Annonse

Nyhetsstudio

Rettspsykiater: - Et luftslott

Terrordømte Anders Behring Breivik (42) har på første dag av sin løslatelsessak markert sine politiske standpunkter gjentatte ganger, blant annet gjennom plakater og utsagn med tilsynelatende militant høyreekstremt innhold.

Telemark tingrett skal ta stilling til hvorvidt det er fare for at Breivik begår nye politisk motiverte voldshandlinger. Terroristens budskap i dag vil nødvendigvis bli notert.

Rettspsykiater Henning Værøy omtaler forklaringen som "mislykket tøv".

- Han får i hvert fall ikke fram om han har et budskap. Dette vitner om et luftslott som bare han har, og som han prøver å selge som noe, sier Værøy, og fortsetter:

- Det er umulig å følge med. Det er umulig, selv om man legger godvilja til og forsøker å følge ham. Det er ikke mulig.

Rettspsykiateren mener forklaringen mangler rot i virkeligheten. Det viser, ifølge Værøy, at Breivik har brukt lang tid på å lage seg en egen virkelighet, uten at han på noen måte framstår som psykotisk.

- Ser du noen form for anger?

- Nei, dette er ikke en angrende mann. Dette er en mann med en klar ambisjon. Han skal selge et politisk budskap, men som selger egner han seg ikke.

Annonse

Fikk tre over seg - til sykehus

En mann i 40-åra er skadd etter å ha fått et tre over seg i Alver kommune i Nordhordland i Vestland fylke, melder politiet. Han er fløyet til Haukeland sykehus med luftambulanse.

Treet falt under arbeid med trefelling og vedarbeid i privat regi. Mannen var sammen med tre andre personer da det skjedde.

Politiet etterforsker saken, og er i kontakt med disse personene.

Mannens familie ble varslet av de tre andre som var til stede, opplyser operasjonsleder Frode Kolltveit til Dagbladet.

- Vi vet ikke skadeomfang, men har var ved bevissthet da han ble fraktet vekk, sier Kolltveit ved 15.45-tida.

Operasjonslederen har foreløpig ikke mer informasjon om hendelsesforløpet.

Oppdateres.

Danmark: Kvinne (76) omkom i trafikkulykke med politibil

En 76 år gammel kvinne har omkom søndag morgen i byen Køge på Sjælland etter en ulykke der en politibil var involvert.

Ulykken skjedde da en patrulje, som egentlig var på vei til en annen trafikkulykke, traff personbilen som kvinnen befant seg i.

To politibetjenter kom lettere til skade i ulykken. Det opplyser Midt- og Vestsjællands Politi på Twitter.

Saken skal nå undersøkes av Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) - som tilsvarer Spesialenheten for politisaker i Norge.

Annonse

Dødelig virus påvist i hønsebesetning

Det er påvist newcastlesyke i en besetning med verpehøns i Klepp i Rogaland. Hele besetningen på 7.500 høns blir avlivet.

- Dette er en veldig alvorlig situasjon for fjærfeproduksjonen i Rogaland. Newcastlesyke fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler, men symptomene kan variere. Sykdommen er svært smittsom mellom fugler, sier Inge Næsset, direktør for avdeling regelverk og kontroll i Mattilsynet.

Hun legger til at alle dyr i det smittede fjærfeholdet vil bli avlivet og at det er innført soner med restriksjoner for fjærfehold i et større område rundt besetningen.

- Dette gjør vi for å hindre videre smittespredning, sier hun.

Besetningen på 7.500 høns er båndlagt, noe som betyr at det ikke kan flyttes dyr inn i eller ut av besetningen. Det er foreløpig ikke kjent hvordan smitten har kommet inn i besetningen. Mattilsynet ble varslet om mistanken fredag, og lørdag ble smitten bekreftet.

Mattilsynet sier at risiko for smitte til mennesker er svært lav, og at det er trygt å spise egg og fjærfekjøtt.

(NTB)

Serbia anerkjenner ikke folkeavstemninger

Serbia vil ikke anerkjenne folkeavstemningene i de selverklærte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk samt de russisk-kontrollerte områder i Kherson og Zaporizjzja-regionene i Ukraina. Det sier Serbias utenriksminister Nikloka Selakovich det statlige, russiske nyhetsbyrået TASS.

- Den serbiske republikk, i henhold til FN-traktaten og i overenstremmelse med generelt akseptert prinsipper og normer om internasjonal lovgivning, kan ikke akseptere resultatene av folkeavstemninger i de ukrainske regionene, sa Selakovich ifølge TASS.

Serbia har selv en pågående grensetvist med Kosovo. Serbia anerkjenner ikke Kosovos uavhengighet.

Annonse
Russisk avis: Stenger grensene
Foto: Russian Presidential Press Service via AP

Russisk avis: Stenger grensene

Det uavhengige russiske nettstedet Meduza melder at myndighetene i Russland vil stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder. Det opplyser to kilder tett på presidentens kabinett til avisa.

Kildene forteller avisa at den mest sannsynlige datoen for grensestengingen er 28. september - dagen etter de russisk-kontrollerte folkeavstemningene i Donetsk, Luhansk og deler av Kherson og Zaporizjzja-regionene i Ukraina.

Folkeavstemningene handler om eventuell innlemmelse i Den russiske føderasjonen.

Onsdag denneuken holdt Russlands president vladimir Putin en tale hvor han annonserte delvis mobilisering av russiske reservestyrker.