Annonse

Nyhetsstudio

Dør av plast - forskerne slår alarm
Foto: AP/ Achala Pussalla/ NTB

Dør av plast - forskerne slår alarm

Veterinærer og naturvernere på Sri Lanka er svært bekymret for at plast på søppeldyngene dreper flere og flere elefanter i landet.

De siste åtte åra har det død over 20 elefanter etter å ha spist plast.

Etter forrige uke slo ekspertene alarm etter at to nye elefanter ble funnet død i Pallakkadu, øst på Sri Lanka.

Etter å ha obdusert de døde elefantene har veterinærene funnet store mengder av plast, som kan spores tilbake til søppeldyngene.

- Søppelposer, emballasje, plast og andre ufordøyelige stoffer og vann var det eneste vi kunne se i magesekkene i obduksjonen, sier veterinæren Nihal Pushpakumara til AP News, som først omtalte saken.

Flere elefanter har dødd de siste åra på Sri Lanka. På 1900-tallet var det rundt 14 000 elefanter i landet. I 2011 var det bare 6 000 elefanter på Sri Lanka, ifølge landets elefantregister.

Ifølge ekspertene blir det stadig færre elefanter fordi det naturlige habitatet til elefantene minsker. Derfor beveger flere ville elefanter seg nærmere der menneskelig beboelse for å søke etter mat.

I 2017 annonserte regjeringen at de ville resirkulere søppelet på søppeldyngene i nærheten av naturreservater med ville dyr, for å hindre at flere elefanter konsumerer plast. De annonserte også at de ville sette opp et elektrisk gjerde rundt søppeldyngene for å holde dyrene unna, men ingen av planene er iverksatt.

Annonse

11031 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 11.031 coronasmittede i Norge. Det er 4.491 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 10.359 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 6.622, så trenden er stigende.

Mandag var 240 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

79 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 55 respiratorbehandling. Det er tre flere på intensiv og fire flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

(NTB)

Bussjåfør utsatt for vold

Politiet i Bergen søker etter en gjerningsmann som utsatte en bussjåfør for vold mandag kveld.

Det var i 23.30-tiden politiet meldte om hendelsen.

Sjåføren er kjørt til legevakt for undersøkelser og behandling. Gjerningsmannen, en passasjer på bussen, stakk av før politiet ankom stedet. Politiet leter etter vedkommende, og det er opprettet sak på forholdet.

(NTB)

Annonse
Anklager USA for desinformasjon
DESINFORMASJON: USA sprer «total desinformasjon» om Russlands intensjoner overfor Ukraina, sier utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Russisk UD / AP / NTB

Anklager USA for desinformasjon

USA driver massiv desinformasjon når de påstår at Russland planlegger sabotasjeaksjoner og invasjon i Ukraina, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Det hvite hus hevdet før helga at Russland hadde sendt agenter inn i Øst-Ukraina for å utføre sabotasjeaksjoner i områdene som kontrolleres av russiskstøttede separatister. Dette angivelig for å få et påskudd til å invadere nabolandet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser dette totalt og kaller det «total desinformasjon».

Tirsdag får Lavrov besøk av Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock, som mandag besøkte Ukraina der hun understreket at «diplomati er den eneste farbare veien» for å løse den spente situasjonen.

– En forutsetning for diplomati er å forstå motpartens synspunkter, selv om du noen ganger mener det helt motsatte. Det er derfor slike besøk er så viktige, særlig i slike vanskelige tider, sa Baerbock før hun satte seg på flyet.

NTB

Rekordstor svart diamant under hammeren
VERDIFULL: En ansatt i auksjonshuset Sotheby's i Dubai viser fram The Enigma, som ifølge Guinness World Record er verdens største slipte diamant. Foto: AP / NTB

Rekordstor svart diamant under hammeren

Verdens største slipte diamant, som er svart, skal nå selges på auksjon. Den ventes å innbringe over 40 millioner kroner.

Diamanten, som er døpt The Enigma, er på 555,55 karat og er nå utstilt i Dubai. Det er ikke kjent hvem som eier den, men den skal ha hatt samme eier de siste 20 årene.

Diamanten antas å ha blitt til da en meteoritt eller en asteroide traff jorda for over 2,6 millioner år siden, opplyser auksjonshuset Sotheby's. De har fått i oppdrag å selge det som ifølge Guinness World Record er verdens største slipte diamant.

Etter først å ha blitt vist fram i Dubai, skal Enigma vises fram i Los Angeles og London. 3. februar går startskuddet for en sju dager lang nettauksjon.

NTB

Annonse

Moderna satser på kombivaksine

Den amerikanske legemiddelprodusenten Moderna håper å kunne få ferdig en vaksine som virker mot både corona og influensa innen utgangen av 2023.

Vaksinen skal kunne beskytte mot covid-19, influensa og RS-virus, og den kan komme på markedet i 2024 dersom det går slik legemiddelprodusenten håper.

– Vårt mål er å kunne utvikle en enkelt, årlig påfyllingsdose slik at vi unngår situasjoner der folk må ha to eller tre doser hver vinter men i stedet kan nøye seg med én, sa Moderna-sjef Stephane Bancel på en digital rundebordskonferanse under Verdens økonomiske forum mandag.

(NTB)