Annonse

Nyhetsstudio

Dømt for trusler mot kongen

En mann i 30-årene fra Østfold er i Borgarting lagmannsrett dømt til tvungent psykisk helsevern for blant annet å ha truet kongen på livet.

I juni ble mannen frikjent i Søndre Østfold tingrett, til tross for at han erkjente de fleste forholdene han var anklaget for. Påtalemyndigheten anket dommen og fikk medhold i lagmannsretten. Dommen ble avsagt 26. november.

Trusler
Mannen var tiltalt for en lang rekke trusler, blant annet mot sin egen familie, en leder i det lokale politiet, mot barn på 17. mai og mot kongen. Han var også tiltalt for angrep på de høyeste statsorganers virksomhet.

«Jeg vil drepe så mange mennesker jeg klarer og litt til. Og til sist. Kongen har talt sin siste tale. Ja det blir jævlig sadistisk og barbarbarisk», skrev mannen i en epost til Slottets postmottak 23. mars i år.

Den domfelte har slitt med rus i mange år og har vært både tvangsinnlagt og tvangsmedisinert. At mannen mangler sykdomsinnsikt og ikke ønsker å ta medisiner, ble vektlagt av retten.

«På denne bakgrunn er lagmannsretten ikke i tvil om at faren for nye alvorlige lovbrudd er kvalifisert og reell dersom det ikke idømmes særreaksjon», står det i dommen.

Uenighet om bevis
Dommen fra lagmannsretten skiller seg fra tingrettens dom på et viktig punkt, nemlig om truslene virker reelle. Tingretten mente at truslene mot kongen framsto som «uten nevneverdig realisme».

Men lagmannsretten skriver i sin dom at «Selv om epostene som ble sendt til Slottet er utformet på en måte som tyder på at avsenderen kan være psykisk syk, er det ingenting som tyder på at trusselen ikke er alvorlig ment. At en person eventuelt er psykisk syk, er ingen garanti for at handlingen ikke vil bli gjennomført».

Dommen i lagmannsretten var enstemmig.

(NTB)

Annonse
WHO advarer
Foto: NTB

WHO advarer

Nylig varslet Verdens helseorganisasjon (WHO) at de ville sette i gang en gransking av hvorfor utbrudd av apekopper har oppstått i flere europeiske land.

WHO skriver at utbruddene av viruset, som er endemisk i noen land i Afrika, er utypisk siden de skjer i ikke-endemiske land.

I en briefing fredag uttrykte WHOs epidemi- og pandemiberedskapssjef Sylvie Briand sin bekymring over de stadig flere tilfellene.

- Vi vet ikke om vi bare ser toppen av isfjellet eller om det er mange flere tilfeller som er uoppdaget i lokalsamfunn, sa hun ifølge The Guardian.

Etter at Storbritannia registrerte sitt første tilfelle 7. mai, har nesten 200 tilfeller blitt rapportert til FNs helsebyrå.

- Vi vet at vi vil få flere tilfeller i løpet av de kommende dagene, sier Briand, men understreker at det ikke er grunn for panikk:

- Dette er ikke en sykdom allmennheten burde være bekymret for. Det er ikke Covid-19 eller andre sykdommer som sprer seg raskt.

Lørdag 21. mai opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) at de hadde startet smittesporing etter at en utenlandsk person som besøkte Oslo i begynnelsen av mai, hadde fått påvist apekopper i sitt hjemland.


Les hele saken

Da er du smittsom

Planlegger «full-skala» seier innen høsten

Den russiske regjeringen, Kreml, planlegger et andre angrep på hovedstaden Kyiv, selv om de mislyktes i starten av krigen, ifølge det uavhengige mediet Meduza.

Avisa siterer kilder som er nære Kreml og i Putins administrasjon som sier at de forventer at en «full-skala» seier i Ukraina ved året er omme er mulig.

- Vi vil knuse dem [ukrainerne] til slutt. Det hele vil trolig være over til høsten, sa en kilde til Meduza.

Kremls ultimate mål er fortsatt å erobre Kyiv, ifølge mediet.

Det minste som trengs for å erklære seier er en erobring av hele Donbas-regionen, noe russiske styrker er i ferd med å gjøre, skrive mediet.

Annonse

Fortsatt kritisk for mann etter kanovelt i Nordland

Tilstanden til mannen som ble hentet opp av sjøen etter å ha veltet i kano i Forfjorden ved Medby i Nordland, er fortsatt kritisk.

– Tilstanden til mannen som ble fraktet til UNN Tromsø etter ei ulykke i sjøen ved Andøy fredag kveld, er uforandret. Han behandles for kritiske skader, opplyser Universitetssykehuset Nord-Norge like etter klokken 8 lørdag.

Mannen var bevisstløs da han ble tatt opp av sjøen i 20-tiden fredag kveld.

Politiet ble varslet om ulykken av familiemedlemmer.

(NTB)

- Bruker 50 år gamle tanks
Foto: Pravda Geraschenko / Ukrainsk regjering

- Bruker 50 år gamle tanks

Tre måneder inn i krigen i Ukraina, er Russland i ferd med å gå tom for tankser - i hvert fall tanks som fungerer, ifølge britisk etterretning.

Russland bruker nå mest sannsynlig tanks som er 50 år gamle, opplyser de.

Den ukrainske forsvarsdepartementet skrev at mandag russerne har sett seg nødt til å bruke T-62-tanks på grunn av store tap av utstyr.

T-62-tanks ble produsert mellom 1961 og 1975 og ble allerede skiftet ut på 80-tallet, ifølge Forbes.

Tanksene er utdaterte og sårbare for angrep. I tillegg framhever utplasseringen av tanksene at Russland mangler moderne og kampklart utstyr, ifølge britisk etterretning.

Annonse
- Russerne har erobret nøkkelby
Satellittbilde av Lyman. Foto: AFP

- Russerne har erobret nøkkelby

- Fredag erobret russiske mest sannsynlig byen Lyman, nord i Donetsk i Øst-Ukraina, skriver britisk etterretning i sin daglige twitter-oppdatering.

Det er mest sannsynlig en før-fase av det neste steget i Russlands kampanje i Donbas, skriver de.

Lyman er en nøkkelby og et viktig jernbaneknutepunkt, og hvis russerne er i stand til å ta kontrollen over byen, blir den nærliggende byen Slovjansk mer sårbar for angrep fra artilleri – og ukrainske tropper sørøst for Lyman blir mer utsatt for omringing, ifølge britisk etterretning.

- Nå blir Russlands største innsats i 40 kilometer til øst, rundt Sievjerodonetsk sin lomme, skriver etterretningen.

Industribyen Sievjerodonetsk er også en nøkkelby for å kapre hele Luhansk-omåde.

- Imidlertid fortsetter de ukrainske styrkene med et velorganisert forsvar i området, og fortsetter å framtvinge russiske styrker store tap.