Annonse

Nyhetsstudio

Sletter en million meldinger i døgnet
SVINDEL: En typisk svindel-SMS sendt til Dagbladets journalist nylig.

Sletter en million meldinger i døgnet

I disse dager mottar mange nordmenn SMS-er der de bes om å trykke på en lenke for å få ut en forsendelse - ofte signert «Posten». Men risikoen er stor for at du blir utsatt for et svindelforsøk.

I en artikkel Drammens Tidende (DT) i dag opplyser Telenor at de hvert døgn blokkerer rundt en million slike meldinger.

Fluboters hensikt er å få mottakeren til å trykke på lenken. Deretter blir man bedt om å laste ned en app eller fylle inn personopplysninger på ei nettside. Appen skanner så mobilen din for sensitive opplysninger - all informasjonen kan deretter brukes f.eks. til å stjele penger fra en av kontoene dine.

- Det er ikke farlig å trykke på lenken. Det er hva du foretar deg etter du har trykket på linken som er risikabelt. De som mottar disse bør ikke foreta seg noe, sier Telenors informasjonssjef Magnus Line til DT.

Les hele saken

Dette er bare svindel

Annonse

Buss med sju personer veltet i Rana

En buss har veltet i Rana, melder politiet i Nordland på X.

Sju personer skal ha vært ombord da ulykken skjedde, men det er foreløpig ikke meldt om personskader.

Nødetatene er på vei til stedet, ifølge politiet.

Lillestrøm: Ber innbyggere koke vannet

Lillestrøm kommune advarer fredag morgen om at beboere må koke drikkevannet sitt.

Det er primært områdene Kjeller, Hvam, Skjetten og Strømmen som er berørt, men det kan også gjelde flere, opplyses det.

- Den berørte vannledningen er nå stengt av. Alle som bor i området hvor det har vært brudd i vannforsyningen oppfordres til å koke vannet inntil ny beskjed blir gitt. Situasjonen vil vare til over helga, melder kommunen i en pressemelding.

Annonse

CNN: Økt aktivitet på testområder for atomvåpen i flere land

Russland, Kina og USA har alle økt aktiviteten og anlagt nye bygg på områder for testing av atomvåpen, melder CNN.

Satellittbilder som kanalen har skaffet til veie, indikerer at landene kanskje gjør seg klare for nye tester av atomvåpen, ifølge en professor med ekspertise på området.

- Vi ser mange hint om at Russland, Kina og USA kanskje gjenopptar kjernefysisk testing, sier professor Jeffrey Lewis ved Middlebury Institute of International Studies at Monterey.

CNN har også snakket med en annen ekspert som mener det samme. Imidlertid foreligger det ingen bevis for at slike tester er underveis.

De tre landene har skrevet under på den såkalte prøvestansavtalen, som forbyr kjernefysiske prøvesprenginger. Men USA og Kina har ikke ratifisert avtalen, og de er dermed ikke forpliktet til å følge den.

I februar sa Russlands president Vladimir Putin at han kommer til å beordre en prøvesprenging hvis USA gjennomfører en test.

(NTB)

Oversvømmelse og stengte gater i Oslo sentrum
Foto: NTB

Oversvømmelse og stengte gater i Oslo sentrum

Politiet sperret fredag morgen Møllergata i Oslo sentrum på grunn av oversvømmelse. Det regner mye, men disse problemene skyldtes en sprukket vannledning.

- Vi har vært nødt til å bistå brannvesenet og Oslo kommune ved Møllergata. Slik som situasjonen er der, er det sannsynligvis et vannrør som har sprukket, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo-politiet til NTB klokka 8.20.

- Så dette skyldes ikke mye nedbør?

- Det var det vi trodde i utgangspunktet, men brannvesenet sa nylig til oss at det kan være et vannrør som har sprukket. Så snart Oslo kommune har fått sitt sperremateriale på stedet, så drar vi derfra.

Pedersen forteller at det generelt er mye vann i Oslo-området.

- Trafikken ser ut til å gå veldig greit foreløpig, men fortsetter det med mye nedbør så kan det oppstå problemer på de faste stedene.

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune bekrefter i en melding på sine nettsider at det har vært en lekkasje på en hovedvannledning, og advarer beboere mot brunt vann i springen:

«Beboere i store deler av Grünerløkka og sentrum kan få brunt vann i springen i dag, fredag 22. september. Årsaken er en lekkasje på en hovedvannledning. Vi jobber med å reparere vannledningen. Det er ikke farlig å drikke vannet. Utsett klesvask til vannet er klart.», skriver etaten.

Vannlekkasjen ble stanset en stund før klokken 9, og mannskapene fra vann- og avløpsetaten arbeider på bruddstedet ved Møllergata 6.

(NTB)

Annonse