Annonse

Nyhetsstudio

Strengere tiltak på Haugalandet
Haugalandet innfører munnbindpåbud. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Strengere tiltak på Haugalandet

Kommunene på Haugalandet har bestemt seg for å innføre strengere smitteverntiltak. Det melder NRK.

Fra natt til lørdag og fram til 7. januar innføres munnbindpåbud i kommunene Karmøy, Haugesund, Tysvær, Vindafjord, Sveio, Etne, Bokn og Utsira på Haugalandet.

Påbudet gjelder på kollektivtransport, i drosjer, butikker og kjøpesentre når man ikke kan holde nok avstand til andre, opplyser kommunene i en felles pressemelding.

Påbudet gjelder ikke barn under tolv år eller personer som av medisinske årsaker ikke kan bruke munnbind. Det melder NTB.

Kommunene anbefaler også at husstandsmedlemmer holder seg i karantene i sju dager etter påvist smitte i hjemmet.

Bakgrunnen for de nye smittetiltakene i kommunene er den samlede smittesituasjonen for luftveissykdommer på Haugalandet og presset som nå er på sykehus, legevakter, helsetjenester og skoler/barnehager i regionen.

Annonse

Fjøstak har rast - traff bolighus

Et tak fra fjøs på Sandtorg utenfor Harstad har rast sammen og truffet et bolighus, som har fått skader, melder Troms politidistrikt.

- Det er fire personer i huset, inkludert to barn. Ingen er skadd. De vil ikke gå ut av huset, av frykt for at fjøset kan rase sammen, skriver politiet.

Støre visste ikke at Haqqani kom til Norge

Statsminister Jonas Gahr Støre visste ikke at Anas Haqqani var et medlem av den afghanske delegasjonen før han leste det i mediene. Det sier han selv til Dagbladet.

- Navnet på de enkelte i delegasjonen så jeg i mediene da de ankom Norge. Vi var klar over at Taliban satt sammen sin egen delegasjon. Dette er folk som har vært ettersøkt og på lister. Nå er det lagt til rette for at de kan reise til slike møter.

- Skulle du ønske at UD hadde informert deg tidligere, før de landet på norsk jord, om at Haqqani er en av deltakerne?

- Det har jeg ikke noe problem med. Som sagt: De satte sammen sin delegasjon, som skulle være representative. Det er riktig for disse samtalene at de kommer på høyt nivå. Hadde kommet på et lavt nivå, hadde de hatt midnre muligheter til å forplikte seg.

Anas Haqqani (27) er lillebror av Sirajuddin Haqqani, som leder Haqqani-nettverket, et underbruk av Taliban.

Sirajuddin Haqqani er etterlyst av FBI for terrorangrepet på Kabul Hotel Serena i 2008, hvor Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) ble drept.


UDs pressevakt Guri Solberg bekreftet lørdag overfor Dagbladet at Anas Haqqani er i Norge.

Annonse

Taliban: Oslo-samtaler et skritt mot anerkjennelse

Representantene for den afghanske Taliban-regjeringen oppfatter samtalene i Oslo som et skritt mot en anerkjennelse.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt har uttalt at invitasjonen eller tilretteleggingen av møtene mellom Taliban og utenlandske representanter i Oslo ikke innebærer noen legitimering eller anerkjennelse av de nye makthaverne i Afghanistan.

Søndag kveld ble det likevel klart at Taliban på sin side oppfatter prosessen i Oslo som en positiv utvikling.

– Det er absolutt et skritt mot anerkjennelse av myndighetene og kan hjelpe med å fjerne et feil bilde av afghanske myndigheter, sier Shafe Azam til TV 2 og resten av pressekorpset på Soria Moria hotell.

Azam er direktør for økonomiske relasjoner ved Utenriksdepartementet i Afghanistan. På spørsmål fra pressen om hvorfor talibanregimet ikke er anerkjent, svarer han at han mener alle regler og krav som ligger til grunn for en anerkjennelse, er utført.

Søndag dreide møtene mellom den afghanske delegasjonen og ulike menneskerettighetsgrupper seg blant annet om kvinnenes rettigheter i det kriserammede landet. Azam hevder at jenter ikke har fått gå på skole på grunn av pandemien. Han avviser også at kvinner ikke slipper til i arbeidslivet eller i maktposisjoner.

– Ingen kan benekte deres rettigheter. De vil ta del i oppbyggingen av landet, sier Azam.

(NTB)

20 boliger evakueres i Molde

Det brenner heftig i en låve på Kleive i Molde. Ifølge lokalavisa Romsdals Budstikke blir 20 nærliggende boliger evakuert på grunn av stor eksplosjonsfare.

- Det lagres bilder, propan, m.m. i låven, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

Politiet melder videre at evakueringssonen er på 1000 meter rundt bygningen.

Annonse

Armenias president går av

Armenias president Armen Sarkisian kunngjorde søndag at han trekker seg.

Presidentens rolle i landet er stort sett seremoniell. Sarkisian gir uttrykk for frustrasjon over manglende innflytelse.

– Presidenten har ikke de nødvendige verktøyene til å påvirke de viktige prosessene i utenriks- og innenrikspolitikken i vanskelige tider for både folket og landet, sier han.

Sarkisian sto i fjor i sentrum for en innenrikspolitisk krise som oppsto i kjølvannet av krigen med nabolandet Aserbajdsjan.

Han var da sterkt uenig med statsminister Nikol Pashinyan om beslutningen om å fjerne lederen for landets generalstab. Krigen i 2020 endte med at Armenia måtte avgi territorier de hadde kontrollert i flere tiår.

(NTB)