Annonse

Nyhetsstudio

Motell i Vardø overtent

Det brant kraftig i Vardø Motell natt til lørdag. Det er bekreftet at det ikke var personer i motellet, men naboer ble evakuert på grunn av spredningsfare.

Det kom meldinger om brannen i 3.15-tida og to timer seinere opplyser politiet at det gjennomføres en kontrollert nedbrenning av bygget. Politiet har ikke kommet i kontakt med eieren.

- Det er ikke noe som tilsier at det var folk i bygget, men vi har ikke fått det endelig avklart ennå, sier operasjonsleder Gunnar Øvergård i Finnmark politidistrikt til NTB.

Det var stor spredningsfare på grunn av kraftig vind og naboer ble evakuert. Spredningsfaren er nå betydelig mindre, men de evakuerte hadde ikke fått dra hjem igjen i 5.30-tida.

- Vi har fått åpnet rådhuset så de som er evakuert har samlet seg der, sier Øvergård.

(Dagbladet / NTB)

Annonse

Listhaug: - Flaut, pinlig og naivt

UD opplyser til Dagbladet at den estimerte rammen for Talibans besøk i Norge ligger på 7 millioner kroner.

Det får Frp-leder Sylvi Listhaug til å reagere sterkt.

- Det er en meningsløs bruk av skattebetalernes penger å invitere den ekstreme terroristorganisasjonen Taliban på luksustur til Norge. Det er et grelt eksempel på hvordan våre skattepenger sløses bort av regjeringen, skriver Listhaug i en e-post til Dagbladet, og fortsetter:

- Selv om 7 millioner kroner er lite penger for Utenriksdepartementet, som forvalter ufattelige 40 000 000 000 bistandskroner, er det likevel respektløst overfor skattebetalerne. Her er det imidlertid ikke pengene som er hovedproblemet, men at Vedum og Støre har invitert representanter for Taliban som har utallige liv på samvittigheten, også norske, til Norge.

Listhaug parafraserer det som skal være en uttalelse fra en afghansk kvinneaktivist:

- For verden ser det ut som Norge nå er de første som legitimerer terror ved å være vertskap for dette møtet, og det under et falskt dekke av å snakke om den humanitære situasjonen. Det er både flaut, pinlig og naivt!

UD: Taliban-besøk estimert til 7 millioner kroner

- Leiekostnaden for privatflyet er ca 3,5 million kroner. Det er omtrent halvparten av den estimerte rammen på 7 millioner. Det har vært nødvendig ut fra sikkerhetshensyn. Vi dekker alle de afghanske deltagernes fly- og reiseutgifter. Øvrige kostnader ved besøket går til sikring, transport, hotell- og møteutgifter, skriver pressevakt Guri Solberg i UD i en e-post til Dagbladet.

NRK omtalte prislappen på privatflyet først.

Annonse

Togtrøbbel i Agder - 21 passasjerer har sittet fast i flere timer

Søndag ettermiddag forteller pressevakt Thea Rønneberg ved Bane NOR at et tog fra Drammen til Stavanger har stanset på en togstrekning ved Gjerstad stasjon i Gjerstad kommune i Agder.

- Det har oppstått problemer med strømmen på en strekning ved Gjerstad stasjon. Toget har dessverre stått stille i flere timer, men vi jobber med å få løst utfordringene, sier Rønneberg til Dagbladet.

- Hvor lenge har toget stått stille?

- Jeg tror at det har stått stille i omkring fem timer.

- Vi har folk som har forsøkt å finne ut av problemet, men de sliter litt med det. Nå er ei revisjonsvogn på vei til strekningen for å trekke toget inn til stasjonen, slik at vi får passasjerene ut av toget.

Pressevakt Dag Brekkan i Go-Ahead Nordic forteller til Dagbladet at skadene på strekningen er omfattende.

- Det er ikke strøm mellom Gjerstad og Nestlandsvatn, så togene kommer ikke forbi. Derfor tilbyr vi alternativ transport, som buss for tog. Skadene på strekningen er ganske omfattende, så oppdatert prognose for åpning kommer klokka 20.00, sier Brekkan til Dagbladet.

- Det første toget som stanset søndag formiddag har 21 passasjerer om bord. Men dette har fått konsekvenser for alle tog som kjører mellom Oslo og Kristiansand. Dermed er det sannsynligvis noen hundre passasjerer som omfattes av dette.

Brekkan forteller at det også har oppstått utfordringer med å trekke toget til stasjonen.

- Toget som kom først, med 21 passasjerer er om bord, står der ennå. Dette fordi vi har ei revisjonsvogn som skulle trekke toget inn til Gjerstad stasjon, men det har de problemer med å få til. Dermed befinner passasjerene seg på toget ennå, men jeg vil tro at de har det ganske greit, sier Brekkan.

- På Gjerstad stasjon står det busser klare til å frakte passasjerene videre sørover.

Knutbypastoren, Helge Fossmo, løslatt

Pastoren i Knutby som i 2004 ble dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk, Helge Fossmo, er løslatt etter 18 år i fengsel.

En domstol i Örebro reduserte i 2019 livstidsdommen til 26 års fengsel, noe som innebar at han ville bli prøveløslatt etter 18 år.

Det er hans advokat Anton Strand som sier til Expressen at Fossmo kunne gå ut til et liv som fri mann.

Fossmo var pastor i en menighet i Knutby i Sverige. Han ble pågrepet etter at hans kone Alexandra i 2004 ble funnet drept i deres hjem og en annen mann, Daniel Linde, ble funnet alvorlig såret i nabohuset.

En annen kvinne, Sara Svensson, erkjente drapet, men Fossmo ble funnet skyldig i medvirkning til drap og drapsforsøk. Først to år senere innrømmet han at han var involvert i voldshandlingene.

(©NTB)

Annonse
Frp vil vite prisen på Taliban-besøk
Foto: NTB

Frp vil vite prisen på Taliban-besøk

Frp-leder Sylvi Listhaug krever svar fra regjeringen på hvor mye Talibans besøk i Norge koster skattebetalerne.

- I tillegg til at folk er rasende over at regjeringen inviterer Taliban til Norge reagerer folk kraftig på at vi, norske skattebetalere, finansierer luksustransport til Norge med privatfly, skriver Listhaug i en skriftlig kommentar.

Hun krever å få vite hvor mye besøket koster.

- Da snakker vi alt inkludert: planlegging, sikkerhetsoppbud, reise og opphold, sier Frp-lederen.

Hun mener for øvrig at det er naivt av myndighetene å tro at det hjelper å gå i dialog med Taliban.

- At norske myndigheter tror det nytter å snakke med ekstreme islamister om menneskerettigheter og kvinners rettigheter er så naivt at det er som å tro på julenissen og påskeharen samtidig. Taliban stiller for øvrig med 15 menn og 0 kvinner. Det i seg selv sier det meste, sier Listhaug.

(NTB)