Annonse

Nyhetsstudio

Nav: Antall varsler om permitteringer tredoblet sist uke

Forrige uke ble fikk 15 000 personer varsler om permittering. 60 prosent av jobbene innen overnattings- og serveringsvirksomhet.

I forrige uke mottok Nav varsler om permitteringer for 14 800 personer, samt varsel om masseoppsigelser for 400 personer.

Det opplyser Nav mandag.

Statistikken viser ikke hvor mange av permitteringene eller oppsigelsene som faktisk blir gjennomført.

- Varslene om permitteringer gjelder særlig innen overnatting og servering, og både store og små virksomheter står bak permitteringsvarslene, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Totalt 843 virksomheter har levert varsel om permitteringer i løpet av forrige uke. Varsler som gjelder 100 personer eller flere, står for 20 prosent av permitteringsvarslene.

(NTB)

Kulderekord - minus 75,5
KALDT: Mount Washington er kjent for dramatisk vær. Nå er det satt ny kulderekord på fjelltoppen. Foto: Jim Cole / AP / NTB

Kulderekord - minus 75,5

En ny kulderekord for vind har blitt satt på fjellet Mount Washington i USA. Fredag ble vindtemperaturen målt til -75,5 grader Celsius, som følge av kalde luftmasser og kraftige vindkast på fjelltoppen.

Rekorden har ennå ikke blitt verifisert, men den vil i så fall slå den forrige fra 2004, som da målte til -75 grader Celsius.

Vinden på toppen av Mount Washington skal ifølge avisa NBC Boston kunne ha en hastighet på opp mot 200 kilometer i timen.

Den amerikanske nasjonale værtjenesten NWS har allerede kommet med farevarsler for nordøstlige områder i USA. De rapporterer at kalde luftmasser vil kunne skape mulig livstruende temperaturer gjennom helgen.

I Boston og Worchester har skolene blitt holdt stengt på fredag, siden man fryktet at barn ville få frostskader mens de ventet på bussen eller gikk til skolen. Ifølge NWS kan temperaturene i området krype helt ned til -50 celsiusgrader.

Myndighetene i flere stater oppfordrer nå innbyggerne til å bli innendørs, og har etablert egne varmesentre for å ta inn de mest sårbare, som for eksempel hjemløse. Dette melder CNN.

- Kraftig fall i oppklaringen av lovbrudd i fjor
Oppklaringsprosenten for lovbrudd falt kraftig i fjor. På bildet ser vi Ullersmo fengsel på Romerike. Foto: Gorm Kallestad / NTB

- Kraftig fall i oppklaringen av lovbrudd i fjor

Nye tall fra Riksadvokaten viser at oppklaringsprosenten for lovbrudd falt med fem prosentpoeng i fjor. Det er det største fallet på mange år.

- Denne fortsatte negative utviklingen fra i fjor må snus, skriver riksadvokat Jørn Sigurd Maurud og førstestatsadvokat Katharina Rise i rundskrivet Mål og prioriteringer for 2023 som ble offentliggjort fredag denne uken.

I rundskrivet kommer det fram at oppklaringsprosenten i 2022 endte på 44 prosent. Det er et fall på 4,8 prosentpoeng fra året før, ifølge tall fra politiets Strasak-rapport for 2021.

Oppklaringsprosenten viser til hvor mange lovbrudd som får en påtaleavgjørelse i løpet av et år, altså hvorvidt det blir avgjort at noen for eksempel skal straffes eller at saken henlegges.

Ifølge tall fra politiet har oppklaringsprosenten falt jevnt og trutt hvert år siden 2016.

Også i Mål og prioriteringer-rundskrivet for 2022 ba Riksadvokaten om en høyere oppklaringsprosent.

- Denne negative utviklingen må snus, skrev Riksadvokaten da.

Fjorårets oppklaringsprosent er ifølge politiets tall den laveste siden 2011, og er det største fallet på ett år i løpet av perioden.

Politiet har tidligere fått kritikk for å ha for lav og fallende oppklaringsprosent for flere kriminalitetstyper. I mars i fjor rettet Riksrevisoren blant annet alvorlig kritikk mot politiet for at oppklaringsprosenten i saker om seksuallovbrudd har gått ned.

