Annonse

Nyhetsstudio

Forventer sjokk-kulde
Røros i Trøndelag. Foto: NTB

Forventer sjokk-kulde

- Vær forberedt på skikkelig vinterkulde!

Det skriver meteorologene på Twitter.

- I helgen blir det liten til stiv kuling i deler av Trøndelag og på Helgeland, skriver de videre.

- Med temperatur omkring -10 grader i stiv kuling kan føles som ned mot -20 grader.

De kalles effektive kuldegrader, ifølge meteorologene.

Sibirkulde fra øst gjør at det blir iskaldt i store deler av landet fram til onsdag.

Temperaturen kan falle ned mot minus 40 grader på Finnmarksvidda.

– Det blir rett og slett kaldt framover. Et høytrykk kommer til å prege været, sier vakthavende meteorolog Martin Granderød ved Meteorologisk institutt til NRK.

Høytrykket tar med seg kald luft fra øst og nord i Russland. Den vil prege været i Norge fra Innlandet og opp til Finnmark.

I tillegg er det meldt om vind flere steder, som gjør at temperaturen vil oppleves som enda kaldere.

Granerød sier det også vil bli kaldt på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet, men at Finnmark vil merke det mest.

– Utover i neste uke ser det ut som det kan komme ned i minus 30 til 40 på Finnmarksvidda. Så kaldt som det blir det ikke lengre sørover.

(©NTB)

Venter storoffensiv: - Folk kastes ut av hjemmene sine
Foto: Oleksandr Ratusjniak / AP / NTB

Venter storoffensiv: - Folk kastes ut av hjemmene sine

Ukrainske myndigheter har de siste månedene hevdet at Russland planlegger en ny storoffensiv i løpet av vinteren.

Nå hevdes det at de russiske styrkene bygger seg opp i det østlige fylket Luhansk.

- Det pågår en aktiv overføring [av russiske tropper] til regionen, og de planlegger definitivt noe på østfronten i februar, sier guvernør Serhii Haidai i en uttalelse.

Russland kontrollerer en stor del av Luhansk.

En en lokal tjenesteperson oppgir til Sky News at russiske styrker har kastet lokale innbyggere i nærheten av frontlinja ut av hjemmene sine og drevet dem bort fra området, slik at de ikke kan gi informasjon om russernes posisjoner til ukrainerne.

- Respektløst

Onsdag kveld bekrefter justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at hun en periode i høst hadde den kontroversielle kinesiske appen Tiktok på sin jobbtelefon.

Det gjør hun til TV 2, etter at hun i månedsvis har unlatt å svare både Stortinget og Dagbladet på det samme.

Grunde Almeland (V) reagerer på Mehls oppførsel i denne saken. Han mener dette er "respektløst" overfor Stortinget.

-Det er helt uforståelig at hun har brukt så lang tid på å svare på dette. Det er respektløst overfor Stortinget. Det er også helt uforståelig at hun ikke kan svare på noe sånt, det framstår som en helt rar og merkelig oppførsel fra justisministeren, sier Almeland.

- Noe som også fortsatt er uklart for meg er hvilke rutiner regjeringen faktisk har for sine statsråder hva gjelder apper og teknologi. Der har fortsatt Støre og justisministeren mye å svare for, legger Almeland til.

Kollisjon mellom to lastebiler

Politiet i Vest skriver at det har vært en møteulykke mellom to lastebiler ved Seljestad i Hardanger. De opplyser at veien er sperret og at det er svært glatt på stedet.

Ingen er skadet etter kollisjonen, opplyser politiet.

Pirelli Benestad fratatt autorisasjonen som lege
Pirelli Benestad, til venstre. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Pirelli Benestad fratatt autorisasjonen som lege

Den kjente legen og sexologen Esben Esther Pirelli Benestad er fratatt autorisasjonen sin.

- Jeg fikk beskjeden i går kveld, bekrefter hen overfor Dagbladet.

