Vant straffe-drama
Opptur for Jens Petter Hauge. Eintracht Frankfurt vant Europa League-finalen over Rangers etter straffedrama.
Slår alarm etter smittespredning
For et par uker siden ble det oppdaget et tilfelle av den svært sjeldne sykdommen «apekopper» i England. Nå mistenker flere land smitte hos ..
Mann drept i pensjonist-paradis
- Vi har fryktet dette lenge.
Motoren i nord
Sverige og Finland gjør det eneste fornuftige når de søker om Nato-medlemskap. På Stortinget vil de ønskes hjertelig velkommen inn i forsvar..
Vil endre verneplikten
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) vil åpne for flere innrykk og lokke flere unge til å melde seg til tjeneste.
FHI: Coronavaksinen kan påvirke menstruasjonen
Det er økt forekomst av forstyrrelser i menstruasjonen hos unge kvinner etter at de ble coronavaksinert, viser de første resultatene av FHIs befolkningsundersøkelser.
I resultatene av den første kartleggingen fra Folkehelseinsituttet kommer det fram at nesten fire av ti kvinner i alderen 18–30 år oppga at de hadde opplevd menstruasjonsforstyrrelser ved siste menstruasjon før vaksinasjon.
- Likevel ser vi i denne undersøkelsen at noen flere kvinner fikk forstyrrelser etter første eller andre dose av koronavaksinen, sier prosjektleder og lege Lill Trogstad i Folkehelseinstituttet.
I undersøkelsen rapporterte flere om mer kraftig menstruasjonsblødning enn vanlig etter første og andre vaksinedose:
- 7,6 prosent oppga at de hadde kraftige blødninger før vaksinasjon, mens 13,6 prosent oppga at de hadde kraftigere blødninger etter første dose.
- 8,2 prosent oppga at de hadde kraftige blødninger før andre dose, mens 15,3 prosent oppga at de hadde kraftigere blødninger etter andre dose.
Blant kvinner som opplevde menstruasjonsforstyrrelser etter første dose, opplevde nær to av tre menstruasjonsforstyrrelser også etter andre dose, ifølge undersøkelsen.
Prosjektleder og lege Lill Trogstad i Folkehelseinstituttet understreker at blødningsforstyrrelser er svært vanlig.
(NTB/ Dagbladet)
Advarer mot Økokrim-svindel
Politiet i Vest advarer onsdag kveld om at en mann ringer eldre personer og hevder han ringer fra Økokrim.
Ifølge politiet i Vest ber han om konto- og personopplysninger.
- Dette er ikke fra politiet. Politiet ringer ikke for å be om slike opplysninger, melder politiet i Vest.

Fyrverkeri i Oslo
Onsdag kveld er det blitt skutt opp fyrverkeri på Filipstadkaia i Oslo.
Det melder politiet i Oslo på Twitter.
Fyrverkeriet er blitt skutt opp i forbindelse med et arrangement og brannvesenet har gitt tillatelse til fyrverkeriet som nå skal være avsluttet.
Oppdragsleder i Oslo politidistrikt, Alexander Østerhaug, forteller at de har fått mange henvendelser i forbindelse med fyrverkeriet.
- Det smeller bra utover hele byen og da er det forståelsesfullt at mange ringer oss og er bekymret, sier oppdragslederen til Dagbladet.
Vaktkommandør ved Oslo brann- og redningsetat, Eirik Fredriksen, forteller til Dagbladet at de har fått noen henvendelser om fyrverkeriet.
- Det er snakk om et jubileumsarrangement, forklarer Fredriksen.

Kravene til norske hundeeiere skjerpes
Flertallet på Stortinget ble onsdag enige om et forslag til ny hundelov som skal stille strengere krav til norske hundeeiere.
Forslaget går blant annet ut på at hundeeierne må forebygge og være oppmerksomme for å unngå at hunden blir satt i en situasjon der den kan gjøre skade på folk, dyr, eiendom eller ting, skriver NRK.
Hundeeierne må også skaffe seg nødvendig kompetanse om hundens behov, samt kompetanse på trening av hund, hundens naturlige atferd og bruksområder.
Norsk Kennel Klub (NKK) mener forslaget er en forbedring fra dagens lov, men er ikke fornøyd med at det fortsatt skal være politiet som skal vurdere om en hund skal avlives eller ikke.
– Det betyr at tilfeldighetene i stor grad vil avgjøre, og at rettssikkerheten til hund og hundeeier settes til side for å holde kostnader og saksbehandlingstid nede. Dette er svært uheldig og noe som absolutt burde vært rettet opp i nå, sier hovedstyreleder i NKK, Tom Øystein Martinsen.
Den nye loven om forsvarlig hundehold ventes å være ferdigbehandlet i Stortinget 24. mai.
(NTB)

FN-sjef bekymret for norske budsjettkutt
FN-sjefen uttrykket bekymring for Norges bistandskutt til FNs utviklingsprogram da han onsdag snakket med statsminister Jonas Gahr Støre på telefon.
I revidert statsbudsjett foreslår regjeringen nemlig å kutte hele kjernestøtten på 440 millioner kroner til FNs utviklingsprogram (UNDP) for å kunne finansiere flyktningutgifter i Norge.
Onsdag snakket FN-sjef António Guterres med Støre på telefon, hvor krigen i Ukraina og den globale matforsyningen var høyt oppe på agendaen.
I samtalen tok også FN-sjefen opp sin bekymring for det norske bistandskuttet, opplyser Statsministerens kontor i en pressemelding onsdag kveld.
- Guterres understrekte og anerkjente Norges langvarige og omfattende støtte til FN, men var urolig for at en konsekvens av dette var budsjettkutt for sentrale FN-organisasjoner, herunder FNs utviklingsprogram UNDP, heter det i pressemeldingen.
- Statsministeren lyttet til hans vurderinger og forsikret om at Norge vil legge stor vekt på å fortsette å støtte FN, både i felt og ved hovedkvarterene, heter det videre.
I forslaget vil regjeringen ta 4 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet for å finansiere økte flyktningutgifter i Norge som følge av pågangen av ukrainske flyktninger.
Forslaget har blitt møtt med kritikk fra blant andre SV, KrF og Rødt. Unicef har omtalt kuttet som «tragisk» og pekt på at det vil gå utover fattige barn verden over. FNs utviklingsprogram har uttalt at Norges renommé nå står på spill.
(NTB)
Skal ha sprengt russisk tog
Det ukrainske militæret skal ha sprengt et pansret tog som fraktet russiske soldater i Melitopol sør i Ukraina, melder landets forsvarsdepartement ifølge
Ifølge Ukrainas forsvarsdepartement ble en sprengladning detonert direkte under en togvogn onsdag.
Byen ligger nær Svartehavskysten, og er okkupert av russiske styrker.