Annonse

Nyhetsstudio

Offentlig ansatte i Rwanda pålagt vaksine
Foto: NTB

Offentlig ansatte i Rwanda pålagt vaksine

Offentlig ansatte i Rwanda fikk fredag beskjed om å vaksinere seg mot corona eller si opp jobben.

Det fins noen grenser for folks rettigheter, sa kommunalminister Jean Marie Gatabazi da beskjeden ble gitt.

- Vi har gitt dem tid til å tenke seg om. De som kategorisk nekter å vaksinere seg, kan be om avskjed, sa han og la til at staten må beskytte de vaksinertes rett til ikke å bli smittet.

Rwanda har innført noen av de strengeste coronatiltakene i Afrika, med et omfattende system for testing og sporing. Det er krav om vaksine for å benytte offentlig transport og besøke barer, restauranter, markeder og offentlige tilstelninger.

Et hundretall rwandere som ikke ville vaksineres av religiøse grunner, søkte tilflukt i Kongo fredag. Men de ble sendt tilbake samme dag.

seks millioner rwandere er dobbeltvaksinert av en befolkning på 13 millioner, noe som er et av de beste resultatene i Afrika, og i motsetning til andre afrikanske land har Rwanda begynt å fordele boostervaksiner.

Det er til sammen registrert 123 886 smittede i landet, og 1 395 mennesker har dødd som følge av viruset.

NTB

Annonse

Voldtektstiltalt politimann møter i retten

En politimann i 30-årene møter mandag i Helgeland tingrett, tiltalt for voldtekt og misbruk av overmaktsforhold. Det er åtte fornærmede kvinner i saken.

Ifølge tiltalen skal politimannen over en toårsperiode ha utnyttet sin stilling til å ha seksuell omgang med sju kvinner. For to av disse er han tiltalt for voldtekt.

En av disse kvinnene skal mannen ha vært praksisveileder for. Kvinnen skal ha vært redd for å miste studieplassen sin og følte seg underordnet og nærmest tvunget inn i et forhold med tiltalte. Han skal ha utnyttet situasjonen og gjennomførte en rekke samleier med henne, fremgår det av tiltalen.

En åttende kvinne skal han ha skrevet seksuelle meldinger til i forbindelse med at kvinnen forsøkte å anmelde en voldtekt.

- Han benekter straffskyld etter tiltalen og ser fram til at saken endelig kommer opp slik at han får forsvart seg mot anklagene, opplyste en av hans to forsvarere, advokat John Christian Elden, til NTB i helgen.

Saken starter altså opp i Helgeland tingrett i Mo i Rana tinghus mandag, og saken varer fram til fredag 25. februar.

(NTB)

Skoler og barnehager stenger etter strømbrudd

Som følge av strømbrudd vil barnehager og skoler i Skaun holde stengt i mandag, opplyser kommunen i en melding til alle foresatte.

- Strømmen forventes tilbake i løpet av dagen, men temperaturen i barnehage- og skolebyggene våre er såpass lave at vi dessverre må se oss nødt til å holde barn og elever hjemme i dag, heter det i meldingen som Adressa har fått tilgang til.

Det opplyses at det er strømbrudd ved alle skoler unntatt Buvik skole, der det kun har vært et kort strømbrudd. Også barnehagene i Buvika holder åpent ettersom det kun var snakk om at kort strømbrudd i området.

De øvrige byggene har vært uten strøm siden klokka 18 på søndag.

Også i Melhus er det fire skoler og barnehager som vil holde stengt som følge av strømbruddet.

(NTB)

Annonse

Haugesund-drapet: Ny siktelse

En 20 år gammel brite og en 23 år gammel nordmann er siktet for drap eller medvirkning til drap etter at en mann ble knivdrept utendørs natt til første nyttårsdag i Haugesund.

Nå melder politiet om en ny siktelse mot nordmannen.

- Nå er nordmannen (23), som er siktet i saken, også siktet for kroppsskade mot en annen person. Denne voldshendelsen skal ha skjedd en uke i forkant av drapet. Denne voldshendelsen er avdekket gjennom etterforskningen av drapssaken, sier politiadvokat Christine Kleppa i en pressemelding.

Den siktede mannen vil begjæres varetektsfengslet i fire uker i Sør-Rogaland tingrett i dag klokken 12.00, opplyser politiet.

- Mannen fengsles på bakgrunn av den nye siktelsen. Politiet mener det foreligger nærliggende fare for forspillelse av bevis og fare for gjentakelse ved en løslatelse av siktede nå, sier Kleppa.

- Mistanken mot siktede (23) i drapssaken er hverken svekket eller styrket i løpet av fengslingsperioden, legger politiadvokaten til.

Skulle avlive elg - traff hus

NRK melder at et bolighus på Lillehammer ble truffet av et skudd, da en skadd elg skulle avlives fredag. Huseieren fant ei kule på kjøkkenet etter det mislykkede forsøke på å ta livet av elgen.

- Det er en alvorlig sak, sier politistasjonssjef i Lillehammer Terje Korgstad til NRK.

Kula har ifølge Korgstad gått gjennom den ene veggen i boligen. Personen fra fallviltgruppa som avfyrte skuddet er fratatt våpenet og avhør er gjennomført.

- Vi må komme tilbake til skyldspørsmål og hva som er gjort og tenkt forut for dette skuddet, sier Krogstad til NRK.

Annonse

USA: Dyttet foran tog - døde

Politiet i New York City har pågrepet en mann som skal ha dyttet en kvinne foran et tog lørdag morgen, skriver CNN.

Politiet omtaler det som et tilfeldig angrep.

En 40 år gammel kvinne døde etter at hun ble dyttet ned på skinnene på undergrunnsbanen på Times Square 42nd Street.

Den mistenkte mannen forlot åstedet, men meldte seg til politiet mindre enn en time etter hendelsen.

Hendelsen omtales som «uprovosert».

- Fornærmede ser ikke ut til å ha noen interaksjon med mistenkte, sa NYPD-kommissær Keechant Sewell på en pressekonferanse.

Ifølge politiet skal den nå drapssiktede mannen ha nærmet seg en annen kvinne som senere har forklart at hun følte hun kom til å bli dyttet, og gikk vekk fra stedet.

Forholdene og sikkerheten på undegrunnsbanen har vært en bekymring for mange New Yorkere under pandemien, skriver ABC News. De siste månedene har det vært flere hendelser hvor personer har blitt knivstukket, angrepet eller dyttet ned på skinnene, ifølge TV-kanalen.