Annonse

Nyhetsstudio

90-100 bekreftet smittet etter omikron-julebord
Tine Ravlo. Foto: Kristin Aafløy Opdan

90-100 bekreftet smittet etter omikron-julebord

Det sier assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i bydel Frogner til Dagbladet lørdag morgen.

- 60 av de smittede deltok på julebordet til firmaet Scatec. I tillegg er det over 30 øvrige gjester på utestedet Louise som er smittet, skriver Ravlo i en SMS til Dagbladet.

VG omtalte saken først.

I løpet av et døgn var Louise Restaurant & Bar i Oslo klodens mest omtalte spisested, og julebordet til firmaet Scatec i Skipperstuen på Aker Brygges eldste restaurant, det mest omtalte julebordet i verden.

- Cirka halvparten har «sannsynlig omikron» etter screening av prøvene, resten venter vi avklaring på, skriver Ravlo.

13 av disse har endelig bekreftet omikron.

Alle smittede er i isolasjon og deres nærkontakter er i karantene, skriver hun.

Les hele saken

Her var verdens mest omtalte julebord

Annonse

Åtte barn innlagt etter kontakt med salpetersyre

Åtte gutter er innlagt på sykehus etter å ha kommet i kontakt med tønner fylt med salpetersyre inne på et industriområde på Stathelle, skriver Varden.

Operasjonsleder Espen Reite i Sørøst politidistrikt sier til avisen at det skal være snakk om barneskoleelever, og at hendelsen skal ha skjedd i skoletiden.

- Vi fikk melding om dette klokken 14.59. Det framstår for oss som om de har tatt seg inn over et gjerde og kommet i kontakt med et stoff som framstår som salpetersyre, sier han.

Reite sier at skadeomfanget til de åtte guttene er ukjent for politiet.

- Skadeomfanget er ukjent for oss, men det skal være snakk om avgasser fra stoffet som de har pustet inn. De ble kjørt til legevakten, opplyser han.

(NTB)

Funn av pølsebiter med glass

Politiet i Finnmark melder på Twitter at en forbipasserende har funnet pølsebiter med glass i på gang- og sykkelstien ved Arrones i Alta.

Vedkommende plukket opp bitene og politiet har vært på stedet for å undersøke saken.

Operasjonsleder i Finnmark sier til Dagbladet at mye tyder på at noen har lagt de der med vilje.

- Kanskje for at dyr skal få det i seg. Det er jo ikke bra, sier han.

Annonse

CDC: Vil ta i bruk vaksine mot apekopper

Den amerikanske smittevernetaten CDC sier at landet nå klargjør koppervaksinen Jynneos for bruk mot apekopper, melder Reuters.

Jynneos produseres av legemiddelselskapet Bavarian Nordic, og går også under navnet Imvanex. Det er den eneste vaksinen som fungerer mot apekopper som er godkjent av de amerikanske helsemyndighetene.

Ifølge Reuters sier CDC at USA har 1000 Jynneos-doser i det nasjonale arsenalet, og at det er ventet at dette tallet vil stige kraftig de neste ukene.

Apekopper gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett og er sjelden dødelig. Sykdommen er den siste tiden påvist i flere europeiske land, som Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Belgia, Nederland, Italia, Portugal, Spania og Sverige, samt i USA, Canada og Australia.

USAs forsvarsminister: Norge lover mer hjelp til Ukraina
Foto: AP / NTB

USAs forsvarsminister: Norge lover mer hjelp til Ukraina

Danmark leverer missiler til Ukraina, og også Norge er blant landene som har lovet ny hjelp, sier USAs forsvarsminister Lloyd Austin ifølge Reuters.

Ifølge Austin skal Danmark gi missiler av typen Harpoon, som skal brukes til å forsvare Ukrainas kyst. Disse er opprinnelig utviklet til bruk mot skip.

Han sier ikke noe om hva slags hjelp Norge bidrar med.

Norge, Danmark og 18 andre land har kommet med tilbudet om mer hjelp på et digitalt møte med USA og en rekke allierte, opplyser Pentagon mandag.

- Mange land donerer sårt tiltrengt artilleriammunisjon, kystforsvarssystemer, stridsvogner og andre pansrede kjøretøy, sa Austin.

NTB har forsøkt å få en kommentar fra Forsvarsdepartementet.

Norge har tidligere gitt om lag 100 Mistral luftvernmissiler, 4.000 panservernraketter av typen M72 og flere typer beskyttelsesutstyr og annen soldatutrustning. Norge har også lovet 400 millioner kroner til et britisk fond for kjøp av våpen og militært utstyr til Ukraina.

(NTB)

Annonse
Huitfeldt svarer Polen
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Huitfeldt svarer Polen

Norge har bidratt med betydelige beløp til Ukraina, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til kritikken fra Polen om at Norge bør dele mer av gassoverskuddet.

- Hvis vi sammenligner med andre land, har Norge allerede bidratt med betydelige beløp, sier Huitfeldt til kritikken fra Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

- Vi har vist at vi er et land med et stort hjerte og stor solidaritet med det ukrainske folket, sier utenriksministeren.

Det var i helgen at Morawiecki uttalte at Norge indirekte tjener på Russlands krig mot Ukraina.

- «Et lite land med fem millioner innbyggere» vil få olje- og gassinntekter på over hundre milliarder euro, ifølge Morawiecki, som oppfordret Norge til å dele de økte olje- og gassinntektene.

Huifeldt forsikrer om at Norge er beredt til å bidra mer i gjenoppbyggingen av Ukraina.

- Det er klart at det landet har enorme behov nå for å bygge opp boliger, skoler, men også rettssystem og demokratiske institusjoner, så vi er beredt til å delta i det, sier hun.

(NTB)