Annonse

Nyhetsstudio

Line Vold: - Kommer mange meldinger
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Line Vold: - Kommer mange meldinger

De siste dagene har flere kommuner meldt om at de mistenker at omikron-varianten av coronaviruset har rammet kommunen.

Likevel har FHI bare bekreftet 19 tilfeller av varianten så langt.

- Det kommer mange meldinger om mistenkte tilfeller som håndteres av kommunene i samarbeid med utbruddsgruppa ved FHI, og det er mange mikrobiologiske laboratorier rundt om i landet som gjør screening og også sekvensering for å bekrefte eller avkrefte omikron. Det kan derfor komme meldinger fra enkeltkommuner utenom våre samlede oversikter på nasjonalt nivå, sier avdelingsdirektør Line Vold til Dagbladet.

Trolig vil ikke FHI oppdatere det offiselle tallet sitt før mandag.

Tidligere lørdag ble det bekreftet to nye tilfeller av viruset i Bærum. Det opplyste kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen.

- Vi har vel omtrent sju til åtte tilfeller med mistenkt omikronvirus. Det er kun to som er bekreftet foreløpig. De fleste av de mistenkte tilfeller er relatert til julebordet på Aker Brygge, men vi har også noen mistenkte tilfeller som har vært i Sør-Afrika eller fly fra Sør-Afrika, sa han.

Det er ikke klart om de to tilfellene er blant 13 tilfeller som allerede er kjent fra det aktuelle julebordet.

Annonse

Bil på taket på E6

Det er meldt om en trafikkulykke på E6 ved Moss, skriver politiet på Twitter.

En bil skal ha havnet på taket. Det er foreløpig uklart om noen er skadd.

Nødetatene er på vei til stedet.

Matkrisa: Russland med motkrav til FN
Russlands viseutenriksminister, Andrei Rudenko (t.h), her sammen Vladimir Medinsky (t.v), som har vært Russlands delegat i fredsforhandlingene med Ukraina og medforhandler Leonid Slutsky. Foto: Maxim Guchek / AP

Matkrisa: Russland med motkrav til FN

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) har bedt Russland om å åpne havnene langs Ukrainas svartehavskyst, for å begrense matkrisa som har oppstått som følge av krigen.

WPF-sjef David Beasley har advart om at å ikke åpne havnene vil være en «krigserklæring mot den globale matsikkerheten» og føre til hungersnød, destabilisering av flere land, og nødvendiggjøre massemigrasjon.

Den russiske viseutenriksministeren, Andrei Rudenko, hevder at matkrisa er forårsaket av sanksjonene EU og USA har innført mot Russland. Dersom Russland skal følge FNs oppfordring om å åpne havnene, må de vurdere å lette på sanksjonene, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

FNs matvareprogram brødfør rundt 125 millioner mennesker, og 50 prosent av kornet kjøpes fra Ukraina, ifølge Reuters. (Dagbladet/NTB)

Annonse

Russland sier de er klare til å gjenoppta fredsforhandlingene

Russlands viseutenriksminister Andrej Rudenko sier Moskva er klare til å gjenoppta fredsforhandlingene med Ukraina «så snart de uttrykker at de er villige».

Det siteres han på av det statlige nyhetsbyrået Tass, ifølge New York Times.

Samtalene brøt sammen i april. Den gang sa Ukrainas forhandlingsleder Mikhail Podoljak at det ikke er mulig å få til framgang i forhandlingene all den tid Russland ikke erkjenner situasjonen som råder på bakken.

– Den dag i dag så lever de i en verden der det angivelig er nazisme i Ukraina, sier Podoljak til ukrainsk TV.

Først når de russiske styrkene har trukket seg tilbake, vil det være mulig å forhandle om en våpenhvile, sa han.

(NTB)

Hviterussland ruster opp med russiske missilsystemer
Foto: AP / NTB

Hviterussland ruster opp med russiske missilsystemer

Hviterussland har kjøpt missilsystemene Iskander og S-400 fra Russland, ifølge president Aleksandr Lukasjenko.

– Nå er det en helt annen hær med slike våpen, sier han ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta.

Hviterussland har allerede begynt å utvikle et eget missilsystem som ligner Iskander, ifølge Lukasjenko. Russland hjelper angivelig til, og systemet kan være klart innen slutten av året.

Russland har allerede utstasjonert det mobile missilforsvarssystemet S-400 i Hviterussland, og Iskander-rakettsystemene kan allerede nå det meste av Ukraina, sier militæreksperter til Wall Street Journal.

Russerne har også gått inn i Ukraina fra Hviterusslands side av grensa både via lufta og på bakken, men det hviterussiske militæret har ikke vært direkte involvert i sammenstøtene.

De internasjonale sanksjonene mot Russland på grunn av krigføringen i Ukraina har også omfattet Hviterussland.

(NTB)

Annonse

Rådhuset pusset opp for 500 millioner - vet ikke om de vil flytte inn

Etter mange års oppussing skal Bergen kommune flytte tilbake til rådhuset i juli i år. Men bystyrepolitikerne vet ikke om de vil inn i åpne kontorlandskap.

Nå vurderer bystyrepolitikerne å nekte å bli med på flyttelasset, skriver Bergens Tidende. I rådhuset er det nemlig lagt opp til åpne kontorlandskap, istedenfor separate kontor.

– Man risikerer å havne i samme rom som partier man er sterkt uenige med, sier sier gruppeleder i SV, Mikkel Grüner.

– Vi tenker vi kan ta i bruk den historiske bygningsmassen i rådhuskvartalet i stedet. Det finnes også prinsipielle parlamentariske grunner til at byrådet og bystyrets organ bør holdes hver for seg, sier Grüner, som får støtte fra Høyre:

– At Høyre og SV skal jobbe i samme lokaler, er litt i overkant, sier gruppeleder Harald Victor Hove (H), som også sier nei til å flytte inn i rådhuset.

Bakgrunnen for at kommunen har gått inn for åpent kontorlandskap er arealeffektivitet, energieffektivitet og lavere utslipp og kostnader. Det eneste opposisjonspartiet som så langt sier klart ja til å flytte inn er Rødt.

– Personlig er jeg ikke spesielt glad i åpne kontorlandskap, men når vi oppretter nye kommunale arbeidsplasser så er de i åpne kontorlandskap. Jeg mener vi bør ha samme arbeidsforhold som våre ansatte, sier Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom.

(NTB)