Annonse

Nyhetsstudio

Nakstad tviler på utstrakt bruk av ny coronatest

Mandag meldte den finske kringkasteren YLE at selskapet Deep Sensing Algorithms har fått en ny type coronahurtigtest godkjent av EU.

Testen fungerer ved at personen puster inn i et håndholdt apparat, der nanosensorer analyserer pusten deres, skriver NTB. Testresultatet kan leses av så raskt som etter 45 sekunder.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tviler på at denne testtypen vil få stor anvendelse med det første.

- Dette er en type screeningtest som benytter relativt avansert apparatur og kanskje er best egnet på grensestasjoner, dersom den viser seg å ha god nok sensitivitet og spesifisitet.

Det skriver Nakstad i en SMS til Dagbladet.

- Vi vil følge med på tilgjengelig dokumentasjon etter praktisk utprøving og vurdere systemet på bakgrunn av tilgjengelige data. Det er for tidlig å si om denne type testing kan få anvendelse i Norge.

Annonse

Mann fengslet i fire uker etter drapet på Grønland

Mandag kveld ble en mann i 20-åra som er siktet for medvirkning til drap på Grønland i Oslo fengslet i fire uker, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Før beslutningen ble fattet, opplyste forsvarer Inam Ghous Ali at mannen nekter enhver befatning med drapet og begjærte seg løslatt.

I samme sak er en mann i 30-åra siktet for drap. Mannen varetektsfengsles i fire uker, samt ilegges brev- og besøksforbud, isolasjon og medieforbud.

Det var natt til søndag at en mann i slutten av 20-åra ble skutt og drept på åpen gate på Grønland i Oslo. Politiet har lokalisert og beslaglagt våpenet, samt beslaglagt overvåkingsmateriale i området.

Annonse

Brann i leilighet på Jessheim

Det brant i en leilighet på Jessheim i Ullensaker kommune på Romerike.

- Nødetatene på stedet, brannvesenet jobber med evakuering og med slukking, skrev Øst politidistrikt på Twitter.

Ifølge brannvesenet er det snakk om et leilighetskompleks.

Vaktleder Arne Nurmi i Øst 110-sentral sier til Dagbladet rundt klokka 19 at brannvesenet er i ferd med å få kontroll.

- Det har vært brann i en leilighet i andre etasje. Det virker som vi begynner å få kontroll.

Alle personer er evakuert fra bygget.

Politiet skriver i en oppdatering klokka 19.04 skriver politiet at de ikke har fått opplysninger om noen personskader.

Meldingen om brannen kom inn til politiet klokka 18.29 mandag kveld.

Annonse
Følger UiO: Erklært «persona non grata»
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Følger UiO: Erklært «persona non grata»

Etter en lang debatt har Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen mandag vedtatt å følge studentene ved Universitet i Oslo, og erklære forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp),for «persona non grata».

Det bekrefter studentleder Aksel Haukom til Dagbladet.

- Dette er selvsagt beklagelig, men en sann realitet for våre studenter. Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har ikke vist interesse for verken studentene eller sektoren han representerer. Nå har studentene våre talt, og de ser statsråden som uønsket ved Universitetet i Bergen. Vi kan simpelthen ikke ha en minister som kaller oss «pubertale» når vi tar opp saklig kritikk på atferden hans. Vi har fått nok, sier Haukom, som er leder av Studentparlamentet ved UiB.

I resulusjonsforslaget fra Realistlista begrunnes dette med at statsråden gjentatte ganger har vist at han har «null interesse» av å styrke velferden til studentene, og at en slik resulusjon vil sende et tydelig signal om at studentene i hele landet mener at statråden er «totalt uegna som forsknings og høgare utdanningsminister».

Det var under studentparlamentets møte torsdag kveld forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe ble erklært uønsket av studentene ved Universitetet i Oslo.

Overfor Dagbladet omtalte statsråden avgjørelsen som «pubertal».

- Det å reagere med ikke å snakke med hverandre - å kansellere - er en pubertal reaksjon, sa Borten Moe til Dagbladet før helga.

- I Norge har vi lang tradisjon for at vi gjør det motsatte. Vi møtes, har dialog og utveksler meninger som bringer verden framover. Det er jeg selvsagt interessert i, fortsatte statsråden.

Les hele saken

Erklært «persona non grata»: - Pubertalt

Annonse

Søker vitner etter påkjørsel

Politiet ber om tips fra eventuelle vitner til en påkjørsel som skal ha skjedd ved Joker Strømmen i Lillestrøm i Viken ved 17-tida mandag.

En yngre gutt skal ha blitt påkjørt i et fotgjengerfelt, og politiet har ikke lyktes med å komme i kontakt med føreren av denne bilen, opplyser de på Twitter.

Gutten er ikke alvorlig skadet, men er kjørt til sykehus for videre oppfølging.

De ber den aktuelle sjåføren om å kontakte politiet, og personer som kan ha gjort observasjoner om å ringe 02800.