Annonse

Nyhetsstudio

Regjeringen positive til tiltak mot uvaksinerte

– Regjeringen er positiv til å differensiere mer mellom vaksinerte og uvaksinerte og vil derfor vurdere dette når det blir mulig å lette ytterligere på tiltakene. Det blir ikke innført strengere forskriftsfestede smitteverntiltak for uvaksinerte enn vaksinerte nå, sier helseminister Kjerkol i en pressemelding.

– Differensierte tiltak kan bidra til å lette på tiltakstrykket for den store andelen av befolkningen som er vaksinert. Det skyldes at vi kan målrette tiltak til å beskytte uvaksinerte mot alvorlig sykdom og dermed redusere risikoen for å overbelaste kapasiteten i helse- og omsorgssektoren, sier Kjerkol videre.

Det er imidlertid egne anbefalinger for voksne uvaksinerte over 18 år fordi de er mer utsatt for alvorlig sykdom dersom de blir smittet, skriver regjeringen.

- Uvaksinerte bør være forsiktige med, eller unngå større forsamlinger eller samlinger på serveringssteder hvor det erfaringsmessig blir vanskelig å holde avstand. De bør også unngå unødvendige reiser til områder med mye smitte.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet påpeker at differensiering i tiltak kan ha to andre formål enn å hindre smittespredning:

* For det første å beskytte uvaksinerte mot alvorlig sykdom, spre smitten blant disse over lenger tid og dermed begrense totalbelastningen på helsetjenesten og tiltaksbehovet i befolkningen.

* For det andre å øke vaksinasjonsgraden. Ettersom Norge allerede har veldig høy vaksinasjonsdekning, tror ikke Helsedirektoratet og FHI at vaksinasjonskrav vil medføre noen stor økning i antall vaksinerte.

- Før regjeringen kan beslutte eventuell utvidet bruk, er det behov for en del avklaringer og vurderinger. Det må blant annet ses i lys av at vi har fått en ny virusvariant med andre egenskaper enn deltavarianten. Det må blant annet må det avklares hvem som skal regnes som vaksinert og betydningen av testing, skriver regjeringen.

Annonse

UD: Taliban-besøk estimert til 7 millioner kroner

- Leiekostnaden for privatflyet er ca 3,5 million kroner. Det er omtrent halvparten av den estimerte rammen på 7 millioner. Det har vært nødvendig ut fra sikkerhetshensyn. Vi dekker alle de afghanske deltagernes fly- og reiseutgifter. Øvrige kostnader ved besøket går til sikring, transport, hotell- og møteutgifter, skriver pressevakt Guri Solberg i en e-post til Dagbladet.

NRK omtalte prislappen på privatflyet først.

Togstans i Agder

Søndag ettermiddag forteller pressevakt Thea Rønneberg ved Bane NOR at et tog fra Drammen til Stavanger har stanset på en togstrekning ved Gjerstad stasjon i Gjerstad kommune i Agder.

- Det har oppstått problemer med strømmen på en strekning ved Gjerstad stasjon. Toget har dessverre stått stille i flere timer, men vi jobber med å få løst utfordringene, sier Rønneberg til Dagbladet.

- Hvor lenge har toget stått stille?

- Jeg tror at det har stått stille i omkring fem timer.

- Vi har folk som har forsøkt å finne ut av problemet, men de sliter litt med det. Nå er et revisjonstog på vei til strekningen for å trekke toget inn til stasjonen, slik at vi får passasjerene ut av toget.

- Hvor mange passasjerer befinner seg på toget?

- Det er jeg ikke helt sikker på.

Annonse

NRK: Privatfly til Taliban kostet 3,5 millioner

Prislappen på privatflyet som fraktet Taliban til Norge var 3,5 millioner kroner, ifølge statskanalen.

Knutbypastoren, Helge Fossmo, løslatt

Pastoren i Knutby som i 2004 ble dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk, Helge Fossmo, er løslatt etter 18 år i fengsel.

En domstol i Örebro reduserte i 2019 livstidsdommen til 26 års fengsel, noe som innebar at han ville bli prøveløslatt etter 18 år.

Det er hans advokat Anton Strand som sier til Expressen at Fossmo kunne gå ut til et liv som fri mann.

Fossmo var pastor i en menighet i Knutby i Sverige. Han ble pågrepet etter at hans kone Alexandra i 2004 ble funnet drept i deres hjem og en annen mann, Daniel Linde, ble funnet alvorlig såret i nabohuset.

En annen kvinne, Sara Svensson, erkjente drapet, men Fossmo ble funnet skyldig i medvirkning til drap og drapsforsøk. Først to år senere innrømmet han at han var involvert i voldshandlingene.

(©NTB)

Annonse
Frp vil vite prisen på Taliban-besøk
Foto: NTB

Frp vil vite prisen på Taliban-besøk

Frp-leder Sylvi Listhaug krever svar fra regjeringen på hvor mye Talibans besøk i Norge koster skattebetalerne.

- I tillegg til at folk er rasende over at regjeringen inviterer Taliban til Norge reagerer folk kraftig på at vi, norske skattebetalere, finansierer luksustransport til Norge med privatfly, skriver Listhaug i en skriftlig kommentar.

Hun krever å få vite hvor mye besøket koster.

- Da snakker vi alt inkludert: planlegging, sikkerhetsoppbud, reise og opphold, sier Frp-lederen.

Hun mener for øvrig at det er naivt av myndighetene å tro at det hjelper å gå i dialog med Taliban.

- At norske myndigheter tror det nytter å snakke med ekstreme islamister om menneskerettigheter og kvinners rettigheter er så naivt at det er som å tro på julenissen og påskeharen samtidig. Taliban stiller for øvrig med 15 menn og 0 kvinner. Det i seg selv sier det meste, sier Listhaug.

(NTB)