Annonse

Nyhetsstudio

Nye DNA-svar i Tengs-saken
Mannen i 50-åra er siktet for drapet på Birgitte Tengs. Foto: Privat

Nye DNA-svar i Tengs-saken

Politiet i Stavanger har fått svar på de nye analysene gjort av strømpebuksa til Birgitte Tengs. Ingen nye funn skal være gjort, verken for den siktede mannen i 50-åra eller andre personer. Det opplyser mannens forsvarer, advokat Stian Kristensen, til Dagbladet.

- Vi har fått beskjed om at det ikke er gjort flere funn i forbindelse med de nye analysene. I sum fører det til at saken står likt som den gjorde i slutten av oktober, da vår klient ble varetektsfengslet i 12 uker, sier Kristensen.

Som Dagbladet omtalte i november, ble det sendt inn 11 biter av Tengs strømpebukse til analyser. Drøyt fire måneder etter at mannen som er siktet for å ha drept Birgitte Tengs i 1995 ble pågrepet, er svarene altså klare.

- Dette endrer ingenting for vår måte å jobbe med saken på. Vi fortsetter arbeidet med å se på bakgrunnsdata og analysemetode. Kontaminering av prøven som ga treff på vår klient er fremdeles et sentralt tema, sier forsvareren.

Neste fengslingsmøte vil finne sted denne uka, seinest torsdag. Siktede, som også er mistenkt for å ha drept Tina Jørgensen i 2000, har samtykket til at møtet vil gå som kontorforretning. Han nekter straffskyld.

Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Fredrik Soma, har mandag ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Les hele saken

11 nye prøver kan løse gåten

Annonse
Kritiserer regjeringen
Foto: Terje Pedersen / NTB

Kritiserer regjeringen

Freddy Andre Øvstegård, utdanningspolitisk talsperson i SV, skriver i en pressemelding at de ikke støtter bruk av tvungen lønnsnemnd.

- Når døren nå åpnes for streikeforbud for lærerne er det fare for at terskelen for tvungen lønnsnemnd blir enda lavere neste gang.

Øvstegård er bekymra for barn og unge i den fastlåste situasjonen, skriver han videre i samme pressemelding.

- Men vi er nødt til å gjøre mer for å beholde og rekruttere flere lærere i skolen om elevene våre skal lykkes, sier han og legger til:

- Jeg er redd for at en konflikt som nå ender med tvungen lønnsnemd bare vil gjøre den jobben vanskeligere.

Sint og skuffet over tvungen lønnsnemnd
Foto: Terje Pedersen / NTB

Sint og skuffet over tvungen lønnsnemnd

Arbeidstakerorganisasjonene er ikke fornøyde med at lærerstreiken endte i forslag om tvungen lønnsnemnd. Norsk Lektorlag sier de er sinte og skuffet.

- Det er faktisk ikke mulig å være noe annet på vegne av alle de lektormedlemmene og den fellesskolen de kjemper for, sier Helle Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.

- Jeg vil si beklager til elevene. Både for at dere faktisk ikke har fått undervisning, og for at vi i dag ikke har fått gjennomslag for å sikre fellesskolen framover. Det er en mørk dag, sier Nyhuus, og slutter seg med det til ordene til Steffen Handal, leder for Utdanningsforbundet

Lederen i Skolenes landsforbund Mette Walker sier hun har hatt stor tro på at det var mulig å komme fram til en løsning på streiken, men at det har vist seg å være umulig.

- Medlemmene våre er veldig skuffet, og jeg har stor forståelse for at de er skuffet. Vi hadde håp om at vi skulle komme fram til en løsning, men det har vi ikke klart. Og vi er oppriktig lei oss på vegne av medlemmene, sier hun etter at det tirsdag kveld ble klart at regjeringen griper inn i streiken med tvungen lønnsnemnd.

Hun gjør det tydelig at hun mener det er KS sitt ansvar at det ble tvungen lønnsnemnd, og nå vil hun ha en debatt om hvorvidt de skal være motparten i framtidige forhandlinger.

- Nå håper jeg debatten om å ta forhandlingsretten tilbake til staten kommer, konstaterer hun.

