Annonse

Nyhetsstudio

Flere varmerekorder for januar i natt

Natt til fredag var det varslet unormale høye temperaturer for januar, flere steder i landet.

Vakthavende meteorolog Martin Granerød kan til Dagbladet avsløre at det er satt varmerekorder for januar på hele 20 stasjoner i løpet av de to siste nettene, fordelt utover Innlandet, Viken, Oslo, Vestfold og Telemark, samt et par stasjoner på Vestlandet.

Høyeste temperatur målt natt til fredag er ved Svenner fyr i Vestfold, hvor det ble registrert 12,3 grader, ifølge meteorologen.

Granerød presiserer imidlertid at ikke alle stasjonene har målinger langt tilbake i tid, men at enkelte går så langt tilbake som til 1937.

Det gjelder blant annet for Færder stasjon ytterst i Oslofjorden, som natt til fredag satte rekord for januarvarme med 11 grader.

- Alt tyder på at det er varmt for årstiden. Derfor ser man rekorder ved flere stasjoner som har gjort målinger langt tilbake i tid. Man kan virkelig si det er unormalt varme netter, sier Granerød.

Meteorologen forteller at grunnen til den høye temperaturer er fønvindeffekt, som følge av den store nedbørsmengden, og kraftig vind på fjellet, på blant annet Vestlandet.

- Da kommer lufta ned på andre sida tørr, noe som fører til at den varmes opp raskere. Da blir luftmassene i lavvannet Østafjells varmere.

Granerød forklarer at dette er noe vi ser fra tid til annen, men at det skal klaffe med riktige luftmasser. Han legger til at vi kan vente oss kraftig vind på fjellet igjen søndag kveld og natt til mandag, og at det kan føre til en ny fønvindeffekt.

Annonse

Skulle avlive elg - traff hus

NRK melder at et bolighus på Lillehammer ble truffet av et skudd, da en skadd elg skulle avlives fredag. Huseieren fant ei kule på kjøkkenet etter det mislykkede forsøke på å ta livet av elgen.

- Det er en alvorlig sak, sier politistasjonssjef i Lillehammer Terje Korgstad til NRK.

Kula har ifølge Korgstad gått gjennom den ene veggen i boligen. Personen fra fallviltgruppa som avfyrte skuddet er fratatt våpenet og avhør er gjennomført.

- Vi må komme tilbake til skyldspørsmål og hva som er gjort og tenkt forut for dette skuddet, sier Krogstad til NRK.

USA: Dyttet foran tog - døde

Politiet i New York City har pågrepet en mann som skal ha dyttet en kvinne foran et tog lørdag morgen, skriver CNN.

Politiet omtaler det som et tilfeldig angrep.

En 40 år gammel kvinne døde etter at hun ble dyttet ned på skinnene på undergrunnsbanen på Times Square 42nd Street.

Den mistenkte mannen forlot åstedet, men meldte seg til politiet mindre enn en time etter hendelsen.

Hendelsen omtales som «uprovosert».

- Fornærmede ser ikke ut til å ha noen interaksjon med mistenkte, sa NYPD-kommissær Keechant Sewell på en pressekonferanse.

Ifølge politiet skal den nå drapssiktede mannen ha nærmet seg en annen kvinne som senere har forklart at hun følte hun kom til å bli dyttet, og gikk vekk fra stedet.

Annonse
Ny smittetopp i Kina før OL
Foto: Wang Zhao / NTB

Ny smittetopp i Kina før OL

Antallet tilfeller av corona er på sitt høyeste siden mars 2020 i Kina. Det er mindre enn tre uker til vinterlekene i Beijing setter i gang.

Mandag ble det meldt om 223 tilfeller. 80 av dem er i havnebyen Tianjin og ni er i Guangdong. Flere av tilfellene skal dreie seg om omikronsmitte.

Flere idrettsutøvere, ledere og funksjonærer har allerede ankommet i hovedstaden for å forberede seg til vinter-OL som starter 4. februar. Samtlige går inn i en kontrollert boble og vil ikke ha noe fysisk kontakt med resten av befolkningen.

I helgen registrerte Beijing for første gang lokalt overført omikronsmitte i byen.

Selv om antallet er lavt, vil omikronvarianten trolig bli en utfordring for Kinas nullsmitte-strategi så tett opp til vinterlekene. Strategien er basert på massetesting, portforbud, strenge karanteneregler og nedstenginger.

(NTB)

Politiet: Obs til bilførere

Vest politidistrikt melder om en rolig natt uten alvorlige hendelser, til tross for «ruskete» vær. Samtidig advares trafikanter i morgentrafikken:

- Men til obs for vegfarende: Det har snødd i natt og en skal ikke så høyt opp eller langt inn fra kysten før det er snø på veien.

Politiet viser til Statens Vegvesen for trafikkinformasjon.

Det meldes også om flere trafikkuhell som følge av glatt føre flere steder i Bergen og Os.

- Ikke meldt om personskader så langt. Bilførere blir bedt om å utvise stor varsomhet når de kjører, skriver Vest politidistrikt.

I Fana har flere biler fått trøbbel på glatta, skriver Bergensavisen.

- Det er klink is. Det er ikke lett å kjøre her, sier en bilfører til Bergensavisen.

- Akkurat nå er det en del glatte veier i Bergens-regionen. Det har kommet et lite lag snø, som har ført til en del trafikale utfordringer, sier trafikkoperatør Eirik Rystad Skånøy ved Vegtrafikksentralen, til Dagbladet.

Annonse
Storbritannia: - Tegnene er oppmuntrende
Foto: Songquan Deng / Shutterstock / NTB

Storbritannia: - Tegnene er oppmuntrende

Ministre ser oppmuntrende tegn på at Englands «plan B»-tiltak kan oppheves om rundt ti dager. Det sier Oliver Dowden, formann ved Det konservative partiet, ifølge The Guardian.

Tidlig i desember ble det innført tiltak for å takle spredningen av omikronvarianten. Disse skal vurderes på nytt 26. januar.

- Det har alltid vært mitt håp at vi ville ha «plan B»-restriksjonene i en så kort periode som mulig. Jeg er ikke i tvil om hvilke byrder dette legger på turisme, bedrifter, skoler og så videre, og jeg vil at vi skal bli kvitt dem så fot som mulig. Tegnene er oppmuntrende, men vi vil vente og se på dataene før den endelige avgjørelsen, sier Dowden.

Hans uttalelse kommer etter at flere helseeksperter og forskere uttrykte forsiktig optimisme om at coronasituasjonen ser ut til å bli bedre, skriver avisa.

Søndagens smittetall viste en kraftig smitte-nedgang for Storbritannia. Det ble registrert 81 000 nye smittede på ett døgn, en kraftig nedgang fra 99 652 dagen i forveien.

Grafen for England er også på vei nedover. Lørdag ble det registrert over 73 000 smittede. Til sammenligning ble det registrert over 150 000 smittede 6. januar.