Annonse

Nyhetsstudio

Sverige: Servering stenges senest klokka 23

Det ventes nye coronarestriksjoner i Sverige mandag. Det skriver blant andre svenske Aftonbladet og Expressen. Begge avisene erfarer at strengere coronatiltak ventes på pressekonferansen.

- Nye hardere coronarestriksjoner blir presentert av regjeringen under et pressetreff i dag. For alle - ikke bare uvaksinerte, skriver Fredrik Furtenback, politisk kommentator i Sveriges radios nyhetsprogram, på Twitter mandag morgen.

Pressekonferansen holdes klokka 12 mandag, med sveriges statsminister Magdalena Andersson, sosialminister Lena Hallengren og Folkehelsemyndighetene.

- Smittespredningen har økt. Både regjeringen og myndighetene har innført restriksjoner for å forhindre smittespredningen, og fulgt smitten nøye. Det har uten tvil forverret seg, og smittespredningen i Sverige befinner seg på historisk høye nivåer, samtidig som vi ser en økning av influensa og RS-viruset, sier statsministeren.

Fra 14. januar gjelder disse nye restriksjonene i Sverige:

1. Alle som kan jobbe hjemmefra, skal gjøre det.

- Dette for å vise respekt og hensyn til alle som ikke kan jobbe hjemmefra, og som må benytte seg av blant annet kollektivtrafikk, sier statsministeren.

2. Serveringen skal stenges senest klokka 23. Det er krav om sittende servering, og en meter avtand.

3. Voksne skal begrense antall nærkontakter innendørs.

4. For sammenkomster og offentlig arrangementer innføres et makstall på 50 personer, om man ikke har vaksinebevis.

5. Ved universiteter og høyskoler kan undervisning på avstand brukes som et verktøy.

Punkt 6-8 innføres på et senere tidspunkt, forteller statsministeren.

6. Deltakertak på 500 personer ved sammenkomster og offentlige arrangementer.

7. Innføring av vaksinasjonsbevis på messer, hvis antall deltakere overstiger 50 personer.

8. Maksantallet endres fra 50 til 20 sittende personer ved sammenkomster som for eksempel festlokaler.

Utover dette forlenges anbefalinger om munnbind når mange reiser sammen.

- Vi trenger å få ned smittespredningen, forklarer Andersson, og sier at vaksinen er det viktigste for å få ned smitten.

Hun kommer med en oppfordring til alle;

- Vaksiner deg, sier hun.

Videre sier hun at det er flere millioner svensker som har vaksinert seg, og at dette gjør en forskjell.

Sverige: Servering stenges senest klokka 23
Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Foto: Kenzo Tribouillard/ Pool via Reuters / NTB
Annonse

Tre menn døde etter å ha blitt påkjørt av tog i Hellas

Tre migranter som sov nær en toglinje nord i Hellas, ble truffet av et tog og døde, opplyser lokalt politi.

Politiet sier de tre mennene ikke klarte å komme seg unna toget i tide. Statlig gresk radio sier det ikke umiddelbart var kjent hvor de døde migrantene kom fra.

Ulykken skjedde i nærheten av den nordgreske byen Drama. Sikkerhetspersonell mistenker at mennene var på vei mot grensen mot Nord-Makedonia og derfra ville ta seg videre mot Sentral-Europa.

Migranter som kommer til Hellas fra Tyrkia, følger ofte jernbanesporet for å unngå politikontroller langs veiene nord i Hellas.

(NTB)

Over 1000 brannfolk kjemper mot «monsterbrann» i Frankrike
Foto: SDIS 33 via AP

Over 1000 brannfolk kjemper mot «monsterbrann» i Frankrike

Flere enn 1000 brannmenn kjemper mot en «monsterbrann» i Frankrike, skriver BBC.

Myndighetene i Frankrike advarer om at den store skogbrannen sørvest i landet kan vokse seg enda større. Andre EU-land hjelper nå til i slukkingen.

