Annonse

Nyhetsstudio

Camping oversvømt - kvinne hentet i båt

Meråker camping i Trøndelag er delvis oversvømt, melder politiet torsdag morgen.

- En kvinne som bestemte seg for å dra på campingtur i går når det var meldt regnvær, ble hentet ut av spikerteltet sitt av brannvesenet i båt, forteller operasjonsleder Arnt Harald Aaslund i Trøndelag politidirstrikt til Dagbladet.

Ifølge Aaslund er det ellers en rolig morgen i distriktet, men med enkelte stengte veier som følge av uværet.

Starter etterforskning etter Ålesund-dødsfall

Tidligere i dag ble det varslet at Spesialenheten ville kobles inn, etter at en person mistet livet etter å ha blitt pågrepet av politiet i Ålesund forrige lørdag.

- Vi gjør det fordi vi ønsker at de på eget initiativ ser på om dette er noe de vil etterforske. Vi tok kontakt med dem i dag, sa leder for operasjonssentralen til politiet, Erik Steen Mikaelsen, til Dagbladet tidligere i dag.

Nå skriver Spesialenheten i en pressemelding at de har valgt å starte en etterforskning av hendelsen.

- Spesialenheten har nå besluttet å iverksette etterforsking for å avklare omstendighetene rundt hendelsen, og mulig årsakssammenheng mellom politiets opptreden og dødsfallet, står det i pressemeldingen.

Det heter videre at Spesialenheten vil sikre seg bevismateriale knyttet til saken så raskt som mulig.

Ulykke mellom personbil og lastebil på Tynset

Innlandet politidistrikt melder om en ulykke mellom en personbil og en lastebil på Tynset. Totalt fem personer skal være involvert.

Nødetatene opplyses å være på stedet.

Alle fem skal være ute av kjøretøyene. Ingen av dem har vært fastklemt, men skadegraden betegnes som ukjent.

- Begge kjørefelt er foreløpig stengt, skriver politiet klokka 14.13.

I en oppdatering skriver politiet at en person kjøres til sykehus for behandling, mens tre personer kjøres til legevakt for en sjekk.

Senere skriver politiet at en ambulanse på vei til ulykkesstedet har sklidd av veien i Folldal.

- Meldt om ambulanse som har sklidd av Folldalsveien i forbindelse med uttrykning til ulykken på Tynset/RV3, det skal ikke være personskader. Nødetatene er på veg til stedet, skriver politiet.

Sichuan-provinsen i Kina vil ha flere barn

Sichuan-provinsen i Kina åpner for at par kan få så mange barn de ønsker, og de opphever også restriksjonene for enslige foreldre.

Kinas befolkning sank i fjor for første gang på over 60 år, viste offisielle data. Fødselsraten var rekordlav, og arbeidsstokken har de siste årene blitt stadig eldre.

Myndighetene i Beijing opphevet i 2016 ettbarnspolitikken, som av frykt for overbefolkning ble innført på 1980-tallet. Det ble først åpnet for at par kunne få to barn, deretter, i mai 2021, ble det også lov å få et tredje barn. Dette har ikke vært nok til å bremse nedgangen i folketallet.

I 2022 ble det 850.000 færre kinesere, og med et folketall på 1,42 milliarder er landet nå i ferd med å bli passert av India som verdens mest folkerike.

Myndighetene i Sichuan-provinsen, som er den største sørvest i Kina, kunngjorde mandag at de fra 15. februar opphever begrensningen på hvor mange barn en familie kan ha. De åpner også for at enslige kvinner kan få barn.

Kinesiske myndigheter har tidligere kritisert barnefødsler utenfor ekteskap og slo senest i 2017 fast at slike fødsler var i strid med «god moral».

Sist Kinas befolkning krympet var, i 1960 da landet opplevde den verste sultkatastrofen i moderne tid. Katastrofen skyldtes Mao Zedongs feilslåtte landbrukspolitikk.

(NTB)

Nordmenn pågrepet i Australia for kokainsmugling

To norske statsborgere, menn i 50-årene og 30-årene, er pågrepet i Australia og siktet for medvirkning til smugling av 82 kilo kokain, melder Fredriksstad Blad.

De to ble pågrepet under dykking natt til onsdag 25. januar utenfor havnebyen Newcastle på østkysten av delstaten New South Wales, melder australske medier.

