Nyhetsstudio

Kvinne død etter økseangrep:

Kvinnen som i går ble funnet livstruende skadet på en gravlund i Haugesund ble natt til i dag erklært død. Det ble funnet en øks på åstedet, som sees i sammenheng med hendelsen.

De nærmeste pårørende er varslet, men det er for tidlig å frigi navnet til avdøde av hensyn til øvrige pårørende, opplyser politiet i en pressemelding.

- Politiet kan bekrefte at kvinnen er i 60-årene, sier politiadvokat Marte E. Lysaker i pressemeldingen.

Mannen i 40-årene som i går ble pågrepet på åstedet er nå siktet for drap. Han vil etter planen bli avhørt i løpet av dagen.

- Det er ingenting som tilsier at fornærmede og siktede hadde en relasjon, opplyser Lysaker.

I tillegg til kriminalteknisk åstedsundersøkelse og rundspørring i området, ble det i går foretatt en rekke vitneavhør. Politiet ber folk som kan ha informasjon om hendelsen om å ta kontakt.

DØDE: Kvinnen som ble angrepet på gravlunden i Haugesund i går, døde av skadene. Foto: Tipser
Kvinne kritisk skadd - mann siktet for drapsforsøk

Kvinne kritisk skadd - mann siktet for drapsforsøk

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Ber hæren om corona-hjelp:

Den spanske hovedstaden Madrid beskrives som episenteret i landet. Ifølge The Guardian har byen nå bedt om hjelp fra hæren i kampen mot den lokale smitteoppblomstringen.

- Vi trenger hjelp fra hæren for desinfisering og for å styrke lokalt politi, sier Madrid-regionens leder Isabel Díaz Ayuso ifølge avisa.

Hun har også bedt om at midlertidige sykehus skal settes opp igjen, omtrent tre måneder etter at slike ble avviklet da Spania var ferdige med sin lockdown.

I dag advarte statsminister Pedro Sánchez om at Spania står overfor tøffe uker ettersom smittesituasjonen fortsetter å eskalere i Madrid-regionen, ifølge
El Pais.

Mandag frarådet også Catalonias regionpresident Quim Torra katalanere å reise til Madrid. Om det er nødvendig å reise, understreket Torra at det må bli gjort med alle forholdsregler.

- Det viktigste er at Madrid sørger for at tiltak blir satt i gang for å forhindre at noen som kan ha covid-symptomer flytter seg til andre områder, sa han ifølge
El Pais.

I skrivende stund har Spania over 671 000 registrerte smittetilfeller og over 30 600 dødsfall som følge av viruset.

Madrid-regionens leder Isabel Díaz Ayuso avbildet med statsminister Pedro Sánchez.Foto: AFP / NTB

Melding om knivslagsmål:

Politi og ambulanse har rykket ut i Holmestrand etter melding om slåsskamp mellom flere personer.

- En person skadet, trolig knivstukket, skadeomfang ukjent, skriver politiet.

Operasjonsleder Tommy Eriksen forklarer til Dagbladet at hendelsen har skjedd på en bensinstasjon.

- Vi har nå samtaler med de invoverte og det ser ut til å være en privat krangel mellom to personer som har utløst hendelsen. Den ene skal ha dratt fram en kniv og kuttet den andre i hånden, og ambulansepersonell ser på dette, sier Eriksen.

Vil ha gratis passering i bomringen:

Den pågående busstreiken i Oslo rammer kollektivtrafikken hardt, og førte til trengsel flere steder mandag.

- Unngå kollektiv dersom du ikke absolutt må. Hvis du må, hold avstand og bruk munnbind, sa miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg til Dagbladet etter en pressekonferanse om coronasituasjonen i Oslo mandag ettermiddag.

Oslo Frp foreslår nå gratis passering i bomringen i Oslo mens bussjåførene streiker. Som Dagbladet omtalte tidligere i dag, er alle 15 bydeler i Oslo røde, og Aina Stenersen (Frp), leder i Helse- og sosialutvalget i Oslo Kommune, påpeker overfor Dagbladet at steiken kommer på et ubeleilig tidspunkt.

- Det er mange som bruker kollektivtrafikken som et alternativ til bilen. Vi mener da at så lenge det er busstreik, så burde byrådsleder Raymond Johansen innføre gratis passering i bomringen.

Hun påpeker at trikker og t-baner fylles opp og at det dessverre ikke er alle som bruker munnbind.

- Vi ser at man har innført mange strenge påbud og anbefalinger. Det er bra. Så tenker vi at man kan gjøre noe positivt, og da vil dette være et godt forslag, sier Stenersen, som mener gratis passering i bomringen kan være med på å lette på smittefaren og avlaste kollektivtrafikken.

- Det er ikke alle som har alternativt trikk og t-bane-tilbud der de bor, mange er avhengige av bussen. Flere har gjerne en familiebil, men den brukes ikke til jobb hver dag, da det kan bli dyrt i bomringen, sier hun.

