Annonse

Nyhetsstudio

- Skisseres nærmest unntakstilstand

Dagbladet får opplyst at helseministeren mandag formiddag har hatt møte med kommunene og planlegger nye nasjonale tiltak.

Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim sier til Dagbladet at scenarioene som tegnes av FHI og Helsedirektoratet nå er skremmende.

- Dette krever helt andre grep og tiltak ute i Kommune-Norge, som vi forbereder oss på nå. Det som skisseres er nærmest en slags unntakstilstand. Derfor mener jeg det er uhyre viktig at vi nå samtidig trygger innbyggerne våre på at dette skal vi klare å håndtere både lokalt og nasjonalt, sier han og legger til:

- Dette krever et tett samspill på alle nivå, både internt i hver kommune - i regioner - og mellom nasjonale myndigheter og kommunene.

Les hele saken

Dette kan bli de nye tiltakene

Annonse
Støre har tilbudt hjelp til Mette Frederiksen
TILBYR HJELP: Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Støre har tilbudt hjelp til Mette Frederiksen

Jonas Gahr Støre hadde søndag kveld kontakt med Danmarks statsminister Mette Frederiksen for å tilby hjelp etter masseskytingen i København.

– Jeg hadde i går kveld kontakt med statsminister Mette Frederiksen for å uttrykke medfølelse og tilby danske myndigheter all den hjelp de måtte trenge, skriver statsminister Støre (Ap) på Facebook.

Tre mennesker ble drept i masseskytingen på et kjøpesenter utenfor København søndag. En rekke mennesker er skadd.

– Skytingen i Danmark skjer bare en drøy uke etter angrepet i Oslo, og jeg vet at mange nå er redde og urolige. Mitt budskap er at vi gjør alt vi kan for å ivareta tryggheten vår, skriver Støre.

– Vi forsterker arbeidet med å skape trygge fellesskap som forebygger psykisk sykdom og radikalisering, og satsingen på et politi og et forsvar som kan stanse trusler og angrep.

(NTB)

Tre skuddofre utenfor livsfare

Sjeflegen ved 112-sentralen i Region Hovedstaden, Anders Damm-Hejmdal, holder klokka 10.00 pressekonferanse utenfor Rigshospitalet i København. Temaet er tilstanden til de skadde, samt innsatsen etter masseskytingen i går.

Politiet har tidligere opplyst at fire personer - to dansker og to svensker - er kritisk skadd. Nå er tilstanden endret for flere, og tre av dem er nå utenfor livsfare.

- To er stabile og utenfor livsfare. Den tredje er fremdeles i kritisk tilstand, sier Damm-Hejmdal og sikter til de tre pasientene som ligger på Rigshospitalet; den fjerde ligger på Herlev sykehus like utenfor København og er heller ikke lenger i kritisk tilstand.

Helsevesenet ønsker ikke å spesifisere hvem av de skadde som er utenfor livsfare og ikke. Det er fra før kjent at de skadde er to danske kvinner på henholdsvis 40 og 19 år; og to svensker - en 50-årig mann og ei 16-årig jente.

Sjeflegen beskriver en svært omfattende innsats fra helsevesenet; 31 ambulanser ble sendt til åstedet, kjøpesenteret Field's i bydelen Amager.

- Alle som kunne reddes, ble reddet, konstaterer Damm-Hejmdal.

Tre personer ble drept i skytingen: To danske 17-åringer, hvorav en gutt og ei jente, og en russisk 47-årig mann bosatt i Danmark.

Tre skuddofre utenfor livsfare
STOR AKSJON: En mengde væpnede politipatruljer rykket ut til Field's, sammen med i alt 31 ambulanser. Foto: Steinar Getsson / Ritzau Scanpix / AFP / NTB

Les hele saken

To 17-åringer drept

Annonse
Fare for styrtregn i Rogaland og Vestland
Foto: YR

Fare for styrtregn i Rogaland og Vestland

Mandag ettermiddag kan det komme opp mot 15 millimeter regn på en time i deler av Vestland og Rogaland.

Meteorologene har derfor utstedt et gult farevarsel i området.

De opplyser at det vil bli store lokale variasjoner.

Ved gult farevarsel er det fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer og jord- og flomskred der regnbygene treffer. Det er også fare for stengte veier og overvann ved bekke- og elveløp.

I tillegg kan det bli lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann, og det er fare for vannplaning.

(NTB)

Ordfører frifunnet for grov korrupsjon
FRIKJENT: Hilde Thorkildsen (58). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Ordfører frifunnet for grov korrupsjon

Den suspenderte Nittedal-ordføreren Hilde Thorkildsen (Ap) er frifunnet for grov korrupsjon i Borgarting lagmannsrett, melder Romerikes Blad, som har opplysningene fra Thorkildsens forsvarer Thomas Skjelbred.

- Nå er jeg bare glad. To enstemmige dommer har frikjent meg. Jeg er så lettet over å bli trodd, sier Thorkildsen til avisa.

Thorkildsen ble også frifunnet i Romerke og Glåmdal tingrett i fjor, sammen med sin medtiltalte, en forretningsmann. Påtalemakten anket dommen.

Også den medtiltalte forretningsmannen er frifunnet på ny.

58-åringe Thorkildsen var i kraft av sitt embete involvert i Nittedal kommunes behandling av saker der ektemannen, som er næringsdrivende, hadde interesser og eierskap, blant annet reguleringen og utviklingen av et et boligområde, ifølge NTB.

I 2013 overførte den medtiltalte forretningsmannen 125 000 kroner til et selskap som Thorkildsen er deleier i.

Den suspenderte ordføreren har hele tida nektet straffskyld.

Les hele saken

Snakker ut: - For jævlig

Annonse

Oslo: Må fortsatt spare vann

Den siste tiden har det kommet kraftige regnskyll. Det er imidlertid ikke nok til å fylle opp vannmagasinene. Oslo kommune oppfordrer fortsatt innbyggerne til å spare på vannet.

Det skriver Vann- og avløpsetaten i en pressemelding mandag morgen.

- Oslos befolkning har gjort en stor innsats så langt, og det har jeg tro på at vi skal klare å fortsette med. Alle gjør sitt for å bruke mindre vann i hverdagen. Jeg har f.eks blitt mye mer påpasselig med å skru av dusjen når jeg tar shampoo i håret, og til vanning av blomster bruker jeg restene av drikkevann fra glass og mugger. Enkle tiltak som alle kan gjøre.

Det sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav.

Magasinfyllingen i Maridalsvassdraget er i dag på 68,5 %. Normalen for denne perioden er 88,5%. Regnet som har falt de siste dagene har økt magasinfyllingen med kun 1%.

Maridalsvassdraget består av 29 vann i Nordmarka hvor Maridalsvannet er det nederste. Det er de samlede vannmengdene i hele vassdraget som utgjør magasinkapasiteten. Derfor er det kun regn som faller innover i marka som øker fyllingsgraden. Regn som faller i Oslo sentrum har derfor ingen effekt på magasinfyllingen, skriver Vann- og avløpsetaten.

Dette er anbefalingene fra kommunen:

- Ta kortere dusjer og skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo.

- Ikke la krana renne mens du pusser tennene.

- Bruk øko-program på oppvaskmaskinen.

- Spar klesvasken til vaskemaskinen blir helt full.

- Bruk den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned.

- Sett en mugge med vann i kjøleskapet, så slipper du å la vannet renne for å få det kaldt.

- Unngå å vaske bilen ofte.

- Vær restriktiv med vanning av blomster og planter. Bruk kanne heller enn hageslange.