Annonse

Nyhetsstudio

Frykter medlemsliste havner på avveie

Medlemskontingenten til de politiansatte som er medlem i den ideelle organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), trekkes over lønnsslippen.

Politidirektoratet sa først nei til innsyn, men etter en klage godkjente Justisdepartementet innsynsbegjæringen og delte ut listen, skriver Berdens Tidende.

Dagbladet fikk medhold i klagen av Justisdepartementet, og dermed også innsyn i listen. Det resulterte i en sak om at to NNPF-medlemmer var med på å innvilge en pengesøknad fra foreningen til Politidirektoratet i 2016.

– NNPF oppfatter utlevering av den samlede listen over lønnstrekk som ulovlig og et grovt brudd på personvernet til rundt 3000 av våre medlemmer, sier leder Jan-Erik Bresil i NNPF.

Han sier det kan bli aktuelt å klage til Datatilsynet.

Flere politifolk som har fått navnet sitt utlevert, reagerer kraftig på utleveringen, skriver Politiforum.

De stiller spørsmål ved om Justisdepartementet vet hva de har gjort, med tanke på at politifolk som jobber opp mot tunge kriminelle miljøer og med vilje holder en lav profil, nå får navnet sitt utlevert. (NTB/Dagbladet)

Annonse

11031 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 11.031 coronasmittede i Norge. Det er 4.491 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 10.359 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 6.622, så trenden er stigende.

Mandag var 240 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

79 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 55 respiratorbehandling. Det er tre flere på intensiv og fire flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I alt har 523.424 personer nå testet positivt for corona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. Til sammen er 1.382 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. 15. januar 2022 ble det registrert 12.360 smittede i Norge, som er høyeste døgntall hittil.

(NTB)

Bussjåfør utsatt for vold

Politiet i Bergen søker etter en gjerningsmann som utsatte en bussjåfør for vold mandag kveld.

Det var i 23.30-tiden politiet meldte om hendelsen. Halvannen time tidligere kontaktet bussjåføren selv politiet og varslet om saken, skriver Bergens Tidende.

Sjåføren er kjørt til legevakt for undersøkelser og behandling.

– Stygg sak. Bussjåføren fortalte at han var blitt slått og angrepet av passasjeren, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

Sjåføren ble slått i hode og ansikt, opplyser operasjonslederen til VG.

Gjerningsmannen var passasjer på bussen, og skal ha vært alene med sjåføren på bussen da volden fant sted. Resten av passasjerene hadde gått av bussen i forkant.

Gjerningsmannen ble observert løpende fra stedet før politiet ankom. Politiet leter etter vedkommende, og det er opprettet sak på forholdet. Passasjerer som var om bord bussen før volden fant sted, bes om å kontakte politiet dersom de har relevante opplysninger.

(NTB)

Annonse
Anklager USA for desinformasjon
DESINFORMASJON: USA sprer «total desinformasjon» om Russlands intensjoner overfor Ukraina, sier utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Russisk UD / AP / NTB

Anklager USA for desinformasjon

USA driver massiv desinformasjon når de påstår at Russland planlegger sabotasjeaksjoner og invasjon i Ukraina, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Det hvite hus hevdet før helga at Russland hadde sendt agenter inn i Øst-Ukraina for å utføre sabotasjeaksjoner i områdene som kontrolleres av russiskstøttede separatister. Dette angivelig for å få et påskudd til å invadere nabolandet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser dette totalt og kaller det «total desinformasjon».

Tirsdag får Lavrov besøk av Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock, som mandag besøkte Ukraina der hun understreket at «diplomati er den eneste farbare veien» for å løse den spente situasjonen.

– En forutsetning for diplomati er å forstå motpartens synspunkter, selv om du noen ganger mener det helt motsatte. Det er derfor slike besøk er så viktige, særlig i slike vanskelige tider, sa Baerbock før hun satte seg på flyet.

NTB

Rekordstor svart diamant under hammeren
VERDIFULL: En ansatt i auksjonshuset Sotheby's i Dubai viser fram The Enigma, som ifølge Guinness World Record er verdens største slipte diamant. Foto: AP / NTB

Rekordstor svart diamant under hammeren

Verdens største slipte diamant, som er svart, skal nå selges på auksjon. Den ventes å innbringe over 40 millioner kroner.

Diamanten, som er døpt The Enigma, er på 555,55 karat og er nå utstilt i Dubai. Det er ikke kjent hvem som eier den, men den skal ha hatt samme eier de siste 20 årene.

Diamanten antas å ha blitt til da en meteoritt eller en asteroide traff jorda for over 2,6 millioner år siden, opplyser auksjonshuset Sotheby's. De har fått i oppdrag å selge det som ifølge Guinness World Record er verdens største slipte diamant.

Etter først å ha blitt vist fram i Dubai, skal Enigma vises fram i Los Angeles og London. 3. februar går startskuddet for en sju dager lang nettauksjon.

NTB

Annonse

Moderna satser på kombivaksine

Den amerikanske legemiddelprodusenten Moderna håper å kunne få ferdig en vaksine som virker mot både corona og influensa innen utgangen av 2023.

Vaksinen skal kunne beskytte mot covid-19, influensa og RS-virus, og den kan komme på markedet i 2024 dersom det går slik legemiddelprodusenten håper.

– Vårt mål er å kunne utvikle en enkelt, årlig påfyllingsdose slik at vi unngår situasjoner der folk må ha to eller tre doser hver vinter men i stedet kan nøye seg med én, sa Moderna-sjef Stephane Bancel på en digital rundebordskonferanse under Verdens økonomiske forum mandag.

(NTB)