Storbritannia: Vil heve farenivået:

I en uttalelse sier helsetopper i Storbritannia at farenivået for coronaviruset bør oppgraderes fra nivå tre til nivå fire. Dette betyr ifølge Sky News at spredningen av viruset er høy eller stiger.

- Etter en periode med færre covid-tilfeller og dødsfall, stiger antallet tilfeller nå raskt og sannsynligvis eksponentielt i betydelige deler av alle fire nasjoner, sier de fire overlegene i England, Skottland, Wales og Nord-Irland i en uttalelse.

Dette vil i så fall være første gang nivået har blitt hevet, ikke senket, siden systemet ble satt opp i mai, skriver The Guardian.

Akkurat nå påvises det omtrent 3000 nye coronatilfeller i Storbritannia hver eneste dag, og det totale antallet som blir coronasmittet, dobles i gjennomsnitt hver sjuende dag.

Les mer her:

Foto: NTB
Coronaviruset: - Dette er Storbritannias verste mareritt

Coronaviruset: - Dette er Storbritannias verste mareritt

dagbladet

Dagens nyheter:


Busstreiken trappes opp til helga:
Busstreiken kan få store konsekvenser for reisende på Østlandet den kommende tida. Nå er det varslet at streiken trappes opp fra lørdag.

Oslo strammer kraftig inn:
Oslo kommune innfører forbud mot å samles flere enn 10 personer i private sammenhenger, etter økt smitte i hovedstaden.

Kraftig fall på Oslo Børs:
Oslo Børs hadde mandag sin verste dag siden mars, i likhet med en rekke andre europeiske børser.

Uværet herjer i nord:
E6 er stengt og en rekke fergeavganger er kansellert som følge av uværet i Nord-Norge.

- Fjerner medisinen de selv ser virker:

I dag la regjeringen fram sin nye tiltakspakke for å avhjelpe coronakrisen.

Nok en gang ventes det harde runder med forhandlinger på Stortinget før tiltakene er i boks, ettersom verken venstresida eller Frp er fornøyd med regjeringens nye krisepakke.

Det er heller ikke NHO.

- Vi er enige i regjeringens diagnose og medisin: Det er bedriftene som rammes hardest av smitteverntiltakene som må få kompensasjon. Men alle som trenger medisinen, må få den. Ikke bare kultur og reiseliv, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn til Dagbladet.

Hun mener regjeringa med dagens tiltak undergraver logikken i at de bedriftene som er hardest rammet, skal kunne få hjelp av kompensasjonsordningen. I stedet mener hun man nå må være en del av den den bransjen som regjeringen har pekt på - i dette tilfellet kultur og reiseliv, og at dette slår fryktelig galt ut.

- Catering og kantiner, samt vakthold er milliardbransjer som sysselsetter titalls tusen mennesker, og som leverer til både reiseliv, luftfart og kultur. Deres situasjon er nå minst like kritisk som kultur- og reiseliv, fordi de leverer tjenester til begge, og planene om oppsigelse er mer omfattende der enn i reiseliv. Pakkene som kommer må omfatte de bransjene som reelt er rammet, mener Kaltenborn.

- Som finansministeren sa på pressekonferansen i dag; bare det at den generelle kompensasjonsordningen har eksistert har vært viktig selv for bedrifter som ikke har brukt ordningen, fordi det har gitt trygghet. Det er derfor skuffende at den ordningen ikke forlenges. Dette er den ordningen de fleste av våre medlemmer har pekt på at er nødvendig for å forhindre unødvendige konkurser i tiden som kommer, sier Kaltenborn til Dagbladet.

NY TILTAKSPAKKE: Finansminister Jan Tore Sanner og næringsminister Iselin Nybø under mandagens pressekonferanse om nye økonomiske tiltak. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Ny coronakrisepakke - Kaller krisepakke «krigserklæring»

Ny coronakrisepakke - Kaller krisepakke «krigserklæring»

dagbladet

Trekker smitteadvarsel:

Amerikanske smittevernsmyndigheter, CDC, USAs svar på FHI, har trukket en advarsel om at coronaviruset kan spres lengre i luft enn de tidligere har stadfestet.

Det melder flere amerikanske medier, deriblant Washington Post.

I forrige uke gikk CDC ut på sine egne nettsider og slo fast at coronaviruset kan spre seg lenger i lufta enn seks fot (1,8 meter), og at god ventilasjon innendørs er kritisk for å hindre en slik luftbåren smitte.

Det er også det flere og flere eksperter har advart om. Også WHO har gått ut og vedgått at det kan være tilfellet.

Men ikke lenge etter trakk CDC sin egen uttalelse, og hevder at publiseringen skyldtes en «feil med nettsida», og at informasjonen de gikk ut med «ikke reflekterer vårt nåværende kunnskapsnivå».

