Annonse

Nyhetsstudio

Regjeringen vil endre til gult nivå
KUNNSKAPSMINISTER: Tonje Brenna ( Ap). Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringen vil endre til gult nivå

Mandag morgen opplyser statssekretær Halvard Hølleland (Ap) i Kunnskapsdepartementet til NRK at regjeringen ønsker å endre fra rødt til gult tiltaksnivå i vidergående skoler allerede før 14. januar.

- Vi vil endre trafikklys i videregående fra rødt til gult. Det må være et gult nivå som gjør det mulig for elevene å være mye til stede, samtidig som vi sikrer smittevern, sier Hølleland til NRK.

Før skolestart etter juleferien anbefalte både Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet regjeringen å endre fra rødt til gult nivå i videregående skoler. Regjeringen trosset imidlertid fagetatenes anbefalinger den gang.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) sier til NRK Nyhetsmorgen mandag morgen at målet er å ta ned tiltakene så mye som mulig i hele utdanningssektoren.

- Vi er i gang med den vurderingen (å endre fra rødt til gult nivå i videregående skoler journ.anm.), og så tror jeg at vi skal huske at den situasjonen da vi innførte rødt nivå er ganske annerledes enn den situasjonen som er nå: Vi hadde en ny virusvariant som vi visste lite om, nå vet vi mer. Vi kommer til å få bedre tilgang på tester, og flere vil være vaksinert i samfunnet rundt oss, sier Brenna og fortsetter:

- Så målet er å ta ned tiltakene så mye som vi kan i hele utdanningssektoren.

Annonse
Slår tilbake mot Boris-bilder
- FESTER IKKE: Det er ikke festing Boris Johnson bedriver på ITV-bildene, hevder transport minister Grant Shapps. Foto: ITV/Reuters/NTB

Slår tilbake mot Boris-bilder

Dagen etter at den britiske TV-kanalen ITV publiserte bilder som skal vise statsminister Boris Johnson skåle under en av de skandalebefengte festene i regjeringsapparatet under nedstengningen - «Partygate» - slår transportminister Grant Shapps tilbake, melder Sky News.

Shapps hevder Johnson ikke fester på bildene. Isteden «hever han glasset» til ære for en ansatt som sluttet i jobben.

Bildene stammer fra en samling i november 2020, da daværende kommunikasjonssjef Lee Cain gikk av. Flere personer er bøtelagt etter samlingen - men ikke statsminister Johnson, som er ilagt et forenklet forelegg knyttet til en annen festhendelse.

- Spørsmålet er: Var han der og festet? Nei, åpenbart ikke - han hadde kommet innom for å si takk og heve glasset til en kollega som var i ferd med å slutte, sier transportminister Shapps.

Taliban og Emiratene samarbeider om flyplasser

Taliban-regjeringen er i ferd med å inngå en avtale med De forente arabiske emirater. Ifølge avtalen skal de samarbeide om å drive flyplasser i Afghanistan, melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer Talibans visestatsminister Abdul Ghani Baradar.

Annonse
Nye detaljer om kinesiske omskoleringsleire
Urumqis 3. anholdelsessenter, et av mange sentre der Kina holder uigurer i Xinjiang-provinsen. Her skal det være opptil 10.000 fanger. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Nye detaljer om kinesiske omskoleringsleire

En dokumentlekkasje som Aftenposten og en rekke andre medier har fått tilgang til viser for første gang bilder fra innsiden av Kinas fangeleirer i Xinjiang.

En ukjent hacker har hentet flere tusen filer som aldri var ment for offentligheten fra politiservere i Xinjiang, skriver Aftenposten.

Filene dokumenterer blant annet hvordan kinesiske ledere er direkte involvert i interneringen av mange hundre tusen uigurer og andre muslimer i Xinjiang-provinsen.

Kinesiske myndigheter hevder det dreier seg om sentre der folk får arbeidstrening og islamsk ekstremisme bekjempes, mens menneskerettighetsgrupper mener det dreier seg om leirer der det foregår grove menneskerettighetsbrudd og tvangsarbeid.

I dokumentlekkasjen får man også se bilder fra innsiden av leirene for første gang.

FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet er på besøk i Kina og Xinjiang-provinsen denne uka.

(NTB)

Aftonbladet: Tyrkia med kravliste for svensk Nato-medlemskap

Ifølge den svenske avisa Aftonbladet har Tyrkia tirsdag sendt ut en offisiell kravliste for å godkjenne et svensk Nato-medlemskap.

Alle Natos 30 medlemsland må godkjenne at Sverige og Finland slutter seg til alliansen, noe de søkte om 18. mai. Hittil er Tyrkia det eneste Nato-landet som har uttrykt tydelig skepsis til dette. Tyrkia har tidligere uttrykt ønske om at de to landene tar tydeligere avstand fra den kurdiske gruppa PKK og utleverer flere personer som Tyrkia etterlyser.

Søndag kveld skal allerede noen av Ankaras krav blitt til Sverige blitt sendt ut.

De allerede utsendte kravene er at Sverige må klassifisere YPG som terroritster og kutte forbindelsene med gruppa, skriver Politico.

I tillegg krever Tyrkia utlevering av 33 personer til Tyrkia fra Sverige og Finland som de sier er tilhengere av terrorisme.

(NTB/DAGBLADET)

Annonse

Russland øker innsatsen i Donbas

Russland har økt intensiteten på sine operasjoner i Donbas-regionen, ifølge siste oppdatering fra britisk etterretning.

Russerne søker nå å omringe Severodonetsk, Lyschansk og Rubizhne. Det er nå cirka 25 km med territorum kontrollert av ukrainske soldater som skiller disse områdene.

Dette skriver britiske Ministry of defence i sin daglige Twitter-post.

Den ukrainske motstanden har vært sterk, med styrker som har gravd seg ned i forsvarsposisjoner. Sannsynligvis beholder ukrainsk militære kontroll over fronten, skriver etterretningen.

Russland har imidlertid oppnådd noe lokal suksess i sine operasjoner.

Oppnår Russland kontroll over Severodonetsk, vil de kontrollere hele Luhansk oblast. Det er her trykket fra russiske styrker nå er konsentrert, men det er likevel bare en del av målet om å kontrollere hele Donbas.