NTB har bedt om et intervju med riksadvokat Jørn Sigurd Maurud om hvorfor en stadig lavere andel av sakene blir oppklart.

- Vi vil vurdere resultatene for 2022 i fellesrapporten som skal avgis til departementet medio mars og finner det derfor ikke riktig å uttale oss om dette nå, skriver kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas i Riksadvokatembetet i en epost til NTB.

Politidirektoratet vil ikke kommentere saken og henviser til Riksadvokaten.

Nedgangen i andelen oppklarte saker ble tatt opp i en rapport fra Riksadvokaten og politiet om straffesaksbehandlingen for andre tertial i fjor.

- Nedgangen som nå registreres for oppklaringsprosenten totalt sett har særlig sammenheng med at det har skjedd endringer i politiets straffesaksportefølje/kriminalitetsbildet, står det i rapporten.

Der påpeker Riksadvokaten og politiet at det registreres en nedgang i oppklaringsprosenten for samtlige kriminalitetstyper, også innen prioriterte saksområder som vold.

- Utviklingen er bekymringsfull og må følges nøye fremover, står det.

(NTB)

Russland: - Integrert i militærdistrikt
Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / NTB

Russland: - Integrert i militærdistrikt

Russland hevder at de har integrert deler av okkuperte Ukraina inn i sitt sørlige militærdistrikt, ifølge britisk etterretning.

Fredag rapporterte det russiske statlige nyhetsbyrået TASS at Donetsk og Luhansk og Zaporizhzhia og Kherson-regionene var innlemmet under kommandoen som har hovedkontor i Rostov-on-Don.

Dette er i tråd med den russiske forsvarsministerens planer om å ha egne selvforsynte militærgrupperinger i Ukraina.

Ifølge britisk etterretning er det imidlertid usannsynlig at dette vil ha en umiddelbar innvirkning på kampanjen, ettersom Russland utplasserer for tiden styrker fra alle Russlands militærdistrikter.

Togavsporing forårsaket storbrann i USA

Et togsett har sporet av i Ohio i USA, noe som har forårsaket en massiv brann som truer bebyggelsen i området.

Brannmannskaper i East Palestine har evakuert området der togsettet sporet av, og bilder og videoer fra stedet, gjengitt av blant andre CBS News , viser et flammehav og svart røyk som stiger til værs.

Det er ikke meldt om personskader som følge av avsporingen og brannen, og det er heller ikke kjent hvilket togsett der er snakk om eller hva det er lastet med.

(NTB)

USA vil gi oligarkpenger til Ukraina
USAs justisminister Merrick Garland har besluttet å bruke penger beslaglagt fra rike russere i USA til å støtte Ukraina. Foto: AP / NTB

USA vil gi oligarkpenger til Ukraina

USA har besluttet å bruke penger beslaglagt fra russiske oligarker til å støtte Ukraina, opplyser justisminister Merrick Garland.

- Jeg kunngjør i dag at jeg har godkjent den første overføringen noensinne av beslaglagte russiske midler til bruk i Ukraina, heter det i en kunngjøring fra Garland, gjengitt av CNN.

Pengene er beslaglagt fra den russiske oligarken Konstantin Malofejev, som i april i fjor ble siktet for brudd på sanksjonene USA innførte etter invasjonen av Ukraina.

Pengene vil nå bli overført til amerikansk UD og benyttet til støtte for det ukrainske folk, opplyser Garland.

Malofejev har ifølge USA lenge vært en viktig støttespiller for de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina. Han toppet i april i fjor USAs sanksjonsliste over 40 rike russere og selskap som omgikk de amerikanske sanksjonene.

(NTB)

Sverige: 80 biler skadd i brann

Rundt 80 biler er skadd etter en brann i en underjordisk garasje i Malmø natt til lørdag, ifølge Expressen.

Morgennytt

To pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand
En ung mann er kjørt til sykehus og to mindreårige gutter er pågrepet etter en alvorlig voldshendelse i Kristiansand natt til lørdag.
Ny spionballong observert
En ny spionballong er observert over Latin-Amerika, melder USAs forsvarsdepartement. De mener også denne er kinesisk, i likhet med den som flyr over USA.
Frimurernes ritualer: Dødningehoder og likkister
Ekte hodeskaller, likkister og sverd mot hjertet. Et tidligere medlem bryter tausheten, og forteller om tida i losjen.