Annonse

Nyhetsstudio

- Guldvog har ikke avlyst 17.mai
Helsedirektør Bjørn Guldvåg under en pressekonferense om coronasituasjonen. Foto: Annika Byrde / NTB

- Guldvog har ikke avlyst 17.mai

På sin nettside informerer Helsedirektoratet at helsedirektør Bjørn Guldvog ikke har avlyst 17. mai.

Dette kommer etter at helsedirektøren ble feilsitert av P4 etter et intervju som ble gjort før jul. P4 publiserte en nettsak mandag 3. januar der de siterte Guldvog på følgende:

- Vi kan få enda et år uten barnetog og store selskaper på 17. mai.

Det har oppstått flere pressesaker og henvendelser til Helsedirektoratet på grunn av saken fra P4, opplyser direktoratet.

P4 har i ettertid oppdaget at dette ikke var noe Guldvog hadde sagt i intervjuet. Dette sitatet skal ha blitt lagt inn i saken som hans sitat ved en feil.

P4 har beklaget feilen, opplyser Helsedirektoratet.

Annonse

Finlands president: - Historiske steg

Finlands president, Sauli Niinistö, talte tirsdag ettermiddag til medlemmene av Sveriges nasjonalforsamling. Bakgrunnen er at den svenske utenriksministeren og statsministeren tidligere på dagen skrev under på landets søknad, som vil bli levert inn samtidig som Finlands.

- Sverige og Finland holder på å ta historiske steg sammen. Vi har meddelt til Brussel at vi er klare til å gå inn i de avsluttende samtalene med Nato. Sverige og Finlands medlemskap vil forbedre både vår egen og hele alliansens sikkerhet, sa Niinistö.

Før den russiske invasjonen var det umulig å se for seg at en storkrig i Europa skulle være mulig på 2020-tallet, sa presidenten videre.

- Vi tok freden for gitt. Den 24. februar ble freden brutt. Vårt gamle handlingsmønster samsvarer ikke lenger med den nye situasjonen. Statslederne i både Sverige og Finland har vurdert at risikoen ved ikke å agere er større enn risikoen ved å agere.

Niinistö brukte tid på å snakke om det nordiske samarbeidet, som han beskriver som sterkt.

- Nå ser vi fram til å motta sterk støtte fra alle medlemsland og på en rask ratifisering av søknadene i våre respektive parlamenter.

Russland utviser finske diplomater

Russland utviser to finske diplomater. Det sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, ifølge Reuters.

Utvisningen kommer som en reaksjon på at Finland utviste to ansatte ved den russiske ambassaden i Helsinki.

Annonse

Ambulanse i ulykke i Nordland

En ambulanse og en personbil har vært involvert i en ulykke i Vesterålen, skriver politiet på Twitter. Det skal ikke være alvorlige personskader som følge av ulykken.

Pasienten i ambulansen blir fraktet videre med helikopter.

Langer ut mot Nato
Sergej Lavrov. Foto: AP / NTB

Langer ut mot Nato

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov langer i en tale ut mot Nato.

- Nato, ledet av USA, som har tatt med seg hele Vesten, har grovt krenket sin forpliktelse om å ikke styrke sin egen sikkerhet på bekostning av andre, sier Lavrov, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Han anklager videre Nato for å presse sin oppfatning på andre.

Han sier også at det ikke utgjør noen stor forskjell for Russland om Sverige og Finland blir medlemmer av Nato, siden de allerede har deltatt lenge i ulike militærøvelser i Nato-regi, skriver Reuters.

Annonse

Rykket ut til melding om voldshendelse i Bodø

Tirsdag formiddag rykket flere politistyrker ut til en privatadresse i Bodø etter meldinger om vold, skriver Avisa Nordland på 17. mai.

Ifølge avisa var det fornærmede som selv varslet politiet om hendelsen. De skriver at den andre involverte skal ha forlatt stedet da nødetatene ankom adressen, angivelig med en kniv for hånd.

Den fornærmede er sendt til legevakt for en sjekk.