Annonse

Nyhetsstudio

Torbjørn Røe Isaksen blir samfunnsredaktør i E24

Tidligere kunnskaps-, nærings- og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen blir samfunnsredaktør i E24 og melder seg derfor ut av Høyre, melder E24 selv.

– For meg er dette selvfølgelig en ny og spennende rolle. Jeg tar med meg mitt overordnede ideologiske ståsted, selvfølgelig, men skal ikke være bundet til noe parti eller gruppering. Leserne får min stemme og ikke noen andres, sier Røe Isaksen til avisa.

I avisa skal han blant annet skrive kommentarer og analyser om norsk økonomi og næringsliv.

Det var i mai i fjor Røe Isaksen offentliggjorde at han hadde planer om å gjøre noe annet enn politikk. Det ble blant annet begrunnet med familien.

- Jeg er opptatt av å være til stedet for barna mine. Og selv om jeg er motivert til å gjøre den beste jobben jeg kan som statsråd, har jeg det ikke i meg nå å guve løs på fire nye år. Det krever at motivasjonen er 100 prosent, sa han til Dagbladet.

Røe Isaksen var innvalgt på Stortinget fra 2009 til 2017.

Annonse

Regjeringen ble ikke hacket

Nettsidene til den norske regjeringen var nede en kort periode i formiddag, rundt klokka 10.35.

Dagbladet får nå opplyst av regjeringen at dette ikke skyldes et hackerangrep.

Nettsidene var ustabile i en periode etter nedetiden.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) ser nærmere på årsaken og konsekvensene av nedetiden.

Finland: Stenger grensene for russere fredag

Finlands utenriksminister bekrefter at Finland stenger grensene for russiske turister fredag. Det melder Reuters.

- Russisk turisme setter Finlands internasjonale relasjoner i fare, sier utenriksminister Pekka Haavisto.

Grensa vil fortsatt være åpen for russere som ønsker å besøke familie, eller jobber eller studerer i landet.

Etter at over 17 000 russere kom over grensen fra Russland til Finland forrige helg, og etter den delvise mobiliseringen av soldater i reservestyrkene, frykter Finland en ukontrollert strøm av russere som vil krysse grensen.

- Vår vurdering er at innvirkningen på grensetrafikken vil bli signifikant, sier innenriksminister Krista Mikkonen, ifølge Reuters.

Les hele saken

Stenger grensa for russere

Annonse

Advarte om angrep: - En dykker ville holde

Allerede tre år før byggingen av den første Nord Stream-rørledningen, i 2007, advarte eksperter om angrep, melder Dagens Nyheter.

Sårbarhet for eksplosjoner ble spesielt framhevet, skriver SVT.

«Til tross for sitt betongskall, er ledningen ganske sårbar, og en dykker skulle holde til å feste en sprengladning», heter det i rapporten fra Total Defence Research Institute (FOI).

Rapporten er laget på oppdrag fra det svenske forsvarsdepartementet og peker på potensielle trusler knyttet til Russland.

- For oss var det åpenbart at det var en rekke sikkerhetspolitiske problemer knyttet til Nord Stream. Det burde ha reist betydelige spørsmålstegn, sier Mike Winnerstig, som har laget rapporten og nå er leder for sikkerhetspolitisk enhet ved FOI, til DN.

Reuters: Kreml varsler annektering

Kreml varsler annektering av russiskokkuperte regioner i Ukraina, melder Reuters.

Prorussiske myndigheter har erklært seier i de ukrainske fylkene Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja, der det har pågått såkalte folkeavstemningene den siste tida.

Det har vært ventet at den russiske nasjonalforsamlingen vil støtte opp under resultatet og innlemme fylkene i Den russiske føderasjon, og regne det som sitt territorium.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass vil seremonien der innlemmelsen skjer finne sted klokka 15 fredag, og president Vladimir Putin vil holde en tale i den forbindelse.

Det er lite som tyder på at velgerne i de russiskstøttede utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk og de russiskokkuperte delene av Kherson og Zaporizjzja har fått delta i frie og rettferdige valg. Derfor har avstemningene ført til bred internasjonal fordømmelse, og Ukraina og en rekke vestlige land, deriblant Norge, varsler at de ikke vil anerkjenne resultatet.

Annonse

Frigir navn etter trafikkulykke

Politiet frigir navnet på kvinnen som omkom etter trafikkulykken på riksvei 210 i Kongsvinger 2. september.

Det var Maggi Dreyer Bråten som omkom i ulykken.

Pårørende er orientert om at navnet frigis.