Annonse

Nyhetsstudio

The Telegraph: Fest i Downing Street før begravelsen
Dronning Elisabeth under mannens begravelse. Foto: Jonathan Brady / Pa / NTB

The Telegraph: Fest i Downing Street før begravelsen

Kvelden 16. april 2021 skal rådgivere og embetsmenn ha samlet seg til to ulike fester i Downing Street, mens Storbritannia var under coronarestriksjoner.

Festene skal ha funnet sted kvelden før dronning Elizabeth måtte sitte alene i ektemannen prins Philips begravelse. På den tiden var det i England bare lov til å møtes i grupper på seks personer eller personer fra to husstander utendørs.

Ifølge The Telegraph var festene i Downing Street for å markere at to kollegaer sluttet. Ifølge vitner skal det ha blitt drukket alkohol og gjestene danset til musikk.

Rundt 30 personer skal ha deltatt på de to festene, som senere slo seg sammen til én fest.

Statsminister Boris Johnson skal den dagen ikke ha vært i Downing Street.

(NTB)

Annonse

Dagbladet erfarer: Dropper sak mot tre av de grottefest-siktede

Den ulovlige festen i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo natt til 30. august 2020, er nå ferdig etterforsket. Det bekrefter politiadvokat Christian Stenberg overfor Dagbladet.

Innstilling til påtalebeslutning ble mandag oversendt statsadvokaten. Stenberg ønsker foreløpig ikke å si noe om innholdet.

Dagbladet erfarer imidlertid at anmeldelsene mot tre av de siktede henlegges etter bevisets stilling.

Totalt fem personer ble siktet etter festen, som endte med at 27 festdeltagere ble innlagt på sykehus med mistenkt kullosforgiftning. To av deltagerne fikk hjerneskader etter å ha blitt kullosforgiftet.

Siktelsen gjaldt uaktsom forvoldelde av betydelig skade på kropp eller helse, brudd på smittevernloven og uberettiget adgang og opphold, eller medvirkning til disse bestemmelsene. Samtlige har nektet straffskyld.

Tar drastiske grep i millionby
STENGER: Det er i dette området de tre skyskraperne ligger. Foto: Google Maps

Tar drastiske grep i millionby

Myndighetene i Hongkong tar drastiske grep for å hindre omikron-smitten i å spre seg.

På en pressekonferanse tirsdag varslet leder Carrie Lam at en tredje skyskraper i millionbyen nå ble satt i lockdown. I tillegg forlenges lockdownen for ett av de andre byggene, skriver South China Morning Post.

Alle de tre skyskraperne ligger i Kwai Chung-området. I utgangspunktet er det snakk om fem dager karantene fra første omikron-tilfelle ble oppdaget i blokka, men denne kan bli forlenget.

Så langt er det bekreftet 226 sannsynlige omirkon-tilfeller i blokkene.

Annonse

Suspenderer vikarbyråer etter kontraktsbrudd

To vikarbyråer blir midlertidig suspendert av Helse Vest som følge av kontraktsbrudd. De skal ikke ha utbetalt tilstrekkelig overtidstillegg til sykepleiere.

– Det er et klart kontraktsbrudd og er også et brudd på arbeidsmiljøloven, særlig likebehandlingsprinsippet. Leverandørene er derfor midlertidig suspendert fra kontrakten, sier direktør for medarbeider, organisasjon og teknologi i Helse Vest, Hilde Brit Christiansen.

Funnene er gjort hos to av seks vikarbyråer som har blitt kontrollert gjennom revisjon. Under revisjonen er det tatt stikkprøver hos leverandørene ved ulike tidspunkter i 2021. Funnene er blant annet at sykepleiervikarer ikke har fått riktig overtidsbetaling.

– Vi krever nå at de etterbetaler det vikarene har hatt krav på, og at de bedrer sine rutiner for å hindre lignende avtalebrudd i fremtiden. Det er gitt en måneds frist for å rette opp, sier Christiansen.

Hun understreker at helseforetaket setter strenge krav til vikarbyråene de benytter seg av.

– Under pandemiperioden har vikarbyråene bidratt med viktig faglig kapasitet for å bidra i krevende perioder. Det er derfor viktig at vi gjennomfører profesjonelle anskaffelser av vikartjenester. Selv om det er avdekket alvorlige kontraktsbrudd nå, er det store flertallet av leverandørene kompetente og seriøse aktører, som tilbyr sine medarbeidere gode og ryddige vilkår, sier hun.

(NTB)

Disse bør få fjerde dose

FHI anbefaler at personer med alvorlig svekket immunforsvar får fjerde vaksinedose. Det skriver de i en pressemelding.

Bakgrunnen er at personer med svekket immunforsvar har dårligere effekt av vaksinene. I tillegg blir de ofte sykere enn andre av corona.

- Alle som har alvorlig svekket immunforsvar anbefales å ta oppfriskningsdose. Dette betyr at de skal ha en oppfriskningsdose i tillegg til den 3. dosen i grunnvaksinasjonen de ble anbefalt nå i høst. Disse personene er ekstra sårbare ved smitte og trenger også oppfriskningsdose for å bedre beskyttelsen, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, i pressemeldinga.

Så langt har 6000 personer fått fjerde vaksinedose.

Annonse
Nytt vaksine-funn blant gravide
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB

Nytt vaksine-funn blant gravide

Gravide innlagt i intensivavdeling da deltavarianten av coronaviruset dominerte, var i stor grad uvaksinerte, viser overvåking fra flere europeiske land.

Det kommer fram i en artikkel skrevet av en internasjonal forskergruppe ledet av professor Marian Knight fra National Perinatal Epidemiology Unit ved Universitetet i Oxford, publisert i The Lancet.

– Andelen vaksinerte gravide varierte mellom landene, men felles for alle landene var at alvorlig sykdom var knyttet til manglende vaksinasjon, sier overlege Hilde Engjom ved Medisinsk fødselsregister i FHI, som er førsteforfatter på artikkelen.

Manglende krav om forskning på bruk til gravide i den tidlige utviklingen av vaksiner og andre legemidler, kan ha bidratt til uklare råd og vaksinenøling blant helsepersonell og gravide, skriver FHI. I Norge har FHI beregnet vaksinasjonsgraden blant gravide til å være rundt 80 prosent.

Ifølge forskergruppen er det viktig å nå ut med budskapet om at vaksinen beskytter gravide og fostre/nyfødte mot alvorlig sykdom.

(NTB)