Annonse

Nyhetsstudio

Skjenking blir tillatt frem til klokka 23

Skjenkestoppen oppheves, og fra og med fredag kan serveringssteder servere alkohol ved bordene frem til klokka 23. Det sier statminister Jonas Gahr Støre på kveldens pressekonferanse.

I tillegg oppheves kravet om rødt nivå på videregående skoler.

- Regjeringen vil følge med og gjøre en ny helhetlig vurdering av tiltakene tidlig i februar, sier statsministeren.

Folk anbefales fortsatt å begrense antall nærkontakter og å unngå kollektivtransport med trengsel. I tillegg forlenges munnbindpåbudet på kjøpesentre og andre steder der man ikke kan holde en meters avstand.

- Vi følger særlig med på innleggelser, belastning og det vi kan måle i forhold til helsevesenet, sier Støre.

Regjeringen oppfordrer nå til at den enkelte i større grad smittesporer selv. Folk bør kontakte nærkontaktene sine selv, for å lette presset på kommunene, opplyser helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Smittekarantene vil for øvrige nærkontakter snart erstattes med testing på dag tre og dag fem.

Nærkontater som er husstandsmedlem eller tilsvarende nær, skal fortsatt i smittekarantene i 10 døgn etter siste nærkontakt.

Les hele saken

Dette er de nye reglene

Annonse
Store kontraster: Varmest i høyden

Store kontraster: Varmest i høyden

Natt til tirsdag var det enorme temperaturforskjeller på Østlandet.

Meteorologisk institutt skriver på Twitter at det var varmere i fjellet enn i lavlandet.

- Makstemperaturer i høyden tyder på at vi har inversjon. Det vil si at temperaturen stiger med høyden, skriver meteorologisk institutt.

Bakgrunnen er at varmluft stiger.

- Inversjoner er typisk om vinteren, når bakken avkjøles og den tunge lufta blir liggende nær bakken, skriver meteorologene.

På Fagernes var det på det varmeste 3,7 plussgrader, mens det på Rena var rundt 20 grader kaldere med 17,3 minusgrader.

Dagbladet erfarer: Dropper sak mot tre av de grottefest-siktede

Den ulovlige festen i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo natt til 30. august 2020, er nå ferdig etterforsket. Det bekrefter politiadvokat Christian Stenberg overfor Dagbladet.

Innstilling til påtalebeslutning ble mandag oversendt statsadvokaten. Stenberg ønsker foreløpig ikke å si noe om innholdet.

Dagbladet erfarer imidlertid at anmeldelsene mot tre av de siktede henlegges etter bevisets stilling.

Totalt fem personer ble siktet etter festen, som endte med at 27 festdeltagere ble innlagt på sykehus med mistenkt kullosforgiftning. To av deltagerne fikk hjerneskader etter å ha blitt kullosforgiftet.

Siktelsen gjaldt uaktsom forvoldelde av betydelig skade på kropp eller helse, brudd på smittevernloven og uberettiget adgang og opphold, eller medvirkning til disse bestemmelsene. Samtlige har nektet straffskyld.

Annonse
Tar drastiske grep i millionby
STENGER: Det er i dette området de tre skyskraperne ligger. Foto: Google Maps

Tar drastiske grep i millionby

Myndighetene i Hongkong tar drastiske grep for å hindre omikron-smitten i å spre seg.

På en pressekonferanse tirsdag varslet leder Carrie Lam at en tredje skyskraper i millionbyen nå ble satt i lockdown. I tillegg forlenges lockdownen for ett av de andre byggene, skriver South China Morning Post.

Alle de tre skyskraperne ligger i Kwai Chung-området. I utgangspunktet er det snakk om fem dager karantene fra første omikron-tilfelle ble oppdaget i blokka, men denne kan bli forlenget.

Så langt er det bekreftet 226 sannsynlige omirkon-tilfeller i blokkene.

Suspenderer vikarbyråer etter kontraktsbrudd

To vikarbyråer blir midlertidig suspendert av Helse Vest som følge av kontraktsbrudd. De skal ikke ha utbetalt tilstrekkelig overtidstillegg til sykepleiere.

– Det er et klart kontraktsbrudd og er også et brudd på arbeidsmiljøloven, særlig likebehandlingsprinsippet. Leverandørene er derfor midlertidig suspendert fra kontrakten, sier direktør for medarbeider, organisasjon og teknologi i Helse Vest, Hilde Brit Christiansen.

Funnene er gjort hos to av seks vikarbyråer som har blitt kontrollert gjennom revisjon. Under revisjonen er det tatt stikkprøver hos leverandørene ved ulike tidspunkter i 2021. Funnene er blant annet at sykepleiervikarer ikke har fått riktig overtidsbetaling.

– Vi krever nå at de etterbetaler det vikarene har hatt krav på, og at de bedrer sine rutiner for å hindre lignende avtalebrudd i fremtiden. Det er gitt en måneds frist for å rette opp, sier Christiansen.

Hun understreker at helseforetaket setter strenge krav til vikarbyråene de benytter seg av.

– Under pandemiperioden har vikarbyråene bidratt med viktig faglig kapasitet for å bidra i krevende perioder. Det er derfor viktig at vi gjennomfører profesjonelle anskaffelser av vikartjenester. Selv om det er avdekket alvorlige kontraktsbrudd nå, er det store flertallet av leverandørene kompetente og seriøse aktører, som tilbyr sine medarbeidere gode og ryddige vilkår, sier hun.

(NTB)

Annonse

Disse bør få fjerde dose

FHI anbefaler at personer med alvorlig svekket immunforsvar får fjerde vaksinedose. Det skriver de i en pressemelding.

Bakgrunnen er at personer med svekket immunforsvar har dårligere effekt av vaksinene. I tillegg blir de ofte sykere enn andre av corona.

- Alle som har alvorlig svekket immunforsvar anbefales å ta oppfriskningsdose. Dette betyr at de skal ha en oppfriskningsdose i tillegg til den 3. dosen i grunnvaksinasjonen de ble anbefalt nå i høst. Disse personene er ekstra sårbare ved smitte og trenger også oppfriskningsdose for å bedre beskyttelsen, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, i pressemeldinga.

Så langt har 6000 personer fått fjerde vaksinedose.