Annonse

Nyhetsstudio

TV 2: Danmark vil slippe smitten fri
Foto: Shutterstock / NTB

TV 2: Danmark vil slippe smitten fri

Omikronvarianten, som raskt ble den dominerende virusvarianten i Danmark, satt igjen fart på smittespredningen i landet.

Nå vil Danmark utnytte omikron for å komme seg ut av pandemien. Det sier smittervernekspert, professor og leder ved forskningssenteret PandemiX Center, Lone Simonsen, til TV 2.

- Vi vet nå at alle trolig skal bli smittet de nærmeste månedene, så vi forsøker å justere smitten slik at det ikke overvelder sykehusene. Vaksinene har fortsatt en effekt mot alvorlig sykdom, innleggelser og død. Så derfor forsøker vi kun å kontrollere spredningstempoet, sier hun til kanalen.

Grunnen er at de tror en blanding av omikronsmitte og vaksine vil føre til en immunitet som vil gjøre befolkningen godt rustet til å håndtere viruset.

Simonsen mener nå Danmark går foran og foreslår en vei ut av pandemien - også for resten av verden.

– Det er nytt å bare la smitten spre seg i befolkningen. Vi tror dette er over i løpet av våren, og at dette var den siste julen som ble påvirket av pandemien. Fremover skal vi leve med vinterepidemier av viruset som skal kontrolleres på samme måte som vi håndterer sesonginfluensa, sier Simonsen.

Fagdirektør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, har tidligere uttalt at hun tror danskene vil kunne leve som normalt igjen i løpet av to måneder.

- Det tror jeg. Det kommer til å fortsette de neste to månedene, og deretter håper jeg at smitten vil begynne å avta og at vi får våre normale liv tilbake, har hun sagt til danske TV 2.


Annonse

Putin-alliert kan byttes mot krigsfanger

Russiske myndigheter vurderer utveksling av ukrainske krigsfanger fra Mariupol med en rik ukrainsk forretningsmann som er alliert med president Vladimir Putin.

Det opplyser den russiske megleren og folkevalgte, Leonid Slutskij.

- Vi vurderer muligheten, sier Slutskij, som er et høytstående medlem i det russiske forhandlingsteamet til Ukraina, til det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

67 år gamle Viktor Medvedtsjuk er politiker og blant Ukrainas rikeste personer. Han er kjent for sine nære bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Medvedtsjuk satt i husarrest men klarte å stikke av etter Russlands invasjon av Ukraina i slutten av februar. I midten av april ble han pågrepet på nytt. Han anklages for forræderi og underslag i Ukraina.

Forslaget går ut på å bytte ham mot ukrainske soldater som ble tatt som krigsfanger av russiske styrker i Azovstal-stålverket i Mariupol, der de hadde holdt ut i flere uker i det som var ukrainske styrkers siste skanse i den russiskbeleirede havnebyen.

(NTB)

Ordfører: Over 1000 leiligheter ødelagt i angrep

Over 1000 leiligheter og flere skoler ble ødelagt i fredagens russiske rakettangrep mot Lozova i Kharkiv-regionen, ifølge byens ordfører.

- Tallene er sjokkerende. Elleve utdanningsinstitusjoner, blant dem fem skoler. Og det er spørsmål knyttet til omfanget av ødeleggelsene av et sykehus og en klinikk. Kulturhuset vårt ble fullstendig ødelagt også, sier Lozovas ordfører Serhij Zelenskyj i Lozova i en videouttalelse i meldingstjenesten Telegram ifølge CNN.

Lozova ligger om lag 73 kilometer sørvest for Izium, en russiskokkupert by i Kharkiv-regionen.

Fredag meldte CNN at sju personer, blant dem et elleve år gammelt barn, ble såret i rakettangrepet, som ødela Lozovas nylig renoverte kulturpalass, ifølge ukrainske myndigheter.

