Annonse

Nyhetsstudio

Møte om tiltak utsatt til 14.30

- Vi har fått beskjed om møtet er utsatt fra arrangøren, vi kan ikke si noe mer enn det, sier kommunikasjonsrådgiver Hege Heløe i Statsforvalteren i Oslo og Viken til Dagbladet.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser om at det er på grunn av logistikk og kalenderkollisjon.

Helseminister Ingvild Kjerkol skal altså møte kommunene i Viken og Oslo klokken 14.30 og ikke 12.30 som planlagt.

Møtet skal handle om tiltak, ifølge VG.

– Nye, omfattende smitteverntiltak må være logiske, hensiktsmessige og sammenhengende. Hvis ikke risikerer vi å undergrave tilliten mellom befolkningen og myndighetene, sier kommunaldirektør Kenneth Andre Johannessen i Indre Østfold til avisa.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen åpnet i går for at det kan komme påbud om bruk av munnbind i Oslo. Det kan bety påbud også i Viken-kommunene rundt hovedstaden.

Han er tydelig på at Omikron-variantens mulige spredning i Norge kan få konsekvenser for koronahåndteringen i Oslo.

– Vi hever nå beredskapen i kommunen til nivå 3, noe som er den høyeste beredskapen i kommunen. Det betyr blant annet at vi setter sentral kriseledelse for å sikre effektiv informasjonsdeling og koordinering av vår innsats, sa Johansen på en pressekonferanse tirsdag.

Annonse

Fem personer evakuert etter branntilløp

Beboere i en enebolig i Oslo er evakuert på grunn av kraftig tørrkoking.

- Vi er inne med røykdykkere og har evakuert fem personer, skriver 100-sentralen i Oslo på Twitter like før klokka 06.30 søndag morgen.

Zelenskyj: Ingen militær løsning for Krim

Ukrainsk territorium som Russland har annektert siden 2014, blant annet Krim-halvøya, kan ikke gjenvinnes militært, sa Zelenskyj lørdag.

I sin daglige videotale lørdag takket han ukrainske styrker som holder ut i Donbas, og gjentok at han tror Moskva vil forhandle om Ukraina tar tilbake alle landområdene russiske styrker har tatt kontroll over siden invasjonen 24. februar.

Men han utelukket å forsøke å ta tilbake Krim-halvøya og annet tapt territorium med kraft, skriver The Guardian.

– Jeg tror ikke at vi kan ta tilbake hele vårt territorium på militært vis. Om vi bestemmer oss for å gå den veien, vil vi miste hundretusenvis av mennesker, sa Zelenskyj.

(NTB)

Annonse

Ambassadør om russiske atomvåpen: - Usannsynlig

Det er usannsynlig at Russland kommer til å bruke taktiske atomvåpen i krigen mot Ukraina, sier landets ambassadør til Storbritannia i et intervju med BBC.

Ambassadør Andrej Kelin sier til BBC at bruk av atomvåpen i en slik konflikt vil være i strid med regler i det russiske forsvaret. Russland bruker kun atomvåpen om statens eksistens er truet, forklarer han.

– Det har ingenting å gjøre med den nåværende operasjonen, sier han.

Det ble oppfattet som en advarsel da president Vladimir Putin i februar beordret det russiske forsvaret til å sette atomvåpnene i forhøyet beredskap.

Taktiske atomvåpen er våpen som brukes mot mål på relativt kort avstand, til forskjell fra «strategiske» atomvåpen, som kan bli avfyrt fra mye lengre avstand og gjerne tas i bruk i scenarioer der man ser for seg en fullskala atomkrig.

De taktiske våpnene omfatter flere mindre bomber og missiler som brukes på slagmarken. Det antas at Russland har om lag 2.000 slike våpen.

Ellers i intervjuet med BBC avviste Kelin at russiske styrker retter artilleriangrep mot sivile og sa at anklager om krigsforbrytelser i Kyiv-forstaden Butsja er «oppspinn».

Butsja ble kjent verden over etter at russiske styrker trakk seg ut av områdene rundt Kyiv i starten av april. Likene av titalls mennesker i sivile klær ble funnet, noen av dem var bakbundet og skutt på kloss hold.

(NTB)

Den mektige kardinalen Angelo Sodano er død
Foto: AP / NTB

Den mektige kardinalen Angelo Sodano er død

Den italienske kardinalen Angelo Sodano, som var høyre hånd til både pave Johannes Paul II og pave Benedict XVI, er død, 94 år gammel, opplyser Vatikanet.

Sodano ble knyttet til flere kontroverser de siste årene, men han nøt stor innflytelse over den katolske kirken under de to pavene på 90-tallet og starten av millenniet.

Pave Frans hyllet «denne velrenommerte mannen av kirken, som fullbyrdet sitt presteskap med sjenerøsitet … til tjeneste for pavestolen», het det i et telegram til Sodanos familie.

Han døde i Roma fredag, der han hadde vært innlagt på sykehus siden 9. mai etter å ha fått covid-19, ifølge Vatican News. Han begraves tirsdag i Peterskirken med blant andre paven til stede.

Sodano ble andremann i rekka da Johannes Paul utnevnte ham til utenriksminister i 1991. Sodano ble med ham på rundt 50 utenlandsreiser. Etter at Benedict XVI ble ny pave i 2005, forble Sodano i rollen fram til september 2006.

Deretter ble han utnevnt til leder av kardinalkollegiet, der han ble sittende etter at paven trådte av i 2013.

Sodano sa opp i 2019 etter å ha fått kritikk for å ha støttet prester som var anklaget for ugjerninger. Han ble også blant annet anklaget for å pleie bånd til Chiles diktator, generalen Augusto Pinochet, da han bodde i Chile.

(NTB)

Annonse

Fire til sykehus etter møteulykke

I alt fem biler var involvert i en trafikkulykke på Svinndalveien nord for Sarpsborg. Fire personer er sendt til sykehus med uvisst skadeomgang etter ulykken.

Politiet meldte om ulykken klokken 00.45. To personbiler kolliderte front mot front på fylkesvei 114, og ytterligere tre biler var involvert i ulykken.

– Det skjedde en front til front-ulykke mellom to av bilene, og det utviklet seg til en kjedeulykke hvor tre andre er blitt involvert, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt til TV 2.

I alt fem personer var involvert i ulykken, og det er store materielle skader på bilene.

– Fire personer er sendt til Kalnes sykehus, og en person er sendt til legevakt. Skadeomfanget på disse er ukjent, forteller Samuelsen til NRK.

To av de fire ble fraktet til traumemottaket ved sykehuset.

Politiet har avhørt vitner og sikret bevis, og en person er mistenkt og har fått førerkortet beslaglagt.

(NTB)