Hun uttrykker forståelse for hvordan staten begrunner tvungen lønnsnemnd, men sier de utfordrer streikeretten.

(NTB)

Annonse
- Ikke et angrep på Danmark
Foto: AP / NTB

- Ikke et angrep på Danmark

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, hasteinnkaller tirsdag kveld til pressebrief i statsministerboligen.

Møtet skal finne sted klokka 20, og dreier seg ikke uventet om situasjonen med gassledningene i Østersjøen.

Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen. Rørene frakter gass mellom Russland og Tyskland.

Frederiksen sier at de foreløpig ikke er en økt militær trussel mot Danmark.

- Heller ikke en trussel mot Bornholm, sier Mette Frederiksen.

Hun påpeker imidlertid at situasjonen som har oppstått ikke dreier seg om et uhell. Likevel avviser statsministeren at det dreier seg om et angrep på Danmark, siden hendelsen har skjedd i internasjonalt farvann.

Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, legger til at det ikke er forventet at situasjonen vil få betydning for forsyningene i Europa. Han påpeker at situasjonen skyldes sprengninger.

- Det er ikke snakk om så store uhell, ser Jørgensen.

Florida: 2,5 millioner innbyggere er evakuert
Foto: AP / NTB

Florida: 2,5 millioner innbyggere er evakuert

2,5 millioner innbyggere i Florida er under evakuering i forkant av orkanen Ian, sier guvernøren Ron DeSantis, ifølge CBS News.

Ian regnes for øyeblikket som en kategori tre-orkan. Det betyr at ødeleggelser vil oppstå. Den kraftige vinden kan fjerne tak og trær kan velte. Også strømbrudd kan ventes, ifølge National Hurricane Center.

Tirsdag morgen norsk tid var orkanen i ferd med å treffe kysten av Cuba.

Vinden blåser opptil 155 kilometer i timen, ifølge Reuters.

Orkanen er ifølge nyhetsbyrået ventet å tilta i styrke til kategori tre av fem, eller enda høyere, i det den treffer kysten av Florida.

Annonse

- Må få alle fakta på bordet

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg taler tirsdag kveld til Europaparlamentet.

- Jeg snakket med Zelenskyj for noen timer siden. Da sa jeg at vi står i solidaritet med ham, sier Stoltenberg.

Han legger til at grunnen til at støtten er trappet opp, er for å signalisere til president Putin at man ikke kan få det som man vil ved å gjennomføre et slikt angrep.

Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen. Rørene frakter gass mellom Russland og Tyskland.

- Her må vi få alle fakta på bordet, og vil se nøye på dette de kommende timene og dagene, sier Stoltenberg om situasjonen.

Han legger til at det har vært dialog med blant annet Danmark og Sverige om det som er omtalt som en mulig sabotasje. Samtidig sier han Europa må være forberedt på tøffe tider.

- Vi betaler en pris som europeere. Energipriser, inflasjon, men vår pris måles i penger. I Ukraina måles prisen i blod. Derfor må vi forberede oss på en hard vinter, være forberedt på å fortsette å støtte Ukraina, fordi vi risikerer å betale en langt høyere pris hvis ikke, sier generalsekretæren.

Stoltenberg fortsetter sin tale med en tirade mot Putin og Russland.

- Det er et paradoks at vi må bruke så mye penger på forsvar. Men realiteten er at vi ikke har noe valg når vi blir møtt av slike angrep. Penger vi skulle brukt på andre områder, må vi bruke på å støtte Ukraina, for hvis de taper vil det være ille for oss alle, sier Stoltenberg.

Nato-lederen legger til at det aldri vil være akseptabelt med en atomkrig. Han understreker derfor at det er gitt klare signaler om at en slik krig aldri skal kjempes.

- Og så må vi huske at dette ikke er en krig mellom Nato og Russland. Vi er ikke en part i denne krigen. Vi støtter Ukraina, men vi er ikke en part - vår oppgave er å bevare fred, sier Stoltenberg.

- Må få alle fakta på bordet
Foto: Jonathan Ernst / Pool / NTB