Annonse

Nyhetsstudio

Tolga-siktet fengsles i fire uker

Den fjerde av de totalt fire siktede i Tolga-bortføringssaken, varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav to uker i full isolasjon.

Det fremgår av kjennelsen fra Østre Innlandet tingrett.

Den 23 år gamle mannen er ifølge sin forsvarer i sjokk etter pågripelsen.

Dagbladet har vært i kontakt med mannens forsvarer Klaus Munkeby Linaae. Han hadde da ikke lest kjennelsen enda, men sa at klienten trolig kom til å anke til lagmannsretten.

Politiet skriver i en pressemelding at de er fornøyde med tingrettens kjennelse.

- Politiet er enig i rettens vurdering i kjennelsen, vi mener dette er nødvendig av hensyn til den videre etterforskning, skriver politiadvokat Vibeke Stolp Ekeland i pressemeldinga.

Annonse

Jemen: Internett nede etter luftangrep

Hele Jemen har mistet forbindelsen til internett etter Saudi-ledede luftangrep rettet mot byen Hodeida.

Forbindelsen falt ut klokken 3 natt til fredag, lokal tid. Luftangrepet skal ha truffet en telekombygning, ifølge advokatgruppen NetBlocks.org.

Jemen får internett gjennom en undersjøisk kabel som går til havnen i Hodeida langs Rødehavet.

Den Saudi-ledede koalisjonen som kjemper mot Houthi-opprørerne i Jemen har erkjent å utføre luftangrep mot mål rundt havnen i Hodeida.

De erkjente imidlertid ikke å ha truffet en telekombygning, men kalte Hodeida for et knutepunkt for piratvirksomhet og våpensmugling til støtte for houthiene.

(NTB)

Ny smitterekord i Oslo

Det er registrert 3.785 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1.565 flere enn samme dag forrige uke, og 489 flere enn onsdag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 2.441 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 6.141 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Østensjø og Grorud bydel med henholdsvis 5.551 og 5.295.

Tallene er lavest i bydelene Nordstrand, Nordre Aker og Frogner.

Forrige smittetopp i Oslo var 11. og 20. januar i år. Disse dagene ble det ble registrert 3.296 smittede.

Til sammen er 140.938 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

(NTB)

Annonse
Fant enormt korallrev
OPPDAGELSE: Utenfor Tahiti har forskere oppdaget et av verdens største korallrev. Foto: Alexis Rosenfeld / AP / NTB

Fant enormt korallrev

Utenfor Tahiti har forskere oppdaget et av verdens største korallrev. Revet ligger på mellom 30 og 65 meters dyp og synes å være uberørt av klimaendringer.

Funnet av de roseformede korallene er «svært uvanlig», ifølge Unesco.

Marinbiologen Laetitia Hdeouin fra det franske forskningssenteret CNRS omtaler det som gode nyheter.

– Vi tror at rev som ligger på dypere vann, kan være bedre beskyttet mot global oppvarming, sier hun.

Revet er rundt tre kilometer langt og på det meste 65 kilometer bedt, ifølge Unesco. Det gjør det angivelig til «et av de største, friske korallrevene som er oppdaget». Hver enkelt av korallene er på opptil to meter i diameter.

De fleste av verdens kjente rev ligger på mindre enn 25 meters dyp. FN-organet mener at funnet av revet kan indikere at det finnes langt flere friske korallrev i til nå ikke kartlagte deler av havbunnen.

– Per nå kjenner vi månens overflate bedre enn havets dyp, sier Unesco-sjef Audrey Azoulay, og legger til at kun 20 prosent av den globale havbunnen er kartlagt.

(NTB)

Nektet munnbind - fly måtte snu

Et fly fra American Airlines på vei fra Miami til London, snudde torsdag og landet igjen i Miami etter én time og 48 minutter.

Det skjedde fordi en kvinne om bord nektet å følge påbudet om å bruke munnbindet. Dermed måtte alle passasjerene bli med tilbake til Miami.

- American Airlines flight 38 fra Miami til London returnerte til Miami som følge av forstyrrelser fra en kunde, som nektet å følge det føderale påbudet om å bruke munnbind, sier flyselskapet i en uttalelse.

Politiet tok imot kvinnen på flyplassen, opplyser Miami-Dade Police Department til CNN.

Så langt i år har amerikanske luftfartsmyndigheter registrert 151 hendelser med uregjerlige passasjerer. Av disse skal 92 hendelser være knyttet til bruk av munnbind.

Det er ennå ikke kjent hva slags reaksjon kvinnen på Miami-flyet kan vente seg.

Luftfartsmyndighetene kan pålegge bøter på opp til 37000 dollar (om lag 326000 kroner). De kan også sende saken videre til kriminaletterforskning hos FBI.

Annonse

Nye bilder av prinsessa

Kongehuset la i natt ut tre nye offisielle bilder av prinsesse Ingrid Alexandra på nettsiden til Kongehuset.

Prinsessa fyller 18 år 21. januar og er dermed myndig.

Nye bilder av prinsessa
NYTT BILDE: Prinsesse Ingrid Alexandra er fotografert i forbindelse med at hun fyller 18 år 21. januar. Foto: Ida Bjørvik/Det kongelige hoff