Annonse

Nyhetsstudio

Sprengt kapasitet - vil kontakte Forsvaret
Foto: Shutterstock / NTB

Sprengt kapasitet - vil kontakte Forsvaret

- Situasjonen er alvorlig, og det er allerede stort press på mange av kommunens tjenester. Vi jobber kontinuerlig med å sikre driften i alle tjenester og vi oppbemanner TISK-tjenestene, men det er utfordrende å få tak i nok folk. Også våre tjenester blir rammet av sykdom nå.

Det sier byråd for eldre, helse og frivillighet i Bergen, Beate Husa, i en pressemelding fredag morgen.

Kommunen opplever allerede store driftsutfordringer, og forbereder seg nå på en ytterligere forverring i situasjonen, etter at FHI tidligere denne uka kom med en ny risikovurdering, der man har beregnet at det kan bli opp mot 90 000 til 300 000 smittetilfeller på landsbasis.

- Vi håper det ikke skal bli så ille som FHI beskriver og at tiltakene som er satt inn skal bremse smittespredningen. Samtidig må vi forberede oss på en klar forverring i situasjonen. Vi gjør nå det vi kan for å sikre ivaretakelse av liv og helse dersom situasjonen blir mer krevende, sier Husa.

Ruth Grung, byråd for arbeid, sosial og bolig, sier i den samme pressemeldingen at kommunen vil kontakte Forsvaret for å avklare om de kan bidra ved økt smitteomfang.

Det siste døgnet er det registrert 250 nye smittetilfeller i Bergen.

Annonse

Apekopper: Advarte for tre år siden

Den uvanlige infeksjonssykdommen apekopper er påvist flere steder i Nord-Amerika og Europa.

Allerede for tre år siden advarte britiske eksperter om at det kunne skje, melder The Telegraph.

Ifølge avisa var det under et seminar i London i 2019 at noen av Storbritannias fremste folkehelseeksperter uttrykte bekymring for at apekopper skulle fylle tomrommet etter den beslektede og langt mer alvorlige sykdommen kopper, som ble erklært utryddet i 1980.

Under seminaret skal flere ha etterlyst en ny vaksine mot apekopper.

Avisa trekker også fram en rapport publisert i 2020 der forskerne bak trekker fram at mindre enn en av tre har beskyttelse mot kopper og apekopper.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er dette første gang det er rapportert smittekjeder i Europa, der de smittede ikke har vært på reise til områder i Afrika, eller hatt kontakt med andre smittede personer.

Apekopper: Advarte for tre år siden
Foto: Brian W.J. Mahy / CDC / Reuters / NTB
Forbereder seg på nytt angrep
Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko. Foto: Nikolai Petrov / AP / NTB

Forbereder seg på nytt angrep

The Guardian melder at ukrainske soldater forbereder seg på nytt angrep. Denne gangen skal det være områdene langs grensa til Hviterussland som klargjøres til kamper.

Avisa skriver at ukrainske styrker har bygd ei ny forsvarslinje langs den tidligere ubevoktede grensa mot Hviterussland i nordområdene. Årsaken skal være signaler som tyder på et nytt angrep.

Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko, har vært Russlands og Vladimir Putins nærmeste allierte under krigen i Ukraina. Tidligere i mai gikk også offiser Viktor Gulevich ut og annonserte at hviterussiske spesialstyrker og utstyr ville bli utplassert langs grensa til Ukraina. Landet har også gjennomført militærøvelser i samme område.

De ukrainske troppene som nå klargjøres skal ifølge The Guardian bestå av soldater mellom slutten av tenårene og 60-åra. De skal blant annet ha klargjort området med nettverk av skyttergraver.

Storbritannias etterretning har vurdert trusselen fra hviterussisk side. I sin analyse av trusselen sa forsvarsdepartement forrige uke at tilstedeværelsen av hviterussiske styrker på grensa sannsynligvis ville hindre Ukraina i å utplassere støtteoperasjoner på sin Donbas-front.