Statsminister Elisabeth Borne møtte torsdag myndighetene som kjemper mot brannen i Landiras-området sør for Bordeaux.

– Vi må fortsette kampen mot klimaforstyrrelser med større styrke enn tidligere, og vi må tilpasse oss disse klimaforstyrrelsene, sa Borne på besøket ved brannkommandoposten i landsbyen Hostens.

De 1.100 brannfolkene på stedet skal også få ytterligere forsterkninger, ifølge myndighetene i Gironde-fylket. Totalt har 361 utenlandske brannfolk blitt sendt til Frankrike for å bistå sine franske kolleger.

Kraftig tørke
Både Sverige og Italia sender brannfly for å bistå, og i tillegg kommer det hjelp fra Tyskland, Hellas, Polen, Romania og Østerrike.

Den tyske styrken på 65 personer og 24 kjøretøy ankom torsdag ettermiddag og skal gå inn i kampen mot flammene fredag morgen, ifølge myndighetene.

En historisk kraftig tørke har preget Frankrike hele sommeren og tvunget fram begrensninger i vannforbruket. I tillegg har landet vært rammet av hetebølger som forskere mener drives fram av klimaendringene.

– Forholdene er svært vanskelige, vegetasjonen og jorda er eksepsjonelt tørr. Det er svært god grunn til å frykte nye utbrudd av skogbranner, heter det i en uttalelse fra Gironde-myndighetene.

Dagbladet/NTB

Annonse

Fly havnet på veien

Sør-Øst politidistrikt skriver på Twitter at et småfly krysset sperringen tilknyttet rullebanen på Notodden lufthavn og fylkesvei 3330.

- Det var biler og personer i nærheten av krysset. Småflyet tok av fra stedet 45 minutter senere, skriver de.

Det er ikke meldt om personskade, og politiet er i kontakt med piloten.

- Tar forklaring. Politiet har opprettet sak på forholdet, skriver de.

Ber om lov til å inspisere atomkraftverk: - Alvorlig tid

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier byrået må få lov til å inspisere atomkraftverket ved Zaporizjzja.

Kampene rundt kraftverket har utløst en alvorlig krise, sier Rafael Grossi.

– Det er en alvorlig tid, og IAEA må få lov til å utføre sitt oppdrag i Zaporizjzja så raskt som mulig, sa Rossi via video til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

Russland og Ukraina beskylder hverandre for angrep ved kraftverket og i området rundt og sier det kan utløse en atomkatastrofe.

(NTB)

Annonse

Antar at ransakelsesordren kommer «rimelig snart»

Justisminister i USA, Merrick Garland, sa under kveldens presskonferanse at ransakelsesordren vil bli offentliggjort.

Rettsviter Sofie Høgestøl mener at man dermed kan anta at den vil bli offentliggjort «rimelig snart».

- Den vil inneholde informasjon om hva de spesifikt ønsket å finne, og selve grunnlaget for ransakelsen. Men jeg er spent på hvor detaljert den eventuelt er, sier hun til Dagbladet.

Hun bet seg merke i at det var Garland selv som godkjente ransakelsen av Trumps eiendom.

- Det sier noe om på hvilket nivå en slik beslutning blir tatt i USA. En justisminister der har en annen funksjon enn justisministeren i Norge, han er øverste påtalemyndighetansvarlig.

Kveldens pressekonferanse var etterlyst av Trump-tilhengerne, som ønsker en forklaring på ransakelsen.

- Garland er ordknapp, og tar ikke i mot spørsmål. Hovedbudskapet hans var at de følger loven, men at de ikke kan si så mye om en pågående etterforskning. Han gjør også et poeng av at alle skal være like for loven.

- Men han forklarer ikke årsaken for ransakelsen. Han forklarer ikke de underliggende sakskompleksene, hva de lette etter eller hvorfor de valgte å ransake boligen, legger hun til.