(NTB)

Annonse

Nord-Korea melder om smittenedgang

For første gang på nesten ti dager har det daglige antallet nye sykdomstilfeller med feber falt til under 200 000 i Nord-Korea, ifølge landets myndigheter.

Myndighetene har siste døgn registrert i overkant av 186 090 nye tilfeller, samt ett dødsfall, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA søndag. Byrået omtaler utviklingen som «en positiv trend» etter at tiltak er iverksatt for å få kontroll over situasjonen.

Nord-Korea mangler angivelig testutstyr, og landet kan dermed ikke bekrefte det totale antallet personer som tester positivt for coronavirus, melder Reuters.

I stedet registrerer helsemyndighetene antall personer med febersymptomer. Det gjør det vanskelig å vurdere omfanget av coronabølgen i Nord-Korea, mener utenlandske eksperter.

Nordkoreanske myndigheter erklærte coronabølgen 12. mai. Det var første gang at landet har innrømmet at det er coronasmitte der.

Så langt er over 2 millioner personer friskmeldt av til sammen 2,6 millioner sykdomstilfeller til nå, ifølge myndighetene. Det offisielle antallet døde oppgis til 67.

(NTB)

Zelenskyj: - Har brukket hærens rygg
Foto: AFP / NTB

Zelenskyj: - Har brukket hærens rygg

Ukrainske styrker har påført store skader på den russiske hæren, til tross for at havnebyen Mariupol er blitt tatt, mener president Volodymyr Zelenskyj.

Ukraina har brukket den russiske hærens rygg, uttaler Zelenskyj i et intervju med ukrainsk fjernsyn.

- De vil ikke være i stand til å komme seg på beina igjen på noen år, hevder presidenten.

Uttalelsene hans kommer etter at de siste gjenværende 2400 ukrainske soldatene i Mariupol har overgitt seg til Russland, ifølge russiske tall.

Men han mener at enhver russisk seier kun vil være midlertidig. Ukraina vil anse kampen som en seier når Ukraina har tatt tilbake alle områder som russiske styrker har erobret, slår Zelenskyj fast ifølge Sky News.

- Det vil innebære at de ikke erobret oss og at vi forsvarte landet vårt, sier Zelenskyj.

Men han påpeker i intervjuet ifølge BBC at krigen til slutt bare kan avsluttes fullstendig ved hjelp av diplomati.

Annonse
- Er i en blindvei
Foto: NTB/AP Photo/Pavel Golovkin

- Er i en blindvei

Det er mye som tyder på at ting ikke har gått helt etter planen for Russlands president Vladimir Putin.

Generalmajor Kyrylo Budanov, sjefen for Ukrainas militære etterretningstjeneste (GUR), tror at Russland har midler til å kjempe fram til årsskiftet, men at invasjonen allerede er et strategisk nederlag for Putin.

- Putin er i en blindvei. Han kan verken stanse krigen eller vinne den. Han kan ikke vinne av objektive grunner. Og for å stanse den må han erkjenne at Russland slett ikke er den store og sterke staten han ønsket å få det til å fremstå, sier Budanov til Wall Street Journal.

Ifølge etterretningssjefen vil det få konsekvenser for Putin å måtte forklare det russiske folket at han ikke var i stand til å erobre Ukraina.

- Når de endelig innser at tsaren ikke er så stor og mektig som han gir seg ut for å være, er det et skritt mot ødeleggelsen av den russiske staten slik vi kjenner den i dag, sier han.

Budanov hevder at etterretningstjenesten har et nettverk av agenter i Russland, og at de jobber tett med den amerikanske etterretningstjenesten.

Ifølge ukrainsk etterretning avviste Putin råd fra sine nærmeste rådgivere om invasjonen av Ukraina 24. februar.

- Jeg er overrasket over den russiske dumheten. Av alle alternativene som Putin hadde før krigen startet, valgte han det mest brutale og det verste alternativet for ham, sier han.