Annonse
Polens statsminister: Norge tjener indirekte på krigen
Statsminister Jonas Gahr Støre i møte med Polens statsminister Mateusz Morawiecki i regjeringens representasjonsbolig i Oslo i mars i år.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Polens statsminister: Norge tjener indirekte på krigen

Under et møte med nasjonal ungdomsdialogkongress i Polen skal statsminister Mateusz Morawiecki ha sagt at Norge indirekte tjener på krigen i Ukraina.

Han viste til det økte overskuddet Norge får fra olje- og gassproduksjon etter at krigen brøt ut, skriver den polske nyhetskanalen TVN24.

- Det er urettferdig, og de burde dele, skal Morawiecki ha sagt, og deretter oppfordret ungdommen som var til stede til å videreformidle budskapet til «sine venner i Norge».

Under møtet henvendte han seg også direkte til det norske folket:

– Kjære norske venner. Dette er ikke normalt. Det er ikke rettferdig. Dere drar indirekte nytte av krigen til Putin. Det er selvsagt tilfeldig, for krigen i Ukraina er ikke Norges feil, men dere tjener indirekte på den, sa Morawiecki, og tilføyde:

- De bør dele raskt.

Det var VG som siterte den polske statsministeren først søndag.

Frikjent for nesebiting på Tinder-date

I 2018 bet en nå 36 år gammel mann nesetippen av en annen mann under en krangel om en Tinder-date. Lagmannsretten mener 36-åringen bet i nødverge.

Hendelsen skjedde i Stavanger i mars 2018. 36-åringen var på et utested sammen med en kompis og en kvinne han hadde møtt gjennom datingappen Tinder. På utestedet var også en annen mann som hadde hatt kontakt med den samme kvinnen på Tinder, skriver Stavanger Aftenblad.

Da 36-åringen, kompisen og kvinnen gikk fra stedet, fulgte den andre mannen etter og tok tak i armen til kvinnen, ifølge dommen fra Gulating lagmannsrett. Da oppsto det en slåsskamp mellom ham og 36-åringen der begge utvekslet slag. Under slåsskampen bet 36-åringen nesetippen av den andre mannen da de to havnet på bakken.

I tingretten ble 36-åringen dømt til elleve måneders fengsel. Men lagmannsretten mener at bittet skjedde i nødverge, og han blir derfor frikjent.

Lagmannsretten skriver at «hendelsen gikk svært fort og at det ikke kan sees bort fra at tiltaltes hender ble holdt fast og at han fikk pusteproblemer og panikk». De mener at 36-åringen ikke hadde andre handlingsalternativer.

De skriver også at det ikke er bevist at mannen forsøkte å bite fornærmede i nesen, men at han prøvde å bite mot ansiktet eller hodet og at han gjorde det for å avverge det ulovlige angrepet han ble utsatt for.

(NTB)

Annonse

Tre pågrepet i Sverige - mistenker æresdrap

Ei tenåringsjente ble torsdag funnet død i en bolig i Nacka i Stockholm. Nå melder Expressen at tre personer er pågrepet og at dødsfallet etterforskes som æresdrap.

Hendelsen ble først ansett som et selvdrap, men mistanken om at man sto overfor et drap skal ifølge avisa ha kommet etter nye opplysninger fra tenåringens familie.

- Det har kommet fram opplysninger som har endret vår etterforskning til en drapsetterforskning, sier pressetalsperson Ola Österling i Stockholmspolitiet.

De tre som er pågrepet skal alle være familiemedlemmer av jenta. Samtlige er mistenkt for drap.

Det pågår fremdeles tekniske undersøkelser i forbindelse med saken. Det var ventet at de tre mistenkte ville bli avhørt lørdags kveld, men hvorvidt dette ble gjennomført er foreløpig ikke kjent.