Annonse

Nyhetsstudio

Ber politiet starte ny etterforskning av Silje-saken
Silje Marie Redergaard (5) ble funnet død i en akebakke i Trondheim. Foto: Privat

Ber politiet starte ny etterforskning av Silje-saken

Statsadvokaten i Trøndelag ber politiet starte ny etterforskning i Silje-saken.

Fem år gamle Silje Marie Redergård ble funnet død i en akebakke på Tiller i Trondheim 15. oktober i 1994. Tre gutter på henholdsvis fire, fem og seks år gammel ble pekt ut som gjerningsmenn.

Minst to uavhengige, voksne vitner fortalte politiet at de så ungdommer i det aktuelle området kort tid før Redergård ble funnet død. Vitnene støttet på den måten to av barnas opprinnelige forklaringer i avhør, der også de fortalte om observasjoner av ungdommer.

- Jeg har bedt om at det gjennomføres ny etterforskning, spesielt fordi en del av vitneobservasjonene i saken ikke er fulgt opp. Jeg er ikke enig i at ny etterforskning ikke vil føre til ny informasjon. Vi må gjøre et forsøk og se hva vi får fram, sier statsadvokat Bjørn Soknes til Dagbladet.

Soknes ønsker ikke å gi konkrete pålegg eller anbefalinger om hva som skal gjøres videre i saken. Det er nå politimesteren i Trøndelag, Nils Kristian Moe, som nå tar saken videre.

Silje-saken fikk internasjonal oppmerksomhet, men har i mange år vært omdiskutert og politiets etterforskning har fått mye kritikk. I forbindelse med NRK Brennpunkts dokumentar om saken ble politioverbetjent og avhørsekspert Asbjørn Rachlew bedt av Riksadvokaten om å skrive en rapport hvor han gjennomgikk saken. Den kom med en knusende dom av arbeidet som ble gjort.

- Saksdokumentene etterlater et bilde av en etterforskning med åpenbare mangler de få timene den varte. Etterforskningen ble i realiteten innstilt før det var gått 24 timer. Da bestemte politiet seg for hvem som var «gjerningsmennene» – i beste hensikt, men på sviktende grunnlag. Avhørene av de mistenkte barna er gjennomført uten at de ble gjort kjent med noen av sine straffeprosessuelle menneskerettigheter, heter det blant annet i rapporten som Dagbladet har fått innsyn i.

Annonse
Lettelsene kommer tirsdag
MYKER OPP: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol lover betydelige lettelser til uken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Lettelsene kommer tirsdag

Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen på tirsdag.

Det erfarer Dagbladet.

På pressekonferansen vil regjeringen presentere de ventede lettelsene i coronatiltakene.

Helse - og omsorgsminister Ingvild Kjerkol lover store lettelser i coronatiltakane.

- Vi kommer til å gjøre betydelige lettelser til uken. Men vi har ikke fått vurdert alle besvarelsene fra de underliggende etatene ennå. Vi har heller ikke fått alle besvarelsene, sier Kjerkol til Dagbladet.

Helseministeren er tydelig på at ikke alle tiltakene forsvinner i denne omgang.

- Vi kommer til å gjøre en gradvis lettelse og kommer derfor til å beholde noen tiltak også.

Kjerkol sier det ikke er aktuelt å gå inn på hvilke enkelttiltak som tas bort og hvilke som beholdes nå.

Helseministeren sa onsdag til TV2 at det er naturlig å se på lettelser.

- Alle kan forberede seg på lettelser, sa Kjerkol.

Danmark fjernet denne uken nesten alle sine coronatiltak.

Les hele saken

Ingen store lettelser denne uka

UD til Aftenposten: Huitfeldt besøkte kongen før hun ble smittet

UD bekrefter til Aftenposten at utenriksminister Anniken Huitfeldt torsdag var i audiens hos kong Harald på slottet. Samme dag testet hun positivt for corona.

- Jeg skulle av hele mitt hjerte ønske at jeg ikke testet positivt samme dag som jeg hadde audiens hos kong Harald, dronning Sonja og kronprins Håkon. Jeg testet meg i dag tidlig og den var negativ, men testet meg igjen da jeg fikk akutt hodepine i ettermiddag, sier Huitfeldt til Aftenposten.

I den forbindelse bekrefter Kongehuset overfor Dagbladet at både kongeparet og kronprinsparet skal teste seg for corona.

- Kongeparet og kronprinsen møttes med utenriksministeren til audiens torsdag. I ettermiddag ble vi varslet om at utenriksministeren var coronasmittet. Kongeparet og kronprinsparet kommer til, i henhold til smittevernreglene, å ta en coronatest, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Det norske kongehus, Sven Gjeruldsen, til Dagbladet.

Andre som har vært på møtet med utenriksministeren har også blitt varslet, ifølge Aftenposten.

Annonse

Mann knivstukket i Stavanger - ukjent skadeomfang

Det melder politiet i Sør-Vest på Twitter.

- En mann er knivstukket og blir tilsett av helse. Skadeomfanget er ukjent. En kvinne er pågrepet, skriver politiet.

Mannen i 40-årene er kjørt til Stavanger Universitetssykehus (SUS).

Klokka 19.11 opplyser politiet at de er ferdig på stedet.

- Hendelsen har skjedd i et leilighetskompleks. De involverte bodde ikke sammen, men i hver sin etasje, skriver de på Twitter.

Huitfeldt er smittet

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er coronasmittet.

Det bekrefter Utenriksdepartementet (UD) overfor Dagbladet. Det var Aftenposten som først omtalte saken.

- Hun testet seg fordi hun plutselig fikk hodepine, men har bare milde symptomer, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide i UD til Aftenposten.

Til Dagbladet sier pressevakt Tuva Raanes Bogsnes at Huitfeldt testet positivt for corona i dag.

- Hun har milde symptomer, sier Bogsnes til Dagbladet.

Huitfeldt kan dermed ikke reise til Beijing for å representere Norge ved åpningsseremonien til årets vinter-OL, skriver avisa.

Dagbladet oppdaterer saken.

Annonse

Vaksinemotstandere tok seg inn på vaksinesenter

Rundt 30 personer demonstrerte torsdag ettermiddag ved vaksinesenteret på det gamle Munch-museet på Tøyen i Oslo.

Det bekrefter operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Cathrine Sylju overfor Dagbladet.

- Det er foreløpig litt uklart hvor mange som fysisk skal ha vært inne på selve vaksinesenteret, men de har oppholdt seg både utenfor og inne, sier operasjonslederen.

Sylju har ikke fått tilbakemelding på at det skal ha oppstått noen fysiske eller materielle skader.

- De har fått beskjed om å gå ut og at de kan ytre seg ute om de ønsker det. Etterkommer de ikke kravene vil vi vurdere innbringelse til arresten, sier Sylju.

Innsatsleder Kristoffer Bang forteller til Dagbladet at politiet fikk melding om at mennesker hadde tatt seg inn på vaksinesenteret litt etter klokka 17. I alt skal det ha vært snakk om ti mennesker.

- Budskapet deres var at de ønsket å ta beslag i vaksinene, og de ønsket ikke å fjerne seg når de fikk beskjed av de ansatte, sier innsatsleder til Dagbladet.

- Vi tok kontakt med dem, og det ble gitt en bortvisning etterhvert. To etterkom ikke det og er kjørt til arresten.