Det vil trolig igjen føre til anklager om at CDC blir politisk påvirket av Donald Trumps administrasjon.

Tidligere i september avdekket den amerikanske nettavisa Politico at USAs helsedepartement har påvirket arbeidet med CDCs ukesrapporter.

Den praksisen gikk FHI-overlege Preben Aavitsland ut mot i forrige uke.

- De fleste som jobber med smittevern rundt i verden, sjekker faglige råd fra CDC, altså vårt søsterinstitutt i USA. Nå kan vi ikke vite om disse rådene er forandret for å tekkes presidenten. Dette er fullstendig ødeleggende for CDCs troverdighet, sa Aavitsland da.

Foto: NTB
Covid-19: - FHI-overlege refser USA

Covid-19: - FHI-overlege refser USA

dagbladet

Uværet i Nordland: Over 1000 isolert:

Restene av den tropiske stormen Sally herjer kysten av Nordland. Politiet i Nordland opplyser at det mandag kveld særlig er den sørlige delen av Nordland og opp til Salten at det har vært flest værrelaterte hendelser.

Ranaelva har gått over sine bredder, og det har gått ras flere steder. I Rana kommune er 1200 personer isolert, og politiet i Nordland vurderer å evakuere personer ved Nevernes og Skonsenghavn i kommunen, samt Nervollen i Vefsn kommune.

- Politiet får meldinger om at folk oppsøker områder som er værutsatt. Dette kan medføre fare da elver plutselig kan endre retning, det kan gå ras og veier kan bli stengt. Vær forsiktig og bruk sunn fornuft, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i politiet i Nordland i en pressemelding.

Overfor Dagbladet forteller stabssjefen at de har fått noen tilbakemeldinger fra egne patruljer og andre om at folk ser ut til å være fascinerte av uværet.

- Det er ikke et generelt problem, men heller ikke noe vi er veldig glade for.

Mandag ettermiddag var det vannføring på oransje nivå i mange vassdrag i Nordland, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det er spesielt stor vannføring i Ranaelva og i Vefsna.

Beiarn og Rana kommuner har satt krisestab.

(NTB/Dagbladet)

Født Fri mister statsstøtten: - Svært alvorlig:

Organisasjonen Født Fri, der Shabana Rehman er daglig leder, mister statsstøtten på grunn av dårlig økonomistyring, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Det skjer etter en granskning av Ernst and Young på oppdrag for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

- Rapporten viser at offentlige tildelte midler ikke har blitt brukt i tråd med formålet, og dette er svært alvorlig, sier statssekretær med ansvar for integreringssaker i Kunnskapsdepartementet, Grunde Almeland (V).

Ifølge granskningsrapporten kan penger ha blitt brukt til private formål. I tillegg avdekker den sviktende økonomistyring, at tilskudd ikke er brukt i henhold til tilskuddsordningens retningslinjer og at det ikke er rapportert om alt pengene er brukt på.

Ernst and Young anbefaler at IMDi vurderer å politianmelde forholdene avdekket i rapporten.

- På bakgrunn av funnene i rapporten fra Ernst and Young er vår vurdering at vilkårene for tilskuddet, som de fremgår i våre tilskuddsbrev, ikke er oppfylt. IMDi vurderer det som tilstrekkelig underbygget at økonomistyringen i stiftelsen ikke er god, samt at deler av tilskuddene ikke anses å være benyttet i tråd med formålet for tilskuddsordningen, sier IMDi-direktør, Libe Rieber Mohn.

Født Fri har siden 2017 arbeidet med å motvirke negativ sosial kontroll og likestilling. Siden da har stiftelsen mottatt drøye 15 millioner kroner i tilskudd over statsbudsjettet og fra IMDi.

Sistnevnte mottok i august et varsel om Født Fri, som varslet om at tilskudd ikke var brukt i tråd med stiftelsens formål.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med styreleder i Født Fri, Jan Sverre Asker.

(NTB/Dagbladet)

DAGLIG LEDER: Shabana Rehman Gaarder er daglig leder av organisasjonen Født Fri. Foto: Tore Meek / NTB

Bred enighet om rettferdig vaksinefordeling:

156 land som representerer to tredeler av verdens befolkning, har forpliktet seg til å delta i COVAX, som skal sikre rettferdig fordeling av coronavaksiner.

Norge er blant de 64 høyinntektslandene som deltar i samarbeidet, og fullfinansierer sin egen deltakelse i mekanismen. I tillegg deltar 92 lavinntektsland, som kan få støtte til innkjøp av vaksiner.

Dermed kan COVAX-mekanismen nå starte prosessen med å undertegne formelle avtaler med vaksineprodusenter som er partnere i COVAX-prosjektet, for å sikre dosene som trengs for å få slutt på den akutte fasen av pandemien innen utgangen av 2021, heter det i en pressemelding fra Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI).

(NTB)

WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Fabrice Coffrini / Reuters / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.