Annonse

Nyhetsstudio

Britisk minister: Kan nå en million omikrontilfeller innen januar

Storbritannia har registrert 568 tilfeller av omikronvarianten. Men tallet er trolig 20 ganger høyere, sier landets helseminister.

- Det britiske helseinstituttet (UKHSA) anslår at antallet smittede med omikron er omtrent 20 ganger høyere enn antallet av bekreftede tilfeller. Trolig er det nåværende tallet på smittede med omikron nærmere 10 000, sa Storbritannias helseminister Sajid Javid onsdag kveld ifølge The Guardian.

- UKHSA anslår også at om det fortsetter slik vi ser det nå, at tallene dobler seg med to til tre dagers mellomrom, kan vi ha over en million smittede med omikron ved slutten av desember.

Det bor omtrent 68 millioner mennesker i Storbritannia.

Også ifølge The Guardian sa Javid at det nå er tillit til at omikron er langt mer smittsom enn deltavarianten, men at det fremdeles er mye som gjenstår å lære om den nye varianten.

(NTB)

Britisk minister: Kan nå en million omikrontilfeller innen januar
Den britiske helseministeren Sajid Javid sier landet kan overstige en million omikrontilfeller innen slutten av desember. Arkivfoto: Toby Melville / AP / NTB
Annonse
Hevder bombing kan drepe alt liv i Azovhavet
Foto: AP / NTB

Hevder bombing kan drepe alt liv i Azovhavet

Bombingen av stålverket Azovstal utenfor Mariupol i Ukraina kan forårsake en miljøkatastrofe, hevder byrådet i Mariupol i en post på sin Telegram-kanal.

De frykter at utslipp av titusener av tonn med giftig hydrogensulfat kan lekke ut, noe som vil kunne drepe alt liv i Azovhavet.

De ber FN om å engasjere seg i situasjonen for å unngå en miljøkatastrofe.

Yellen bekymret for Europa
Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Yellen bekymret for Europa

USAs finansminister Janet Yellen tror ikke det går mot resesjon i USA, men mener at Europa er mer sårbar på grunn av krigen i Ukraina.

Foran møtet til G7s finansministre i Tyskland sa Yellen at USA neppe ender i resesjon til tross for at renten økes raskt for å stagge inflasjonen.

Men hun frykter at Europa er mer utsatt på energifronten når inflasjonen øker og som følge av den russiske invasjonen av Ukraina.

(NTB)

Annonse

Trygdeoppgjøret: Grunnbeløpet i folketrygden øker med 4,77 prosent

- Viser motstand

Den russiske økonomien viser motstandsdyktighet mot de vestlige sanksjonene.

Det sier den russiske ministeren for økonomisk utvikling Maksim Resjetnikov, ifølge Reuters

- Vi har stått mot de første støtene mot økonomien, sier Resjetnikov.

Ministeren hevder at inflasjonen nå stiger saktere i Russland, og at myndighetenes grep vil fortsette å stagge inflasjonsveksten.

- Det er umulig å isolere Russland fra resten av verden, sier han videre, ifølge Reuters.

Annonse
Stortingsrepresentanter ber britene om ikke å utlevere Assange
London. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Stortingsrepresentanter ber britene om ikke å utlevere Assange

Åtte stortingsrepresentanter har skrevet brev til Storbritannias innenriksminister Priti Patel og ber henne om ikke å utlevere Julian Assange til USA.

Stortingsrepresentantene fra Rødt, SV, MDG og Sp advarer mot følgene en utlevering av WikiLeaks-grunnleggeren kan få for pressefriheten i verden.

- Beslutningen du nå er i ferd med å ta på vegne av den britiske regjeringen, er ytterst viktig ikke bare for ditt eget land, men også for Europa og resten av verden, heter det i brevet.

- Tiltalen som kan gi 175 års fengsel for å ha avdekket USAs krigsforbrytelser, gir grunn til bekymring og sender et truende budskap til varslere og journalister verden over, noe både Amnesty International og PEN International blant andre advarer mot, skriver de videre.

- Jeg skulle jo ønske det var regjeringen som tok et slikt initiativ, men jeg håper dette brevet fra flere representanter kan være med på å presse den britiske innenriksministeren til å droppe utlevering, sier Rødts Sofie Marhaug, som har tatt initiativet til brevet.

- Vi er avhengig av varslere og fri presse for å avdekke maktmisbruk og menneskerettighetsbrudd. Nobels fredspris gikk senest i fjor til Maria Ressa og Dmitrij Muratov for deres kamp for pressefrihet. Assange kjemper den samme kampen, men hans avsløringer gikk ut over en av våre allierte. Jeg spør meg om det er derfor regjeringen er så taus, sier hun.

Brevet til Patel er også undertegnet av Tobias Drevland Lund i Rødt, de fire SV-representantene Ingrid Fiskaa, Kathy Lie, Andreas Sjalg Unneland og Freddy André Øvstegård, Rasmus Hansson i MDG og Åslaug Sem-Jacobsen i Sp.

(NTB)