Annonse

Nyhetsstudio

Skip på grunn utenfor Kristiansund
GRUNNSTØTT: Skipet har gått på grunn utenfor Kristiansund. Foto: Redningsselskapet

Skip på grunn utenfor Kristiansund

Et lasteskip på nesten 90 meter har gått på grunn på Skorpa i Kristiansund kommune.

- Så langt ser det ikke ut til å være noen lekkasje. Båten er imidlertid så stor at vi ikke kan få gjort noe med dette alene når det blåser så kraftig som det gjør. Vi prøver nå å få bistand fra slepebåt, sier skipper Jørgen Nygård på redningsskøyta Erik Bye til Tidens Krav.

Båten står ifølge skipperen med baugen mot land etter å ha fått såkalt blackout og drevet i land. Den har ankeret ute.

Redningsleder Eric Willassen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge opplyser at ingen av skipets mannskap på ti er skadd.

(NTB)

Annonse

Suspenderer vikarbyråer etter kontraktsbrudd

To vikarbyråer blir midlertidig suspendert av Helse Vest som følge av kontraktsbrudd. De skal ikke ha utbetalt tilstrekkelig overtidstillegg til sykepleiere.

– Det er et klart kontraktsbrudd og er også et brudd på arbeidsmiljøloven, særlig likebehandlingsprinsippet. Leverandørene er derfor midlertidig suspendert fra kontrakten, sier direktør for medarbeider, organisasjon og teknologi i Helse Vest, Hilde Brit Christiansen.

Funnene er gjort hos to av seks vikarbyråer som har blitt kontrollert gjennom revisjon. Under revisjonen er det tatt stikkprøver hos leverandørene ved ulike tidspunkter i 2021. Funnene er blant annet at sykepleiervikarer ikke har fått riktig overtidsbetaling.

– Vi krever nå at de etterbetaler det vikarene har hatt krav på, og at de bedrer sine rutiner for å hindre lignende avtalebrudd i fremtiden. Det er gitt en måneds frist for å rette opp, sier Christiansen.

Hun understreker at helseforetaket setter strenge krav til vikarbyråene de benytter seg av.

– Under pandemiperioden har vikarbyråene bidratt med viktig faglig kapasitet for å bidra i krevende perioder. Det er derfor viktig at vi gjennomfører profesjonelle anskaffelser av vikartjenester. Selv om det er avdekket alvorlige kontraktsbrudd nå, er det store flertallet av leverandørene kompetente og seriøse aktører, som tilbyr sine medarbeidere gode og ryddige vilkår, sier hun.

(NTB)

Disse bør få fjerde dose

FHI anbefaler at personer med alvorlig svekket immunforsvar får fjerde vaksinedose. Det skriver de i en pressemelding.

Bakgrunnen er at personer med svekket immunforsvar har dårligere effekt av vaksinene. I tillegg blir de ofte sykere enn andre av corona.

- Alle som har alvorlig svekket immunforsvar anbefales å ta oppfriskningsdose. Dette betyr at de skal ha en oppfriskningsdose i tillegg til den 3. dosen i grunnvaksinasjonen de ble anbefalt nå i høst. Disse personene er ekstra sårbare ved smitte og trenger også oppfriskningsdose for å bedre beskyttelsen, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, i pressemeldinga.

Så langt har 6000 personer fått fjerde vaksinedose.

Annonse
Nytt vaksine-funn blant gravide
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB

Nytt vaksine-funn blant gravide

Gravide innlagt i intensivavdeling da deltavarianten av coronaviruset dominerte, var i stor grad uvaksinerte, viser overvåking fra flere europeiske land.

Det kommer fram i en artikkel skrevet av en internasjonal forskergruppe ledet av professor Marian Knight fra National Perinatal Epidemiology Unit ved Universitetet i Oxford, publisert i The Lancet.

– Andelen vaksinerte gravide varierte mellom landene, men felles for alle landene var at alvorlig sykdom var knyttet til manglende vaksinasjon, sier overlege Hilde Engjom ved Medisinsk fødselsregister i FHI, som er førsteforfatter på artikkelen.

Manglende krav om forskning på bruk til gravide i den tidlige utviklingen av vaksiner og andre legemidler, kan ha bidratt til uklare råd og vaksinenøling blant helsepersonell og gravide, skriver FHI. I Norge har FHI beregnet vaksinasjonsgraden blant gravide til å være rundt 80 prosent.

Ifølge forskergruppen er det viktig å nå ut med budskapet om at vaksinen beskytter gravide og fostre/nyfødte mot alvorlig sykdom.

(NTB)

Snøkaos i ferieparadis - flyplass stengt
Foto: NTB

Snøkaos i ferieparadis - flyplass stengt

Et voldsomt snøvær skaper store utfordringer i Hellas og Tyrkia.

Mandag kollapset taket over en av terminalene ved flyplassen i Istanbul. Det skriver The Guardian.

Europas travleste flyplass er foreløpig stengt grunnet uværet - fram til tidligst tirsdag formiddag.

Også på bakken er det store trafikale problemer. Borgermesteren i Istanbul har advart om at bilførere ikke kommer inn i byen fra den østlige regionen Thrace.

Ifølge Reuters har tyrkiske myndigheter har gitt offentlig ansatte fri tirsdag for å redusere mobiliteten.

I den greske hovedstaden Aten var det snømåking, stengte skoler, stengt vaksinesenter og skliføre med bil mandag. Kjettinger på bilhjulene er påbudt i flere sentrumsområder inntil videre.

Flere steder på de greske øyene er hus og folk isolert og strømløse på grunn av tung snø og trær over strømkabler. De fleste skolene er stengt mandag og tirsdag.

Les hele saken

Annonse
WHO-lege advarer mot optimisme
Foto: NTB

WHO-lege advarer mot optimisme

Verdens helseorganisasjons (WHO) lege og spesialrådgiver for corona, David Nabarro, kritiserer politikere og andre som for tiden kommer med «fantastiske spådommer» og sier at corona bør behandles som influensa. Det sier han i et intervju med Sky News.

Nabarro mener politikere bør slutte å hevde at «viruset plutselig har blitt utrolig mildt».

- Jeg vil at alle skal gjøre én ting - og det er å fortsette å behandle coronaviruset med respekt. Det har ikke endret seg. Det har absolutt ikke plutselig blitt en mild ting - det er fortsatt veldig alvorlig.

Spanias statsminister, Pedro Sánchez, er blant dem som har gått ut og fortalt at det er på tide å endre coronastrategi.

Han mente at man burde behandle viruset mer som influensa, enn en pandemi.