Annonse

Nyhetsstudio

- Ikke dra på hytta i helga
Vinjeøra i Trøndelga torsdag 13. januar. Foto: NTB

- Ikke dra på hytta i helga

- På grunn av værvarsel med økende vind, utfordringer på vegnettet og manglende mobildekning enkele steder etter ekstremværet Gyda, ber vi om at folk forsøker å redusere ferdselen i utsatte områder, skriver Vegtrafikksentralen Midt på Twitter, etter oppfordringen:

- Ikke dra på hytta i helga.

Vegvesenet skriver på sine nettsider at det fortsatt er krevende forhold og mange stengte veier flere steder.

- Kraftig vind, nedbør flom og ødelagte veier gjør også at mange veier fortsatt er stengt, spesielt på Nordvestlandet og i Trøndelag og Nordland. Røft vintervær skaper i tillegg vanskelige kjøreforhold på flere fjelloverganger.

Videre oppfordrer de publikum til å bruke hodet, samt følge med på værmeldingene og hva mediene rapporterer.

Vi vil ha folk trygt fram, sier Nils Audun Karbø, som er ansvarlig for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen.

Annonse
Ny smittetopp i Kina før OL
Foto: Wang Zhao / NTB

Ny smittetopp i Kina før OL

Antallet tilfeller av corona er på sitt høyeste siden mars 2020 i Kina. Det er mindre enn tre uker til vinterlekene i Beijing setter i gang.

Mandag ble det meldt om 223 tilfeller. 80 av dem er i havnebyen Tianjin og ni er i Guangdong. Flere av tilfellene skal dreie seg om omikronsmitte.

Flere idrettsutøvere, ledere og funksjonærer har allerede ankommet i hovedstaden for å forberede seg til vinter-OL som starter 4. februar. Samtlige går inn i en kontrollert boble og vil ikke ha noe fysisk kontakt med resten av befolkningen.

I helgen registrerte Beijing for første gang lokalt overført omikronsmitte i byen.

Selv om antallet er lavt, vil omikronvarianten trolig bli en utfordring for Kinas nullsmitte-strategi så tett opp til vinterlekene. Strategien er basert på massetesting, portforbud, strenge karanteneregler og nedstenginger.

(NTB)

Politiet: Obs til bilførere

Vest politidistrikt melder om en rolig natt uten alvorlige hendelser, til tross for «ruskete» vær. Samtidig advares trafikanter i morgentrafikken:

- Men til obs for vegfarende: Det har snødd i natt og en skal ikke så høyt opp eller langt inn fra kysten før det er snø på veien.

Politiet viser til Statens Vegvesen for trafikkinformasjon.

Det meldes også om flere trafikkuhell som følge av glatt føre flere steder i Bergen og Os.

- Ikke meldt om personskader så langt. Bilførere blir bedt om å utvise stor varsomhet når de kjører, skriver Vest politidistrikt.

I Fana har flere biler fått trøbbel på glatta, skriver Bergensavisen.

- Det er klink is. Det er ikke lett å kjøre her, sier en bilfører til Bergensavisen.

Annonse
Storbritannia: - Tegnene er oppmuntrende
Foto: Songquan Deng / Shutterstock / NTB

Storbritannia: - Tegnene er oppmuntrende

Ministre ser oppmuntrende tegn på at Englands «plan B»-tiltak kan oppheves om rundt ti dager. Det sier Oliver Dowden, formann ved Det konservative partiet, ifølge The Guardian.

Tidlig i desember ble det innført tiltak for å takle spredningen av omikronvarianten. Disse skal vurderes på nytt 26. januar.

- Det har alltid vært mitt håp at vi ville ha «plan B»-restriksjonene i en så kort periode som mulig. Jeg er ikke i tvil om hvilke byrder dette legger på turisme, bedrifter, skoler og så videre, og jeg vil at vi skal bli kvitt dem så fot som mulig. Tegnene er oppmuntrende, men vi vil vente og se på dataene før den endelige avgjørelsen, sier Dowden.

Hans uttalelse kommer etter at flere helseeksperter og forskere uttrykte forsiktig optimisme om at coronasituasjonen ser ut til å bli bedre, skriver avisa.

Søndagens smittetall viste en kraftig smitte-nedgang for Storbritannia. Det ble registrert 81 000 nye smittede på ett døgn, en kraftig nedgang fra 99 652 dagen i forveien.

Grafen for England er også på vei nedover. Lørdag ble det registrert over 73 000 smittede. Til sammenligning ble det registrert over 150 000 smittede 6. januar.

Morgennytt


7604 nye smittetilfeller
Det siste døgnet er det registrert 7604 coronasmittede i Norge. Det er 3420 flere enn samme dag i forrige uke.

Voldsom smitte på Grønland: - Verst i Norden
På Grønland sprer coronasmitten seg raskere enn resten av Norden.

Nytt vulkanutbrudd på Tonga
Det er registrert et nytt, stort utbrudd fra den undersjøiske vulkanen hvis utbrudd lørdag utløste en tsunami på øystaten Tonga.

Annonse

2229 nye smittetilfeller i Oslo

Det er registrert 2229 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1326 flere enn samme dag forrige uke, og 95 flere enn lørdag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 2041 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 5206 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Grorud og Gamle Oslo bydel med henholdsvis 4797 og 4745.

Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Nordstrand og Ullern.

Smittetoppen i Oslo var 11. januar 2022 med 3296 tilfeller på ett døgn.

Til sammen er 128 198 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

(NTB)