Annonse

Nyhetsstudio

FHI-topp: Mer enn 100 tilfeller av «mer mutert omikron» i Norge

Mer enn hundre tilfeller av omikron-undergruppen BA.2 er registrert i Norge. Det opplyser Karoline Bragstad til Dagbladet. Hun er seniorforsker og seksjonsleder ved Seksjon for influensa og annen luftsmitte i Folkehelseinstituttet (FHI).

Bragstad understreker at alle tilfellene foreløpig ikke er bekreftet ved helgenomsekvensering.

Undergruppen omtales som «en enda mer mutert utgave av omikron» i FHIs ukerapport for uke 52 i fjor.

I Norge er BA.2 påvist etter nyttår med 139 tilfeller, der 16 er bekreftet så langt - langt de fleste fra Oslo - skriver FHI i sin nyeste ukerapport.

Les hele saken

Haukeblikk på «mer mutert omikron»

Annonse

Trafikkulykke i Alta

To biler med totalt tre personer var onsdag kveld involvert i en trafikkulykke på fylkesvei 870 ved Aronnes i Alta i Troms og Finnmark, opplyser politiet på Twitter.

Veien ble delvis stengt på grunn av utrykningskjøretøy i veibanen, men like før klokka 20.30 melder politiet at veien er åpen for trafikk.

Det er ikke meldt om personskade etter ulykken, som skjedde i 50-sonen.

Annonse

Flere biler skal være involvert i en ulykke på E18 i Lier

Onsdag kveld opplyser Sørøst politidistrikt at fire-fem biler har vært involvert i en trafikkulykke på E18 ved Lierstranda. Fire personer i to av bilene har blitt fraktet til legevakt for videre oppfølging.

Ulykken skal ha funnet sted i sørgående felt, omtrent ved bensinstasjonen på Kjellstad. Veien er åpen for normal ferdsel.

Annonse
Hakeem Jeffries valgt til Demokratenes leder i Representantene hus
Foto: Drew Angerer / AFP

Hakeem Jeffries valgt til Demokratenes leder i Representantene hus

Onsdag ble Hakeem Jeffries (52) valgt til Demokratenes nye leder i Representantenes hus, hvor han er kjent som en mann som favner bredt. Med det tar Jeffries over etter Nancy Pelosi.

Han blir dermed historisk, som den første svarte partilederen i Kongressen, ifølge Washington Post.

Jeffries står plassert i partiets politiske sentrum og har mottatt støtte fra avtroppende Pelosi og flere andre ledende demokrater.

Hakeem Jeffries ble født som sønn av sosialarbeidere i New York-bydelen Brooklyn i 1970. Det er også i Brooklyn han har gjort sin politiske karriere. Etter studier på flere prestisjetunge universiteter jobbet han som forretningsadvokat fra 1997 til 2006, men i 2000 forsøkte han seg for første gang i politikken.

Flere ganger stilte han mot et sittende medlem av delstatsforsamlingen, Roger Green, og tapte. I 2006 valgte Green imidlertid å stille til Representantenes hus, og Jeffries ble omsider valgt inn som erstatter. I seks år satt han i New Yorks delstatsforsamling og ble kjent som en svært aktiv forslagsstiller.

I 2012 tok han neste steg og stilte til valg i New Yorks 8. kongressdistrikt, som omfatter store deler av Brooklyn samt noen deler av nabobydelen Queens. Mediene kalte Jeffries «Brooklyns Barack Obama,» en sammenligning han selv avviste.

Siden Jeffries kom inn i Kongressen, har han blitt ansett som en kommende stjernepolitiker.

(Dagbladet / NTB)

Annonse
Politiet snur om drapet på Grønland
Foto: Javad Parsa / NTB

Politiet snur om drapet på Grønland

Natt til søndag ble en mann skutt og drept på Grønland i Oslo. Søndag uttalte politiinspektør Jan Eirik Thommassen at drapet bar preg av å være et oppgjør mellom kriminelle, samt at den drepte trolig ikke var et tilfeldig offer.

Nå sår den drapssiktede mannens forsvarer, Tor Even Gjendem, tvil om hvorvidt det kan dreie seg om et oppgjør mellom kriminelle. Hvorpå politiadvokat Kari Kirkhorn sier til Dagbladet at politiet ikke har grunnlag for å si at drapet kan knyttes til noe spesifikt.

- Jeg kan ikke se at det er grunnlag for å hevde at dette er et kriminelt oppgjør, slik også politiadvokat Michelsen vil være avventende fra å kalle det, sier Gjendem til Dagbladet og viser til politiadvokat Terje N. Michelsen.

Dagbladet har presentert Gjendems uttalelse for politiadvokat Kirkhorn, som svarer følgende:

- Vi har ikke konkludert med noe ennå, men vi etterforsker saken for å finne ut om det ligger et motiv til grunn for handlingen. For eksempel ser vi på om det kan være noe som ligger langt tilbake i tid, litt tilbake i tid eller om det har oppstått noe helt konkret, sier Kirkhorn til Dagbladet og fortsetter:

- Tidligere har vi sagt at politiet kjenner bakgrunnen til de involverte, men på nåværende tidspunkt har vi ikke grunnlag for å si at denne hendelsen kan knyttes til noe spesifikt.

Forsvarer Gjendem sier at det i drapssiktedes forklaring har blitt dannet et bilde av hvordan hendelsen kunne finne sted.

- Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltheter i klientens forklaring, utover at det dannet seg et bilde om hvordan dette ulykksalige kunne skje, sier Gjendem.

Kirkhorn forteller at drapssiktede knytter seg til handlingen.

- Drapssiktede har blitt avhørt én gang, dagen etter at han ble pågrepet. Siktede knytter seg til handlingen, men har ikke kommet dit at han har tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.