Annonse

Nyhetsstudio

DT: Bekrefter omikrontilfelle i Øvre Eiker

Ordfører Knut Kvale (Sp) i Øvre Eiker opplyser til Drammens Tidenende at kommunen har ett bekreftet tilfelle av omikronvarianten.

- Jeg har fått beskjed av kommuneoverlegen i kveld om at vi har ett bekreftet tilfelle av omikron. Det er knyttet til selskapet på Aker Brygge, sier Kvale.

Torsdag holdt regjeringen en pressekonferanse der det ble innført en rekke regionale og nasjonale tiltak. Øvre Eiker var ikke blant kommunene som regjeringen valgte at skulle bli omfattet av de regionale tiltakene.

- Kriseledelsen med kommunelegen, kommunedirektøren og meg har tatt en beslutning i kveld om at vi ønsker å bli med i den regionale forskriften. Vi har gitt beskjed om dette til Statsforvalteren, sier ordføreren.

Annonse

Armenias president går av

Armenias president Armen Sarkisian kunngjorde søndag at han trekker seg.

Presidentens rolle i landet er stort sett seremoniell. Sarkisian gir uttrykk for frustrasjon over manglende innflytelse.

– Presidenten har ikke de nødvendige verktøyene til å påvirke de viktige prosessene i utenriks- og innenrikspolitikken i vanskelige tider for både folket og landet, sier han.

Sarkisian sto i fjor i sentrum for en innenrikspolitisk krise som oppsto i kjølvannet av krigen med nabolandet Aserbajdsjan.

Han var da sterkt uenig med statsminister Nikol Pashinyan om beslutningen om å fjerne lederen for landets generalstab. Krigen i 2020 endte med at Armenia måtte avgi territorier de hadde kontrollert i flere tiår.

(NTB)

Kina: Foretrekker analtesting

Kina prøver nå ut coronatesting med vattpinner i analåpningen framfor testing i nesa. Dette skriver NRK.

Kinesiske myndigheter gjør nå alt for å stoppe coronasmitte før vinter-OL går av stabelen om to uker.

Analtesting skal ifølge kinesiske myndigheter være mer effektivt enn testing i nesa og munnen, fordi viruset kan leve lengre i fordøyelsessystemet.

FHIs Preben Aavitsland kommenterer den kinesiske praksisen slik overfor NRK:

– Forstår du hvorfor de tester rektalt i Kina?

– Nei, men det er også andre deler av coronahåndteringen i Kina jeg ikke forstår, skriver Aavitsland i en e-post til NRK.

Annonse

- Vet ikke om det blir vellykket

Utenriksminister Anniken Huitfeldt gjester Dagsrevyen på NRK søndag kveld. Her forsvarer hun avgjørelsen om å invitere Taliban til samtaler i Oslo - men understreker at regjeringen ikke har tatt lett på avgjørelsen.

Hun framholder at regjeringen stiller strenge krav til Taliban.

- Vi gir ikke penger til Taliban, sier hun, og forklarer at alle norske kroner går gjennom humanitære organisasjoner. Kvinners rett til skolegang, arbeid og menneskerettigheter er blant stikkordene.

Hvem den afghanske delegasjonen består av, har Taliban selv definert, forteller Huitfeldt.

- De har sendt sine egne, sier hun, og understreker at disse har møtt med representanter fra sivilsamfunnet i Afghanistan, kvinneorganisasjoner, menneskerettighetsaktivister og journalister.

Utenriksministeren sier at hun er klar over at "en del av disse er ettersøkt".

- Det er også derfor de har kommet til Norge på den måten de har kommet.

Huitfeldt framholder at USA, EU, Frankrike og Storbritannia får møte Taliban gjennom møtet i Oslo.

- Men også hvor Taliban må sitte med representanter, for første gang, fra kvinne- og menneskerettighetsorganisasjoner i Norge, og diskutere deres krav. Og det hadde vi ikke fått til i andre land enn i Norge.

På spørsmål fra NRK om hva Taliban må bringe til torgs for at regjeringen skal anse møtet som vellykket, svarer Huitfeldt kontakt:

- Vi vet ikke om det blir vellykket. Men vi er veldig urolige for at det blir en humantær katastrofe i Afghanistan. Det er en tragedie for det afghanske folk, men det kan også være farlig for oss i Norge. Vi har sett før at Afghanistan har vært et oppmarsjområde for internasjonal terror. Det kan bli store flyktningstrømmer. Dette er ikke noe vi gjør med lett hjerte. Men det kan bli verre.

Berlusconi til helsesjekk på sykehus
PÅ SYKEHUS: Silvio Berlusconi (85). Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / AP / NTB

Berlusconi til helsesjekk på sykehus

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi har vært gjennom en rekke medisinske undersøkelser på et sykehus i Milano, bekreftet en talsperson søndag.

Uttalelsen kom dagen etter at Berlusconi trakk sitt kandidatur til presidentvalget.

Italienske medier har meldt at den tidligere statsministeren har vært innlagt på sykehuset i San Raffaele, hvor legen hans jobber. Men talspersonen opplyste at Berlusconi har vært inn og ut av sykehuset de siste dagene for helsesjekk og en rekke medisinske undersøkelser.

85 år gamle Berlusconi ble frisk av covid-19 i 2020, men måtte på sykehus flere ganger i fjor vår for å få behandling for komplikasjoner som fulgte.

Berlusconi tilbrakte ti dager på San Raffaele-sykehuset etter at han ble smittet av koronaviruset i september 2020. Etter at han ble skrevet ut, omtalte han sykdommen som lumsk, og fortalte i pressen at det var den farligste utfordringen han noen gang hadde stått overfor.

Foruten å være i en sårbar aldersgruppe, har Berlusconi en hjertesykdom som førte til at han fikk en pacemaker for flere år siden.

Berlusconi trakk lørdag motvillig sitt kandidatur for å etterfølge Sergio Mattarella som Italias statsoverhode, en stort sett seremoniell stilling som også krever politisk skarpsindighet og konstitusjonell kunnskap for å styre Italia gjennom dets ikke sjeldne politiske kriser.

Lovgivere og regionale representanter begynner stemmegivningen mandag. Det er en sammensatt gruppe av over tusen italienske folkevalgte som avgjør hvem som skal bli president.

(NTB)

Les hele saken

Forlot kjæresten for yngre kvinne

Annonse

WHO: Da kan pandemien være over

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det «sannsynlig» at coronapandemien er over i Europa etter omikronbølgen, melder det franske nyhetsbyrået AFP.

Det er omikronvariantens høye smittsomhet som er nøkkelen til resonnementet, som kommer fra WHOs Europa-sjef Hans Kluge.

Kluge sier til AFP at 60 prosent av Europas befolkning kan være smittet i mars. Det kan i sin tur lede til pandemiens slutt - iallfall på dette kontinentet.

WHO-toppen advarer imidlertid mot at nye muterte utgaver av coronaviruset kan skape problemer.

Les hele saken

Teori: Pandemien over etter omikron