassadør

Onsdag kalte russisk utenriksdepartement Sveriges ambassadør i Russland, Malena Mård, inn på teppet.

Nå skriver russisk utenriksdepartement i en pressemelding at de diskuterte Sveriges avgjørelse til å bli med i Nato.

Russisk UD skriver at de la fram sitt standpunkt på medlemskapet og at «strukturene for regionalt samarbeid» blir «ødelagt av initiativet fra våre nordeuropeiske naboer».

- Noe som ytterligere forverrer situasjonen i denne tidligere stabile regionen i verden, skriver de.

FT: Tyrkia blokkerer Nato-søknader

Tyrkia blokkerer første trinn i den formelle Nato-prosessen for å innlemme Sverige og Finland i forsvarsalliansen.

Det melder Financial Times.

Tyrkias diplomatiske trekk skal ha kommet under et møte mellom Natos ambassadører onsdag - samme dag Sverige og Finland formelt leverte inn sine Nato-søknader.

Målet med møtet skal ha vært å åpne forhandlinger om tiltredelse i forsvarsalliansen allerede i dag, men Tyrkias motstand skal ha forhindret en avstemming fra å finne sted, ifølge Financial Times.

Dette er det første formellet trinnet i behandlingen av en Nato-søknad.

I en tale til det tyrkiske parlamentet onsdag formiddag angrep president Recep Tayyip Erdogan vestlige allierte for mangel på «følsomhet» overfor Tyrkias sikkerhetsbekymringer.

Tyrkiske myndigheter krever å få utlevert 30 personer de anser for å være terrorister.

Erdogan har tidligere kalt Skandinavia et tilfluktssted for terrorister.

Tyrkia, i likhet med USA, anser den kurdiske organisasjonen PKK for å være en terrororganisasjon.

Norge har ikke stemplet PKK som en terrororganisasjon, og det samme har heller ikke Sverige eller Finland, men både Sverige og Finland er medlem av EU, som har ført PKK opp på lista over terrororganisasjoner.

Dagbladet oppdaterer saken.

Annonse
Russisk soldat erkjenner straffskyld
Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Russisk soldat erkjenner straffskyld

En russisk soldat som står tiltalt for krigsforbrytelser i Ukraina har erkjent straffskyld for å ha drept en ubevæpnet sivil, skriver The Guardian.

Vadim Sjisjimarin er tiltalt for å ha skutt en ubevæpnet 62-åring dagene etter invasjonen i Ukraina startet og risikerer livstid i fengsel.

21-åringen er i retten i Kyiv onsdag.

Mannen er den første som stilles for retten for krigsforbrytelser i Ukraina siden Russland invaderte 24. februar.

Tidligere onsdag sa russiske myndigheter at de ikke har noen opplysninger om soldaten.