Annonse

Nyhetsstudio - arkiv

WHO om Frankrike-varianten

Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå offisielt kommentert den nye Sars-CoV-2-varianten som er påvist hos tolv personer i Sør-Frankrike.

FN-organisasjonen sier de er oppmerksomme på varianten, som har 46 mutasjoner og har potensial til å være særlig smittsom og vaksineresistent. Men foreløpig ser de ikke noen voldsom trussel.

- Varianten har vært på radaren vår. Viruset hadde mange sjanser til å ta av, uttalte Abdi Mahamud i WHO under en pressebrif i Genève i går, ifølge Bloomberg.

WHO har til enhver tid flere coronavarianter under overvåkning, og når de konkluderer med at en av dem utgjør en betydelig trussel, klassifiserer de den som «bekymringsfull variant». Den franske varianten, kalt B.1.640.2, har ikke fått tildelt en slik status.

Varianten ble først påvist hos en mann bosatt i Forcalquier noen mil nord for Marseille i november. Mannen var nylig kommet tilbake fra reise i Kamerun i Sentral-Afrika.

Det er forskere fra det statlig støttede instituttet IHU Méditerranée Infection i Marseille som har påvist varianten, som er beskrevet i en såkalt preliminær forskningsrapport (som ikke er fagfellevurdert), offentliggjort rett før nyttår.

- Det er for tidlig å spekulere på IHU-variantens virologiske, epidemiologiske eller kliniske egenskaper basert på disse tolv tilfellene, understreker forskerne - som altså har gitt B.1.640.2 navn etter sin egen arbeidsplass.

WHOs holdning er i tråd med flere internasjonale eksperter. Virolog Tom Peacock ved Imperial College i London har tvitret at IHU-varianten «hadde en rimelig sjanse til å skape problemer», men «aldri kom ut av startblokka».

Line Vold, avdelingsdirektør for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI), opplyste til Dagbladet i går at norske myndigheter er oppmerksomme på IHU-varianten - men at den har en tøff oppgave med å utkonkurrere omikron- og deltavarianten.

- Vi får nye varianter stadig vekk, det har vi fått gjennom hele pandemien. Vi vet jo at viruset endrer seg hele tida, og denne varianten er en av mange nye varianter som oppdages rundt omkring i verden, sa Vold.

Hun opplyste at den franske variantens mutasjoner potensielt kan ha betydning for smittsomhet og hvor godt vaksinene treffer, men avventer utviklingen i Frankrike.

- [Frankrike] har god overvåkning og kan gi oss gode data, konstaterte FHI-avdelingsdirektøren.

WHO om Frankrike-varianten
PÅVIST UTENFOR MARSEILLE: De tolv smittede kommer alle fra en kommune noen mil nord for Marseille (bildet). Foto: Dmitrij Rukhlenko / Shutterstock / NTB

Les hele saken

Ny coronavariant funnet i Frankrike

Annonse

NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre

Straffes etter brannalarm
STRAFFET: Den profilerte demokraten, Jamaal Bowman, er straffet av Kongressen for å ha utløst en falsk brannalarm. Foto: AP Photo/John Minchillo, File

Straffes etter brannalarm

Den demokratiske kongressrepresentanten Jamaal Bowman ble torsdag straffet av Representantenes hus etter at han tidligere i september utløste en falsk brannalarm.

214 representanter stemte for fordømmelsen av Bowman. 191 stemte mot. Fem medlemmer stemte at de var til stede, mens tre Demokrater stemte sammen med Republikanerne.

Den profilerte, progressive politikeren fra New York blir dermed den tredje demokraten i år som blir fordømt i en såkalt censure. Dette er den hardeste straffen Representantenes hus kan pålegge sine medlemmer bortsett fra å utvise dem.

- Det er smertelig åpenbart for meg, mine kolleger og det amerikanske folk at Det republikanske partiet er dypt useriøst og ute av stand til å lage lover. Deres fordømmelse av meg fortsetter å demonstrere deres manglende evne til å styre og tjene det amerikanske folk, sa Bowman før fordømmelsen, ifølge AP.

Republikanerne har i dag et flertall i Representantenes hus.

Bowman ble filmet av overvåkningskameraer da han utløste en brannalarm i en av kontorbygningen ved Kongressen i september. Det skjedde mens Representantenes hus skulle stemme over et Republikansk forslag om å fortsette å finansiere statsapparatet. Som følge av brannalarmen ble bygninger evakuert og avstemningen utsatt.

- Det er motbydelig at en kongressrepresentant vil gå så langt for å hindre Republikanerne fra å bringe fram en avstemning om å holde statlig virksomhet i gang, og at amerikanere skal få motta sine lønninger, sier republikaneren Lisa McClain, ifølge AP.

Bowman sa seg i oktober skyldig i en lovovertredelse for hendelsen. Han betalte også en bot på 1.000 dollar (om lag 11.000 kroner)

Annonse

Guterres med Gaza-advarsler

Innfører nye sanksjoner mot Putin-venner

Storbritannia innfører nye sanksjoner mot personer de mener kan knyttes til forsyning av Putins krigsmaskin i Ukraina, melder Reuters.

Annonse