Annonse

Nyhetsstudio

Sterk vind skaper allerede problemer

Flere ferjeavganger er innstilt i morgentimene søndag på grunn av sterk vind, melder Vegtrafikksentralen i Midt-Norge.

- Det er meldt fare for vindkast i morgentimene også, i tillegg til det som kommer i kveld. Det er verre det som er ventet seinere i dag, men vi får en forsmak de neste timene i deler av Trøndelag, forteller trafikkoperatør Eirik Meyer Jensen til Dagbladet.

Fra sient søndag ettermiddag til mandag morgen er det ventet svært kraftige vindkast i Trøndelag og Møre og Romsdal. Meteorologene har sendt ut farevarsel på oransje nivå, og politiet har oppfordret folk til å holde seg innendørs.

Ifølge Meyer Jensen kan det allerede i morgentimene søndag bli vindkast på opp mot 30 meter i sekundet i nordlige deler av Trøndelag.

Dersom folk må ut og kjøre, har han en klar oppfordring:

- Følg med på været og trafikkmeldinger, og ta det rolig og kjør etter forholdene.

Søndag morgen er fejesambandet Skei - Gutvik, og Småge - Orta- Sandøya - Finnøya - Ona i Aukra innstilt på grunn av den sterke vinden.

Vegtrafikksentralen vest melder på Twitter at fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol, samt rikvei 13 over Vikafjellet er stengt på grunn av uvær. De advarer også om at det kan bli innført kolonnekjøringn på riksvei 7 over Hardangervidda på kort varselm, etter tilbakemelding fra brøytemannskaper om kort sikt.

Ifølge Vegtrafikksentralen øst gjør vind og snø at også E6 over Dovrefjell og riksvei 15 over Strynefjellet kan bli stengt på kort varsel.

Sterk vind skaper allerede problemer
STENGT: Rikvei 13 over Vikafjellet er stengt på grunn av uvær. Foto: Statens vegvesen webkamera
Annonse
Nekter å snakke med sakkyndig
Foto: Privat

Nekter å snakke med sakkyndig

Den 42 år gamle Zaniar Matapour som er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling nekter fremdeles å la seg avhøre av politiet.

- Han nekter også å snakke med sakkyndig, sier politiadvokat Ingvild Myrold til Dagbladet.

Han er begjært varetektsfengslet i fire uker, hvorav to av dem i full isolasjon. Han framstilles til varetektsfengsling klokken 14.

Slik blir evalueringen av PST og politiet

Politiet og PST skal evaluere håndteringen av skytingen i Oslo natt til lørdag, og prosessen som ledet opp til hendelsen. I en pressemelding skriver politiet at de vil komme raskt i gang.

- Beslutningen om at det skal gjøres en gjennomgang av politiets oppgaveløsning er tatt i samråd mellom PST og Politidirektoratet (POD), sier politidirektør Benedicte Bjørnland og sjef PST, Roger Berg.

Den konkrete innretningen av evalueringen skal de komme tilbake til.

- Vi er imidlertid opptatt av å komme raskt i gang, og at gjennomgangen er målrettet og effektiv. Gitt alvoret i saken, er det svært viktig at læringspunkt og eventuelle svakheter og feil identifiseres raskt for å kunne iverksette tiltak, sier Bjørnland og Berg.

Annonse

Ruster kraftig opp: Sjudobler antallet

Nato skal gjøre sin største overhaling av organisasjonens forsvarsevne siden den kalde krigen, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Blant annet skal forsvarsalliansen nå bygge opp antallet soldater i sin reaksjonsstyrke til godt over 300 000, sa Stoltenberg under en pressebrifing mandag.

Tidligere var det om lag 40 000 soldater i reaksjonsstyrken. Det er med andre ord snakk om over en sjudobling av antallet Nato-soldater i beredskap.

Dette skal utrettes gjennom å blant annet ha styrker i beredskap som oppholder seg i eget hjemland, men som hyppig skal ha øvelser i landene de skal sends til i krigstid. Nato skal også øke mengden utstyr som er forhåndsplassert på østflanken.

(NTB)

Ruster kraftig opp: Sjudobler antallet
Foto: NTB

Ekstrem hetebølge: - Slå av lyset

I Japan er det nå en ekstrem hetebølge. Det er ventet temperaturer over 40 grader, skriver Sky News.

Nordvest for Tokyo beskrives hetebølgen som «uvanlig intens» og det er mandag målt 40,2 grader.

Nå frykter myndighetene at strømmen skal gå.

Temperaturen gjør at energibehovet er vesentlig større enn normalt, fordi folk bruker strøm til å kjøle seg ned.

Nå ber myndighetene folk i Tokyo-området om å spare på strømmen.

- Vær så snill å spar så mye strøm som mulig, ved å for eksempel slå av lyset når man ikke er i rommet, oppfordrer departementet for økonomi, handel og industri, ifølge Sky.

Annonse

Advarer bilister i Oslo

Ett felt på E18 i Oslo er stengt som følge av det kraftige regnet tidligere mandag ettermiddag.

Det opplyser Vegtrafikksentralen overfor Dagbladet.

Det dreier seg om ett felt ved Vækerø i Oslo i retning mot sentrum.

- Situasjonen er bedre nå. Mannskapene som rykket ut fikk fjernet en del, men det er fortsatt en del vann i veibanen. Det er satt opp en sperrebukk, sier trafikkoperatør Tilia K. Mathre ved Vegtrafikksentralen Øst til Dagbladet.

I store deler av Sør-Norge har det periodevis regnet kraftig mandag. Regnet har avtatt i Oslo i 14-tida, men prognosene utover ettermiddagen og kvelden er usikre.

Rådet fra Vegtrafikksentralen er derfor klar:

- Kjør etter forholdene, og følg godt med på trafikkbildet. Det kan hende du ser noe som ikke sjåføren foran deg ser, sier trafikkoperatør Mathre.

I 13.10 opplyste Vegtrafikksentralen at mannskap fra entreprenørselskapene var på vei ut til stedene som ble kraftigst rammet av regnet.

- Det de blant annet har gjort er å slekke at slusene er åpne, at ingenting blokkerer dem, sier trafikkoperatøren.