Pirelli Benestad har kjempet mot avgjørelsen med nebb og klør siden Statens helsetilsyn sendte et varsel om at hen risikerte å miste autorisasjonen i oktober i fjor.

Bakgrunnen for den nå fattede avgjørelsen, er blant annet bekymringsmeldinger som ble sendt til Statsforvalteren i Agder, der det fremkom at Pirelli Benestad hadde unnlatt å henvise pasienter til Rikshospitalet – noe hen selv ikke har lagt skjul på.

- Vår begrunnelse var basert på en helhetsvurdering av tidligere tilsynssaker, samt fire tilsynssaker av nyere dato. Sakene dreier seg blant annet om behandling av pasienter med kjønnsinkongruens, rekvirering av vanedannende legemidler, informasjonsplikt og journalføring, sa fylkeslege i Agder, Aase Aamland, til Fædrelandsvennen i forbindelse med varselet i fjor.

Pirelli Benestad kommenterte det slik:

- Jeg har unnlatt å henvise pasientene mine til Rikshospitalet, Jeg vil dem ikke så vondt. Jeg har bedre kompetanse enn dem på dette feltet, det er bare å sammenligne CV-ene. Dessuten er det meningsløs lang ventetid ved Rikshospitalet. Det er også pasienter som ikke vil til Rikshospitalet av ulike grunner.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra både Helsetilsynetog Rikshospitalet onsdag ettermiddag, foreløpig uten hell.

Politiet rammet av datatrøbbel

Politiet har onsdag problemer med sine datasystemer. Dette er ikke noe innbyggerne merker noe til, melder Politidirektoratet.

Det dreier seg ifølge Digi.no om pålogging til en eller flere IT-løsninger hos Politiets IT-enhet (PIT).

Til NTB opplyser pressevakt Sidsel Linden i Politidirektoratet at problemene blant annet rammer påloggingen til systemet for annet epost.

- Innbyggerne merker ikke noe, sier hun.

Foreløpig er det uklart hvor omfattende problemene er, og det er heller ikke klart når de kan være rettet.

(NTB)

Mehl innrømmer at hun hadde Tiktok på jobbtelefonen
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Mehl innrømmer at hun hadde Tiktok på jobbtelefonen

Dagbladet har i flere artikler omtalt justisministerens bruk av den kinesiske appen Tiktok, og har tidligere avslørt at hun hadde den kontroversielle appen på sin jobbtelefon en periode i fjor sommer.

Emilie Enger Mehl har ikke ønsket å svare på Dagbladets spørsmål om dette.

Nå bekrefter hun overfor TV 2 å ha hatt Tiktok på jobbtelefonen.

Statsråden sier til kanalen hun av frykt for misbruk av informasjon ikke har ønsket å gå i detalj om hvilke digitale verktøy hun bruker, og hvordan disse er satt opp.

- Men nå er det så mange spekulasjoner – som jeg opplever at går utover det som det er grunnlag for – at jeg vil avklare at jeg hadde TikTok på min ugraderte tjenestetelefon fra månedsskiftet august/september i høst til en av de første dagene i oktober, sier hun.

Den kinesiske appen er omstridt fordi den krever tilgang til svært mye informasjon fra brukeren. Koblingene mellom TikTok og kinesiske myndigheter gjør appen meget omdiskutert i politiske kretser. Frykten er at sensitiv informasjon kan gå via Tiktok og videre i hendene på det kinesiske regimet.

Les hele saken

Omstridt Kina-app på jobbtelefonen

To kjørefelt sperret på E6

Politiet skriver på Twitter at det har vært et trafikkuhell på E6 utgående ved Lindeberg. To personbiler er involvert i hendelsen. Den ene bilen skal ha kjørt videre, mens personen politiet har vært i kontakt med framstår som uskadd.

De to venstre kjørefeltene ved E6 er stengt som følge av hendelsen.

I en oppatering skriver politiet at det opprettes sak på trafikkuhellet, men at det ikke tas beslag i førerkort.