Annonse

Nyhetsstudio

Innfører tiltak i flere kommuner i Vestland

Det innføres tiltak i 13 kommuner i Vestland fylke. Det skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

De regionale tiltakene trer i kraft fredag 3. desember klokka 21.00, og vil gjelde inntil videre.

Tiltakene innebærer blant påbud om munnbind, påbud om hjemmekontor og antallsbegrensninger på private arrangementer på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide eller lånte lokale.

Det blir også plikt for serveringssteder og arrangører å ha et system for å registrere gjester, og varsle gjester om smitteeksponering.

Det blir også krav om bordservering av alkohol, samt krav om sitteplasser.

Det kan maksimalt være 600 i publikum på innendørs arrangementer uten faste, tilviste sitteplasser. Disse skal deles i kohorter som ikke er større enn 200.

Tiltakene innføres etter rekordsmitte i Bergen, og stigende smitte i hele regionen over tid.

- Det er stor pågang av pasienter, og høye tall på sykemeldinger og annet fravær i helsetjenestene både i kommunene og på sykehusene. I tillegg er sykehusene i regionen i gul beredskap. Situasjonen er svært utfordrende. Derfor setter vi i gang tiltak her nå, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, i pressemeldingen.

Statsforvalteren og kommunene var i et møte om nye tiltak tidligere i dag.

De 13 kommunene er:

Alver, Askøy, Austevoll, Austrheim, Bergen, Bjørnafjorden, Kvam, Osterøy, Modalen, Samnanger, Vaksdal, Voss og Øygarden.

Annonse
Zelenskyj og Putin på Times maktliste
Foto: AP / NTB

Zelenskyj og Putin på Times maktliste

Både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands Vladimir Putin har fått plass på Time Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker.

De to presidentene står på listen i kategorien «ledere», som også inkluderer EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen, Tysklands statsminister Olaf Scholz og USAs president Joe Biden.

Hver oppføring kommer med en liten tekst, og Biden er denne gangen også en av magasinets bidragsytere. Han har skrevet om Zelenskyj.

- Da Vladimir Putin satte i gang sin brutale krig mot Ukraina og ukrainerne trengte lederen sin, ga Volodymyr Zelenskyjs ord gjenklang over hele verden: «Presidenten er her», åpner Biden sin tekst.

Han sier Zelenskyj er en leder som «er ukrainerens mot og motstandsdyktighet verdig» mens folk over hele landet slåss for friheten.

- Hver gang vi snakker sammen, hører jeg i Zelenskyjs stemme den ukuelige viljen til en mann som tror fullt og helt på sin plikt overfor folket, og som hver dag lever opp til det høytidelige ansvaret det er å lede landet gjennom en mørk og vanskelig tid, fortsetter den amerikanske presidenten i lovprisingen av sin ukrainske kollega.

Han sier Zelenskyj har inspirert den frie verden til å være mer samlet, mer besluttsom og mer målrettet, og at Zelenskyj har satt spor etter seg i historien og bevist at Ukraina vil bestå.

Tonen er en ganske annen i teksten om Vladimir Putin, som er skrevet av Aleksej Navalnyj , den opposisjonelle russeren som soner en straff på ni år i arbeidsleir.

- Kanskje Vladimir Putin sanne kall er å lære oss en lekse – oss alle fra verdensleder til vanlige folk. Det har han gjort svært godt, skriver Navalnyj og åpner tilsynelatende med smiger.

- Han har igjen minnet oss om at dersom man begynner med «bare litt valgfusk», så ender det alltid i diktatur. Og diktatur leder til krig. Det er en lekse vi ikke skulle glemt.

Navalnyj anklager samtidig verdens leder for å ha vært hyklerske når de i en årrekke har snakket om en «pragmatisk innfallsvinkel og nytten ved internasjonal handel.

- På den måten har de latt seg selv nyte godt av russisk olje og gass, mens Putin strammet grepet om makten. Men med sanksjoner og militær og økonomisk bistand vil denne krigen koste langt mer enn de lukrative olje- og gassavtalene, som ble feiret med champagne.

Russlands for tiden mest kjente politiske fange mener Putin samtidig er i ferd med å lære oss hvordan et land kan utradere alle økonomiske fremskritt som er gjort gjennom 20 år.

