Annonse

Nyhetsstudio

Bekrefter omikron på Oslo-skole - ber over 100 elever teste seg

Det er påvist et tilfelle av omikron-varianten ved Grefsen skole i Oslo. Det bekrefter bydelsoverlege i bydel Nordre Aker, Tom Berner Sundar overfor TV 2.

Alle elever på første trinn blir nå oppfordret til å teste seg. Ifølge Sundar skal det dreie seg om ca 125 elever.

Sundar opplyser til TV 2 at det er en ansatt på skolen som har testet positivt. Sporingsarbeidet er fremdeles noe uoversiktlig, ifølge bydelsoverlegen, som understreker at smittevernteamet har et godt samarbeid med skoleledelsen.

- Alle elevene har blitt oppfordret til å teste seg. Mange har gjort det i dag, og flere vil nok teste seg i morgen. Derfor kan vi ikke utelukke at det kommer flere omikron-tilfeller de neste dagene, sier Sundar til kanalen.

Skolen har bedt elever på 1.trinn om å holde seg hjemme, og skolen tilbyr nå digital undervisning de neste dagene.

Dagbladet har vært i kontakt med rektor ved skolen, Are Enger. Han henviser til Sundar for ytterlige kommentarer om håndtering og tiltak som nå settes inn.

Annonse

Rykket ut med helikopter

Politiet i Troms rykket natt til lørdag ut med helikopter etter meldinger om en utagerende mann på Karlsøy.

Mannen kom med trusler, utøvde vold, kjørte uten gyldig førerkort, stjal en bil, som han kjørte i ruspåvirket tilstand, og han var også i besittelse av narkotika, opplyser Troms politidistrikt.

Politiet fikk flere meldinger fra beboere på øya om de straffbare forholdene.

- Det er langt dit og ferge er ikke et alternativ på natta, og med tanke på forholdenes alvorlighetsgrad valgte vi å bruke helikopter, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen til Dagbladet.

Politiet har pågrepet en mann som er siktet for forholdene. Vedkommende er tidligere straffedømt.

Ukraina frykter å bli omringet i Donbas

Ukraina kan bli nødt til å trekke styrker ut av Luhansk-regionen øst i landet i takt med at russerne gjør framskritt. Frykten er at de skal bli omringet.

I verste fall kan de siste soldatene som holder stand i Luhansk ende opp som dem som ble igjen i den beleirede byen Mariupol i ukevis før de til slutt overga seg, er bekymringen. Det skriver Reuters.

En ukrainsk tilbaketrekking vil gjøre at Russland og president Vladimir Putin kommer nærmere målet om å kapre hele Donbas-regionen. Russiske styrker har gjort framskritt i Luhansk og Donetsk samtidig som de har bombet landsbyer til ruiner.

Luhansks guvernør Serhij Hajdaj sier at russiske styrker har tatt seg inn i Sievjerodonetsk, den største byen i Donbas som Ukraina fortsatt har kontroll over, etter å ha forsøkt å omringe ukrainske styrker der i flere dager.

Ifølge Hajdaj er 90 prosent av bygningene i byen skadd.

– Russerne vil ikke være i stand til å ta over Luhansk i løpet av de neste dagene, slik analytikere har forutsett. Vi vil ha nok styrke og ressurser til å forsvare oss. Det er imidlertid mulig at vi, for å unngå å bli omringet, vil bli nødt til å gjøre retrett, skriver Hajdaj på Telegram.

Separatiststyrker i Øst-Ukraina hevdet fredag at de hadde tatt full kontroll over den strategisk viktige byen Lyman. Byen ligger langs en vei som fører til viktige byer som fortsatt er under ukrainsk kontroll.

(NTB)

Annonse

Meduza: Russland planlegger ny fullskala offensiv i Ukraina

Kreml vurderer en ny offensiv mot Kyiv, selv om de ikke klarte å kapre den ukrainske hovedstaden i starten av krigen, ifølge den uavhengige nettavisa Meduza.

Kilder nære Kreml og den russiske regjeringen sier at lederskapet i Putins parti Forent Russland har blitt sikre på at en fullskala seier i Ukraina er mulig innen året er omme, skriver The Guardian , som omtaler saken.

– Vi kommer til å slitte dem ut til slutt. Hele greia vil sannsynligvis være over innen høsten, sier en kilde til Meduza. Det russiske lederskapet har både en minsteterskel og en øvre terskel for å erklære at «spesialoperasjonen» i Ukraina er vellykket, sier kildene til nettstedet.

Minstekravet er angivelig å ta full kontroll over Donbas-regionen, mens det ultimate målet er å overta Kyiv. Meduza skriver at den ukrainske regjeringen kontrollerer rundt 5 prosent av Luhansk og mindre enn halvparten av Donbas, ifølge nylige estimater. De to regionene utgjør Donbas.

Ifølge nettstedet er Kreml skeptiske til at vestlige land skal kunne opprettholde den massive økonomiske og militære støtten til Ukraina om krigen drar ut.

– Før eller senere vil Europa gå lei av å hjelpe til. Dette er både penger og våpenproduksjon som de trenger selv. Når vi går mot høsten vil de bli nødt til å forhandlinger om gass og olje før det blir kaldt, sier en kilde til nettstedet.

(NTB)

Mann med kniv angrep politihuset i Haugesund

En mann med kniv knuste natt til lørdag inngangsdøren til politistasjonen i Haugesund og prøvde å ta seg inn på stasjonen.

– Det var en vaktsjef i politiet som så at mannen knuste døren og var på vei inn i bygget, forteller operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt til NTB.

Mannen var ruset og hadde en kniv i hånden. Politibetjenter både inne og utenfor bygget fikk overtalt mannen til å legge fra seg kniven og fikk deretter kontroll på ham.

Hendelsen skjedde klokken 1.45.

– Det er uvisst hva som var motivet. Han undersøkes av lege før han kan settes i arresten i påvente av avhør lørdag. Han skal ha knust hele ruten på inngangsdøren, så det kommer nok i alle fall et erstatningskrav, sier Fenne-Jensen.

(NTB)

Annonse

Bevæpnet politi rykket ut til melding om skytevåpen på utested

Flere bevæpnede politipatruljer rykket natt til lørdag ut til et utested i Stavanger etter melding om personer som bar på kniv og skytevåpen.

Det var vakter ved et utested på Skagenkaien som klokken 00.45 meldte fra om at en eller flere personer var i besittelse av kniv og skytevåpen.

– Situasjonen var uavklart i starten, og vi tok det på alvor, sier operasjonsleder Victor Fenne-Jensen ved Sørvest politidistrikt til NTB.

Han forteller at politiet bevæpnet seg og søkte grundig etter de angivelige skytevåpnene. Det ble ikke funnet noe skytevåpen, men det ble gjort beslag av kniv.

– To menn i 20-årene er pågrepet og sitter i politiarresten i påvente av avhør. Vi har også gjort en del avhør på stedet. Det er ikke meldt om noen voldshendelse i forbindelse med denne episoden, og ingen er skadd, sier Fenne-Jensen.

(NTB)