Annonse

Nyhetsstudio

Oslo kan nå vaksinemålet i januar
HELSEBYRÅD: Robert Steen (Ap). Foto: Frank Karlsen / Dagbladet

Oslo kan nå vaksinemålet i januar

Helsebyråd Robert Steen (Ap) forteller til Dagbladet at Oslo kommune ser ut til å kunne tilby alle over 18 år, som har mottatt andre dose for minst 20 uker siden, en tredje dose innen måndesskiftet fra januar til februar.

Dette er en mer optimistisk prognose enn byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte for Dagbladet tidligere denne uka. I tillegg er det betydelig tidligere enn regjeringens mål, som er å tilby alle over 18 år en tredje dose innen utgangen av februar.

- Vi ligger godt an. Her om dagen snakket jeg med Helseetaten, som sier at vi sannsynligvis vil kunne tilby alle over 18 år som har 20-uker-intervallet på plass en tredje dose før månedskiftet fra januar til februar. Så i løpet av de neste 14 dagene regner vi med at nesten alle disse skal ha fått tilbudet, sier Steen og fortsetter:

- Så skal vaksineavtalene settes opp, og så skal vaksinene gis, selvfølgelig, og da vil man jo bruke litt tid på det. Men jeg regner med at vi skal klare å vaksinere alle over 18 år, som også er innenfor 20-uker-intervallet, før vi begynner å nærme oss midten av februar. Så vi kommer til å overholde fristen til regjeringen ganske bra i Oslo.

Steen legger til:

- Jeg snakker med en del folk, og jeg hører at det er mange 18-, 19- og 20-åringer som får den tredje dosen om dagen.

Annonse

Taliban på vei til Norge i privatfly

Taliban-delegasjonen som skal til Norge har nå forlatt Kabul. Det skriver en talsperson i Taliban, Abdul Qahar Balkhi, på Twitter.

Han opplyser at det skal være samtaler med representanter fra ulike nasjoner og flere afghanere.

Ifølge Balkhi skal smatalene omhandle humanitær nødhjelp, politikk, utdannelse og økonomiske utfordringer.

I en kronikk av utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skriver Huitfeldt at Afghanistan står overfor en enorm humanitær katastrofe, og at kvinners fremtid er truet.

- En forutsetning for besøket var at Taliban er villig til å møte ledende afghanske kvinneaktivister, journalister og andre representanter fra afghanske organisasjoner, skriver hun.

Huitfeldt fastslår også at selv om regjeringen legger til rette for slike samtaler så er det ikke en legitimering av Taliban.

- Dette innebærer heller ikke noen endring av norsk politikk. All norsk bistand til afghanske myndigheter er stanset. Den norske støtten til Afghanistan går nå til å dekke befolkningens grunnleggende behov gjennom FN og uavhengige organisasjoner, skriver utenriksministeren.

Taliban på vei til Norge i privatfly
Foto: Talibans talsperson

Personskade etter trafikkulykke i Trøndelag

Politiet i Trøndelag rykket lørdag ut til en trafikkulykke i Melhus i Trøndelag.

To biler har kollidert og politiet melder at noen av de involverte er skadet, men alle er ved bevissthet.

Ifølge politiet er det flere barn som er involvert i ulykken.

- Det er ingen av de involverte som har livstruende skader. Ambulanse er på stedet og undersøker dem, og de sendes videre til
traumemotaket, sier operasjonsleder Ove Tokstad til Dagbladet.

Politiet opplyser at veien er sperret og at det er veldig glatt på stedet.

Tokstad sier at han ikke vet når veien kan åpne seg igjen, men han opplyser at det er en lokalvei, så det er lite trafikk der.

Været i Trøndelag har det siste døgnet også vært svært skiftende.

- Det var null grader i går og nå er det rundt fire grader og regn. Det fører til glatte veier flere steder, og vi vurderer sannsynligheten for at dette var årsaken til ulykken, sier operasjonslederen.

Annonse
Blant verdens høyeste smittetrykk - åpner opp
Foto: Mathias Berlin / Shutterstock / NTB

Blant verdens høyeste smittetrykk - åpner opp

Færøyene er nå et av landene i verden med høyest smittetrykk per innbygger. Likevel har landsstyret planlagt en total utfasing av alle coronarestriksjonene.

Til tross for de høye smittetallene er det ingen som er innlagt på sykehus på øygruppa, som har vært en selvstyrt del av Danmark siden 1948. Det har ført til at myndighetene nå betrakter corona som en vanlig influensa.

- Jeg er glad for i dag å kunne annonsere en plan for hvordan vi skal ta de siste skrittene mot normaliteten. Jeg vet at dette kanskje virker dristig. Men jeg tror at det er viktig for befolkningen å vite at vi nå planlegger å gå tilbake til et normalt liv, sier lagmann Bárður á Steig Nielsen, ifølge Local.fo.

Det daglige smittetallet har den siste tiden ligget på rundt 700 daglige smittetilfeller med en befolkning på 48 000 personer. Fredag lettet smittetrykket, og det ble registrert 533 tilfeller.

Ifølge redaktøren i det færøyske mediet Kringvarp Føroya, John Johannessen, vil 700 smittetilfeller i denne sammenhengen tilsvare 75 000 smittetilfeller i Danmark.

- Antallet innlagte coronapasienter har ligget mellom én og fem, men er nå på null. Myndighetene opplyser at alle de innlagte har hatt deltavarianten, sier Johannessen til danske TV 2.

Dermed er det ingen i landet som har vært innlagt med omikronvarianten, som nå er den dominerende varianten i landet.

Siden starten av pandemien har det totalt blitt registrert 9761 smittetilfeller på Færøyene, hvorav 15 personer har dødd med coronaviruset.

Risikerer 20 års fengsel for munnbindnekt på fly

En ire som nektet å bruke munnbind på en flygning fra Dublin til New York, risikerer 20 års fengsel om han kjennes skyldig i overfall.

Den 29 år gamle iren fra Galway anklages for gjentatte ganger å ha nektet å ta på seg munnbind, for å ha kastet drikkevarer på kabinpersonalet og for å ha trukket ned buksa og vist baken.

Mannen var på vei til Florida på et Delta Air Lines-fly for å starte i jobb på en fotballinstitusjon. Han ble løslatt mot en kausjon på 20 000 dollar, tilsvarende 177 000 norske kroner, mens han venter på rettssak i New York.

Amerikanske flyselskaper melder om et høyt antall episoder med folk som nekter å bruke munnbind. Tidligere i uka snudde et American Airlines-fly som var på vei fra Miami til London, fordi en passasjer nektet å bruke munnbind.

(NTB)

Annonse

Brann i fjøs - 35 dyr innesperret

Lørdag morgen rykket nødetatene i Finnmark til en brann i et fjøs i Alta.

Politiet opplyser at det er ingen personer som har blitt skadet, men at det er 35 dyr som er innesperret i fjøset.

- Det er både okser og fjærkre inne i fjøset, og de har ikke blitt reddet ut, sier operasjonsleder i politiet i Finnmark Bjørn Tormod Syversen til Dagbladet.

Ifølge operasjonslederen er det seks personer som er evakuert.

- Det er ikke kontroll på brannen, og det er fare for spredning, sier Syversen.

Brannvesenet er i gang med slukking.