- Men svaret på det viktigste spørsmålet han stiller oss overfor: Hvordan man kan stanse en ond, gal mann med en hær, atomvåpen og fast plass i FNs sikkerhetsråd – står fortsatt ubesvart, skriver Navalnyj.

(NTB)

Anklager Vesten for å være diktatorer
Foto: AFP / NTB

Anklager Vesten for å være diktatorer

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal ha uttalt at Russlands økonomiske bånd til Kina vil styrkes nå som Vesten har «inntatt en diktatorisk posisjon», ifølge Reuters.

Han skal også ha sagt at Moskva vil tenke på det, dersom Vesten tilbyr seg å reetablere forholdet.

Annonse
Russisk ambassadør advarer mot militær-øvelse
Foto: Reuters / NTB

Russisk ambassadør advarer mot militær-øvelse

Militærøvelsen Defender-Europe 2022, med mål om å trene opp en rask sikring av Bornholm og Østersjøen, har vært planlagt i over ett år. Som en del av øvelsen vil et amerikansk C-17 transportfly med en større last missiler lande på øya Bornholm tirsdag.

Det har fått Russlands ambassadør i Danmark til å advare.

- Dette kan sees på som et skritt mot å endre Bornholm fra en fredsøy til et potensielt militært brohode, sier ambassadør Vladimir Barbin i en skriftlig uttalelse til danske TV2.

Han sier også at de dansk-amerikanske øvelsene er en politisk demonstrasjon av at det i dag ikke er restriksjoner på tilstedeværelsen av utenlandske tropper og våpen der.

- Under de nåværende omstendighetene bidrar slike signaler fra København bare til en økning i spenningen i dette området av Østersjøen, la han til.

Ifølge Forsvaret skal to danske F-16 jagerfly eskortere det amerikanske transportflyet helt til Rønne.

Avisa skriver også at dette er en simulert øvelse, og det vil dermed ikke bli avfyrt missiler.

Erdogan bryter med Hellas' statsminister
Recep Tayyip Erdogan sier han ikke lenger vil snakke med statsminister Kyriakos Mitsotakis i nabolandet Hellas. Foto: NTB

Erdogan bryter med Hellas' statsminister

Tyrkias president sier han ikke lenger vil snakke med den greske statsministeren, og han vil avlyse viktige møter mellom de to landenes regjeringer.

Recep Tayyip Erdogan anklager nabolandet for å huse støttespillere til Fethullah Gülen, som Erdogan sier sto bak kuppforsøket i 2016, og for å bygge militærbaser som skal brukes mot Tyrkia.

Presidenten beskylder også statsminister Kyriakos Mitsotakis for å fraråde USA å selge F-16-fly til Tyrkia.

- I år skulle vi hatt et møte i det strategiske rådet, men det står ikke lenger noen Mitsotakis i min avtalebok. Jeg vil aldri akseptere å ha et slikt møte med ham, for vi holder oss på samme sti som politikere som holder avtaler, er av helstøpt karakter og har æren i behold, sier Erdogan.

Han viser tilsynelatende til en tale Mitsotakis holdt i Washington forrige uke der han ba Kongressen unngå å skape en ny kilde til ustabilitet på Natos sørøstre flanke. Han ba dem «ha dette i minnet når dere tar avgjørelser om militært materiell i det østlige Middelhavet».

Som svar på Erdogans uttalelse sier en talsmann for den greske regjeringen at de «ikke ønsker å gå inn i en ordstrid med Tyrkias lederskap».

- Gresk utenrikspolitikk er godt forankret i historien, folkeretten og våre allianser, uansett hvor mye det måtte irritere andre, sier Yiannis Economou.

(NTB)

Annonse

Fant «granat» utenfor russisk konsultat

En falsk granat ble mandag funnet utenfor det russiske konsultatet i São Paulo i Brasil, melder lokale medier.

Ifølge BBC ble spesialenheter fra politiet tilkalt til stedet. De skal ha undersøkt gjenstanden og fått bekreftet at den var falsk.

Det er ukjent hvem som la den der, skriver avisa. Det russiske statlige nyhetsbyrået Tass skriver at de ikke har fått en kommentar fra konsultatet.

Brasil er blant landene som har inntatt en nøytral holdning i Ukraina-krisen. De har foreløpig ikke villet slutte opp om sanksjonene mot Russland.