Annonse

Nyhetsstudio

Tolga-siktet krever løslatelse
SPERRET: Et område i nærheten av åstedet på Tolga ble sperret av. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet

Tolga-siktet krever løslatelse

Den fjerde personen som er siktet etter bortføringen i Tolga nekter straffskyld. Det sier hans forsvarer Klaus Munkeby Linaae til Dagbladet.

- Han erkjenner ikke straffskyld og vil begjære seg løslatt på fengslingsmøtet, sier Linaae.

Mannen vil framstilles for varetektsfengsling fredag formiddag. Han er siktet for frihetsberøvelse etter at en 20 år gammel mann ble bortført fra familiehjemmet i Tolga kommune i starten av januar.

Linaae sier at klienten hans syns det er svært belastende å bli blandet inn i denne saken. Han har likevel svart på spørsmål under politiets avhør torsdag.

Politiadvokat Vibeke Stolp Ekeland sa til Dagbladet tidligere torsdag at de ikke utelukker flere pågripelser.

Politiadvokat Ekeland sier samtidig at de fortsatt ikke utelukker flere pågripelser i saken.

- Det er mange spor og opplysninger i saken som vi jobber med. Vi vurderer fortløpende hvor vi ønsker å dele med media, sa hun.

Annonse

Skal vurdere lettelser i smitteverntiltakene

Helsedirektoratet framla for første gang en ukesrapport om belastningen på kommunenes helse- og omsorgstjenester i Norge.

Der kommer det fram at den sterkt økende nasjonale smittetrenden gir jevnt over ikke økt belastning på kommunenes helse- og omsorgstjenester.

Coronapasienter utgjorde 19. januar 2,5 prosent av alle pasienter innlagt på somatiske døgnopphold i Norge. De utgjorde 29,6 prosent av alle pasienter innlagt på intensiv.

Tilgangen til personell og kritisk kompetanse er nå i svak bedring i kommunene, ifølge rapporten.

- Det er en god utvikling som vi er glad for. Det betyr at den økende smitten ikke belaster kommunene. Det skiller seg ganske mye fra det vi fryktet, sier Helseminister Bjørn Guldvog til Dagbladet.

På bakgrunn av at kapasiteten både på sykehusene og i helsetjenestene i kommunene er gode, utelukker ikke helseministeren at de snart skal vurdere coronatiltakene i landet.

- Hvis denne trenden er stabil så er det også rom for at vi kan vurdere lettelser i ukene som kommer, så det er viktig å se på hvilket handlingsrom som finnes, sier Guldvog og legger til:

- Vi kommer til å se nøye på denne utviklingen, det er sikkert.

Skal vurdere lettelser i smitteverntiltakene
Foto: NTB

Ulykke på E18: - Kan bli trafikale problemer

Øst politidistrikt melder om en ulykke på E18 ved Gjellestad i retning Oslo torsdag ettermiddag. Alle nødetater er på vei til ulykkesstedet.

- Kan blir trafikale utfordringer en stund, opplyser politiet på Twitter.

Det skal ikke være snakk om personskade, men materielle skader og lekkasje fra det ene kjøretøyet.

Annonse

Trailer havnet på taket

Politiet i Trøndelag melder om en trafikkhendelse på fylkesvei 700 i Rennebu torsdag ettermiddag.

- Melding om trailer på taket. Ikke personskade, opplyser politiet på Twitter.

Nødetatene rykker ut til stedet sammen med bilberger.

- Vi er ikke framme på stedet ennå, men det er ikke meldt om noen lekkasje. Sjåføren skal være oppegående, men har skader i ei hånd, sier operasjonsleder Rune Brandmo til Dagbladet.

Politiet har foreløpig ingen opplysninger om at veien er sperret.

Smitteøkningen gir ikke økt press på helsetjenesten

Den sterkt økende nasjonale smittetrenden gir jevnt over ikke økt belastning på kommunenes helse- og omsorgstjenester. Det skriver Helsedirektoratet i en ny ukerapport om belastningen på kommunenes helse- og omsorgstjenester.

Direktoratet vil framover rapportere ukentlig om situasjonen i primærhelsetjenesten.

Tilgangen til personell og kritisk kompetanse er nå i svak bedring, ifølge rapporten.

Det er nå 159 kommuner som melder om utfordrende tilgang. For 179 kommuner er tilbakemeldingen at tilgangen er god.

At 159 kommuner har utfordrende tilgang, er det laveste siden uke 49 i fjor. Både i fastlegetjenesten og institusjoner og hjemmetjenester har andelen som melder om utfordrende eller kritisk kapasitet, sunket siden de nådde en topp i uke 51.

Ifølge Helsedirektoratet vurderer nesten samtlige kommuner risikoen for at smitten skal overbelaste helsetjenesten som stabil. To kommuner, Oslo og Nordre Follo, vurderer risikoen som høy.

Videre opplyser direktoratet at det var 52 kommuner som tester regelmessig i barnehagen, 88 som tester jevnlig i Barneskolen, 82 som tester regelmessig i ungdomsskolen og 45 kommuner som tester videregåendeelever regelmessig.

Coronapasienter utgjorde 19. januar 2,5 prosent av alle pasienter innlagt på somatiske døgnopphold i Norge. De utgjorde 29,6 prosent av alle pasienter innlagt på intensiv.

(Dagbladet/NTB)

Smitteøkningen gir ikke økt press på helsetjenesten
Foto: Annika Byrde / NTB
Annonse

Russland holder massiv militærøvelse

AFP melder at Russland har varslet at de vil gjennomføre en rekke marine militærøvelser. Atlanteren, Stillehavet, Nordishavet og Middelhavet er områdene som nevnes.

Øvelsene skal holdes nå i siste del av januar og februar – på et tidspunkt da forholdet til Vesten og Ukraina er svært spent.

Flere enn 140 krigsskip og støttefartøyer skal etter planen delta. Det skal også flere enn 10.000 soldater og 60 fly. Et av formålene er å motvirke militære trusler mot Russland, hevder forsvarsdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Ria Novosti.

Hovedkvarteret til den russiske nordflåten ligger i nærheten av Murmansk, noen mil unna grensa mot Norge.