Annonse

Nyhetsstudio

- En flodbølge er på vei
Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB

- En flodbølge er på vei

Storbritannias statsminister, Boris Johnson, framskynder neste vaksinedose til alle over 18 år. Det kom fram på en pressekonferanse søndag kveld.

Alle i England som er 18 år eller eldre vil nå få tilbud om en tredje dose før nyttår. Framskyndingen skjer som følge av at omikron-varianten nå er i ferd med å spre seg i landet.

- Jeg frykter at vi vil møte en krise i vår kamp mot den nye varianten, og vi må forsterke beskyttelsen vår for å holde venner og kjøre trygge. La det ikke være noen tvil, det er en flodbølge av omikron på vei, og jeg frykter at to vaksinedoser ikke er nok til å gi oss nok beskyttelse, sier Johnson.

Før helga var det påvist totalt 817 tilfeller av omikronvarianten i Storbritannia hittil.

En fersk britisk studie antyder at to Pfizer-doser beskytter dårligere mot omikron enn delta. Men funnene om oppfriskningsdoser gir håp.

Studien, som ikke er fagfellevurdert, er publisert av en rekke forskere, blant annet knyttet til det britiske folkehelseinstituttet og Oxford.

Annonse
Russland-ekspert: - Krigen er tapt
Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB

Russland-ekspert: - Krigen er tapt

Over 1000 leiligheter og flere skoler ble ødelagt i det russiske rakettangrepet mot Lozova i Kharkiv-regionen fredag. Men til tross for nye angrep, er de russiske framskrittene små i deres invasjon av Ukraina. Nå går journalist og Russland-ekspert Christo Grozev ut med klar beskjed.

- Toppene som er informert, skjønner at krigen er tapt, sier Grozev i et innslag hos Radio Liberty, ifølge Business Insider.

Han jobber i journalistkollektivet Bellingcat, som blant annet har i oppgave å verifisere fakta i krigen i Ukraina.

Hvis Russland i det hele tatt skal ha en sjanse til å vinne krigen, må president Vladimir Putin behøve full mobilisering, ifølge Grozev, som også avviser at bruk av atomvåpen er et tilbakelagt tema.

- Det finnes dem i Putins indre krets som kanskje vil presse ham til å bruke atomvåpen. Andre vil derimot si at nok er nok, og at de ikke skal kaste bort ytterligere 10 000 av sine soldaters liv, sier Grozev.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, gikk denne uka igjen ut og sa at landets styrker har påført store skader på den russiske hæren, til tross for at havnebyen Mariupol er blitt tatt. Ukraina har brukket den russiske hærens rygg, uttaler Zelenskyj i et intervju med ukrainsk fjernsyn.

- De vil ikke være i stand til å komme seg på beina igjen på noen år, hevder presidenten.

- Den russiske kapasiteten er overbelastet
En russisk soldat ser på løver i en dyrepark. Foto: AP / NTB

- Den russiske kapasiteten er overbelastet

Den ukrainske motstanden som møtte Russlands styrker under invasjonen, førte til at russerne måtte endre sin taktikk. Men nesten tre måneder inn i krigen er motstanden fremdeles så stor at det har gitt liten framgang for russiske soldater.

- Den russiske kapasiteten er allerede overbelastet. Tapene deres, både innen mannskap og utstyr, er ikke holdbart, sier Estlands etterretningssjef, Mikk Marran, til Washington Post.

Russiske kommandører har fått sparken og taktikken har endret seg. Bruken av artilleri og langdistansevåpen har økt. Men heller ikke de nye grepene har gitt framskritt.

Tidligere amerikansk offiser og krigsanalytiker, Scott Boston, sier at det trolig er mangel på forsyninger og utrusning som gjør at russiske soldater mislykkes. Han mener problemene påvirker moralen til soldatene.

- Når de viser at de ikke bryr seg om sine utsendte, så forstår de utsendte dette selv, sier Boston til avisa.

Annonse

Ukraina utelukker våpenhvile i Donbas

Ukraina utelukker våpenhvile eller ettergivelse av russiske krav i Donbas-regionen, der Russland har intensivert offensiven.

President Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podoljak sier at Kyiv ikke vil gå med på noen avtale med Moskva hvis det skulle innebære at Ukraina må avgi territorium, melder Reuters.

Å avgi områder vil slå tilbake på Ukraina fordi Russland da vil slå hardere til etter en pause i kamphandlingene, argumenterer han.

- Krigen kommer ikke til å stoppe etter det. Den blir bare satt på pause en stund, sier Podoljak, som er Ukrainas sjefforhandler, til nyhetsbyrået.

- De kommer da til å starte en ny offensiv, som vil være enda blodigere og mer omfattende, sier han videre.

(NTB)

Putin-alliert kan byttes mot krigsfanger

Russiske myndigheter vurderer utveksling av ukrainske krigsfanger fra Mariupol med en rik ukrainsk forretningsmann som er alliert med president Vladimir Putin.

Det opplyser den russiske megleren og folkevalgte, Leonid Slutskij.

- Vi vurderer muligheten, sier Slutskij, som er et høytstående medlem i det russiske forhandlingsteamet til Ukraina, til det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

67 år gamle Viktor Medvedtsjuk er politiker og blant Ukrainas rikeste personer. Han er kjent for sine nære bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Medvedtsjuk satt i husarrest men klarte å stikke av etter Russlands invasjon av Ukraina i slutten av februar. I midten av april ble han pågrepet på nytt. Han anklages for forræderi og underslag i Ukraina.

Forslaget går ut på å bytte ham mot ukrainske soldater som ble tatt som krigsfanger av russiske styrker i Azovstal-stålverket i Mariupol, der de hadde holdt ut i flere uker i det som var ukrainske styrkers siste skanse i den russiskbeleirede havnebyen.

(NTB)

Annonse

Ordfører: Over 1000 leiligheter ødelagt i angrep

Over 1000 leiligheter og flere skoler ble ødelagt i fredagens russiske rakettangrep mot Lozova i Kharkiv-regionen, ifølge byens ordfører.

- Tallene er sjokkerende. Elleve utdanningsinstitusjoner, blant dem fem skoler. Og det er spørsmål knyttet til omfanget av ødeleggelsene av et sykehus og en klinikk. Kulturhuset vårt ble fullstendig ødelagt også, sier Lozovas ordfører Serhij Zelenskyj i Lozova i en videouttalelse i meldingstjenesten Telegram ifølge CNN.

Lozova ligger om lag 73 kilometer sørvest for Izium, en russiskokkupert by i Kharkiv-regionen.

Fredag meldte CNN at sju personer, blant dem et elleve år gammelt barn, ble såret i rakettangrepet, som ødela Lozovas nylig renoverte kulturpalass, ifølge ukrainske myndigheter.

(NTB)