Newcastle ligger to timers kjøring nord for storbyen Sydney.

Ifølge australske medier kan mengden kokain gi livsvarig fengsel.

De to nordmennene er registrert med boligadresser i Østfold og Vestfold.

De ble framstilt for varetektsfengsling lørdag, men har anket fengslingskjennelsen.

Retten forkastet forsvarernes krav om løslatelse mot kausjon.

Ifølge opplysninger fra australske påtalemyndigheter i fengslingsmøtet, ble de to nordmennene oppdaget av lyskastere i havneområdet nattestid da de holdt på med å plukke opp kokain som ble dumpet i vannet fra et skip. Politi og påtalemyndighet sa også i fengslingsmøtet at de to nordmennene hadde kjøpt dykkerstyr i delstaten Queensland nordøst i Australia for de ble oppdaget og pågrepet lenger sør i Newcastle.

Ifølge påtalemyndigheten ble både dyrt dykkerutstyr og en kryptert telefon handlet inn av et internasjonalt forbryterkandidat.

Zelenskyj møtte Danmarks statsminister i Mykolajiv
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Nicolas Economou / NurPhoto / Shutterstock / NTB

Zelenskyj møtte Danmarks statsminister i Mykolajiv

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte mandag Danmarks statsminister Mette Frederiksen i Mykolajiv sør i landet.

De to besøkte et sykehus i Mykolajiv, som også er navnet på fylket der byen ligger.

Under besøket møtte han også lokale tjenestemenn for å gjennomgå tilstanden til energinettet og hva som må gjøres for å beskytte og reparere det.

De diskuterte også situasjonen i Sør-Ukraina, og hva slags konsekvenser de russiske rakett- og droneangrepene får, skriver Zelenskyj i en melding på Telegram.

Russiske angrep har i løpet av det siste døgnet tatt livet av minst fem mennesker og såret 13. Blant annet ble en kvinne drept og tre andre såret i landets nest største by Kharkiv.

(NTB)

Full beredskap på Gardermoen etter flytrøbbel

Klokka 13.15 mandag ble det satt full beredskap etter at et passasjerfly med 81 passasjerer hadde indikasjoner på feil med nesehjulet på Gardermoen.
Det opplyser Politiet i øst på Twitter.

Flyet skal ha landet normalt.

- Ingen personskade eller materielle skader. Passasjerer blir ivaretatt på stedet av flyselskapet, skriver politiet.

- Svensk og finsk sikkerhet hører sammen
Finlands utenriksminister Pekka Haavisto. Foto: Antti Hamalainen / AFP / NTB

- Svensk og finsk sikkerhet hører sammen

Pekka Haavisto, Finlands utenriksminister, holder pressekonferanse om Finlands Nato-prosess.

Der sier den Haavisto at han fortsatt håper at både Finland og Sverige vil bli tatt opp som medlemmer av Nato dette året.

- Vi har fortsatt et sterkt ønske om at Finland og Sverige blir medlemmer av Nato samtidig, sier den utenriksministeren ifølge Reuters.

Søndag uttalte Tyrkias president Recep Tayiip Erdogan at han var åpen for å la Finland bli medlem av Nato uten Sverige.

- Dersom det er nødvendig, kan vi gi et annerledes svar når det gjelder Finland. Sverige vil bli sjokkert når vi gir et annerledes svar til Finland, sa Erdogan søndag, ifølge NTB.

Etter at den dansk-svenske høyreekstreme aktivisten Rasmus Paludan fikk tillatelse til å holde en demonstrasjon utenfor Tyrkias ambassade, der han blant annet satte fyr på et eksemplar av koranen, har Tyrkia vært klare på at de ikke ønsker å slippe Sverige inn i Nato.

Demonstrasjonen utenfor ambassaden har vakt stor internasjonal oppmerksomhet, og har ledet til store demonstrasjoner i Tyrkia.

Den finske utenriksministeren holder imidlertid fast på at han håper et felles Nato-opptak er mulig.

- Jeg håper Sverige og Finland vil bli tatt opp som Nato-medlemmer på Nato-møtet i Vilnius på det seneste, uttalte Haavisto.

Dette møtet finner sted 11.-12. juli i år.

- Svensk og finsk sikkerhet hører sammen, sier han videre.