Annonse

Nyhetsstudio

Nortura utsatt for dataangrep
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nortura utsatt for dataangrep

Nortura har stengt ned sine IT-systemer som følge av et dataangrep. Angrepet fører blant annet til redusert aktivitet ved fabrikker.

Ifølge VG arbeider selskapet for å få en fullstendig oversikt over situasjonen og omfanget, i tillegg til å legge planer for å håndtere konsekvensene.

– Nortura er utsatt for et dataangrep. Vi har derfor besluttet å stenge ned våre IT-systemer og fjerne internettilgangen på våre lokasjoner for å minimere mulig skade på systemer og operasjoner, heter det i en melding på Norturas nettsider datert tirsdag.

Resultatet er at aktiviteten ved flere av fabrikkene og ekspedisjoner er redusert inntil videre, opplyser kjøttgiganten, som vil komme tilbake med oppdatert informasjon.

Nortura er morselskapet i konsernet som ble til ved en fusjon mellom samvirkeforetakene Gilde Norsk Kjøtt og Prior Norge i 2006. Gilde og Prior er blant merkevarene som Nortura står bak.

(NTB)

Annonse
Putin: - La dem prøve seg
Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kreml / AP / NTB

Putin: - La dem prøve seg

Torsdag kveld langer den Russlands Vladimir Putin nok en gang ut mot Vesten, ifølge Reuters. Blant annet kommenterer han sanksjonene innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

- Sanksjonene fører til vanskeligheter, men ikke i den skala som er intensjonen, sier Putin, og legger til at vestens aggresjon mot Russland har pågått i tiår.

Han sier videre at Vesten har blitt stadig mer totalitært.

- Vi hører at de ønsker å slå oss på slagmarken. Hva kan jeg si. La dem prøve seg, sier Putin.

- Vi avviser ikke fredssamtaler, men jo lenger det går, jo hardere blir det å komme fram til en enighet med oss.

NRK: Ferdig med avhør av Tengs-siktet

Politiet er ferdig med avhørene av mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, melder NRK.

- Per nå har vi stilt ham de spørsmålene vi ønsker svar på, og vi har ike planer om nye avhør av ham, sier politiinspektør Unni Byberg Malm til statskanalen.

Mannen ble siktet for drapet på Tengs, som fant sted tilbake i 1995, i september i fjor. Han er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

Ifølge NRK har ikke Jørgensen-saken vært en del av de nye avhørene, og han er ikke avhørt om dette siden i fjor høst.

Rettssaken er forhåndsberammet til å starte 31. oktober i Haugaland og Sunnhordland tingrett i Haugesund. Det er satt av 15 uker til saken, med slutt 10. februar.

Annonse

Fem personer til sykehus etter frontulykke på E39

Tre biler har vært involvert i en trafikkulykke på E39 ved Runaskaret i Rogaland, melder Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

Det var til sammen seks personer i de tre bilene. Det er uvisst hvor mange som er skadd, og skadeomfanget, men alle er ute av bilene, skriver politiet.

- Veien stenges i begge retninger til pasientene er på plass i ambulanse.

I en oppdatering skriver politiet at ett felt er åpnet, og at trafikken dirigeres manuelt forbi ulykkesstedet.

De opplyser også at totalt fem personer er fraktet til sykehus etter ulykken. To fraktes i luftambulanse, tre i ambulanse.

- Ukjent skadeomfang. Kan virke som om den ene bilen har kommet over i motgående kjørebane og frontkollidert. Uvisst hvorfor den har kommet over i motgående, skriver de på Twitter.

Politiet opplyser videre at det er lang kø som følge av ulykken.

- Det dirigeres.

Kantarellen er her: - Det bugner
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB

Kantarellen er her: - Det bugner

Etter et par relativt dårlige soppår, ser denne sommeren ut til å levere gull.

Det forteller Lene Johansen, redaktør i magasinet Sopp og nyttevekster, samt ansvarlig for soppkontrollene til Norges Sopp- og nyttevekstforbund.

- Det har vært varmt og vått, som er bra, og vi håper det fortsetter. Da er sjansene store for at vi får et godt soppår, sier Johansen til Dagbladet.

Allerede er det mye som tyder på at dette året vil bli bra.

- Det har kommet fryktelig mye sopp, og aller mest kantarell, sier Johansen.

Og på spørsmål om det er slik at «det bugner», svarer hun:

- Ja, vi finner flotte tepper av gull i skogen nå.

Hun advarer samtidig om at de finnes sopp som er svært giftig, og nevner spiss giftslørsopp, butt giftslørsopp, hvit fluesopp og grønn fluesopp som de absolutt farligste.

- De fire er vi bekymret for, og vi anbefaler alle å lære seg disse for å være på den sikre siden, sier hun.

I tillegg kan man sjekke opp soppen man plukker via den digitale soppkontrollen.

- Den digitale soppkontrollen er åpen. Der sjekkes soppen av ekte soppkontrollører, sier Johansen.

Annonse

Nordkoreanske fiskere dømt til lange fengselsstraffer i Russland

Tolv nordkoreanske fiskere er dømt til lange fengselsstraffer i Russland etter et sammenstøt med den russiske kystvakten i Japanhavet i 2019.

De tolv fiskerne fikk onsdag dommer på mellom fire og tretten års fengsel i en domstol i byen Vladivostok.

Retten fant dem skyldig i å ha angrepet grensevakter som var i ferd med å pågripe dem for ulovlig blekksprutfisking i september 2019, ifølge russiske medier.

Russland hevder blant annet at flere medlemmer av kystvakten ble skadd da fiskerne gikk til angrep på dem med stokker, metallstenger, rør og en kniv.

Det er ikke første gang det er uenighet om fiskerettighetene i området, som grenser til både Japan, Russland, Nord- og Sør-Korea.

(NTB)