Annonse

Nyhetsstudio

WHO: Da kan pandemien være over

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det «sannsynlig» at coronapandemien er over i Europa etter omikronbølgen, melder det franske nyhetsbyrået AFP.

Det er omikronvariantens høye smittsomhet som er nøkkelen til resonnementet, som kommer fra WHOs Europa-sjef Hans Kluge.

Kluge sier til AFP at 60 prosent av Europas befolkning kan være smittet i mars. Det kan i sin tur lede til pandemiens slutt - iallfall på dette kontinentet.

WHO-toppen advarer imidlertid mot at nye muterte utgaver av coronaviruset kan skape problemer.

Les hele saken

Teori: Pandemien over etter omikron

Annonse

Facebook sier til Aftenposten at de har stengt Arfan Bhattis konto

- Vi har også stengt flere andre kontoer han var administrator for og han vil ikke kunne opprette en ny konto igjen», skriver Regitze Reeh, nordisk kommunikasjonssjef i Facebook-eier Meta, i en e-post til Aftenposten.

Da Dagbladet sjekket Bhattis Facebook-konto mandag kveld, var den ikke tilgjengelig. Også flere andre kilder fortalte at de ikke lenger klarte å finne den.

For under to uker siden la den fryktede islamisten ut brennende regnbueflagg på Facebook. Han la også ut en tekst som oppfordrer til drap på homofile.

Dagbladet har ingen informasjon om at Bhatti skal ha hatt noen rolle i angrepet i Oslo natt til lørdag. Men Dagbladet får bekreftet at den nå terrorsiktede 42-åringen Zaniar Matapour (43) har hatt en viss kontakt med Bhatti.

Tog sporet av i USA – flere skal være skadd

Et passasjertog har sporet av i delstaten Missouri i USA, og flere personer skal være skadd, melder togselskapet.

Toget hadde 243 passasjerer om bord da det kolliderte med en dumper i byen Mendon mandag ettermiddag, lokal tid, ifølge en talsperson for togselskapet Amtrak.

Talspersonen legger til at de har fått meldinger om skadde, og at de har sendt ansatte til stedet for å bistå lokale nødetater.

Toget var på vei mellom Chicago og Los Angeles. Mendon ligger omtrent 135 kilometer nordøst for Kansas City.

(NTB)

Annonse
Minst 13 døde i klorgass-eksplosjon i Jordan
Foto: Al-Mamlaka TV via AP/NTB

Minst 13 døde i klorgass-eksplosjon i Jordan

Minst 13 personer er døde og rundt 250 er syke etter et utslipp av klorgass i havnebyen Akaba i Jordan, melder landets myndigheter.

Lekkasjen skjedde da en kran som lastet klortanker på et skip ved havnen, slapp en av dem i bakken, ifølge myndighetene. Det forårsaket en eksplosjon av en giftig, gul røyk som tok livet av minst 13 personer og gjorde rundt 250 syke.

Området der lekkasjen skjedde, ble sperret av, og de syke ble sendt til sykehus. Spesialister har blitt sendt til lekkasjestedet for å hindre videre spredning.

Den statlige TV-kanalen al-Mamlaka har meldt at 199 fremdeles blir behandlet på sykehus.

Lokale myndigheter oppfordrer folk til å holde seg inne og lukke vinduer og dører. Det nærmeste boligområdet ligger 25 kilometer unna lekkasjestedet.

Akaba ligger ved nordspissen av Rødehavet, rett ved den israelske byen Eilat. Nødetatene i Eilat har uttalt at gassutslippet ikke har hatt innvirkning på byen, men at de følger situasjonen nøye.

(NTB)

Politiet er villige til å endre vilkår for avhør
Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for mannen som er siktet for skytingen mot flere utesteder natt til lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Politiet er villige til å endre vilkår for avhør

Politiet har spurt terrorsiktede Zaniar Matapour om han er villig til å la seg avhøre på lyd uten bildeopptak, sier mannens forsvarer, John Christian Elden.

- Nå har politiet kommet på banen og sendt en epost der de tilbyr å endre vilkårene sine for avhør, og da får vi ta det videre til klienten for å høre om han blir beroliget av dette, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

Fram til nå har politiet stilt krav om at avhøret tas opp med både lyd og bilde.

- Det mener de at de kanskje kan fragå, sier Elden.

Matapour har stilt krav om at avhøret blir kringkastet direkte. Ifølge Elden er han redd for at politiet vil manipulere forklaringene hans hvis avhøret går bak lukkede dører.

I 20-tiden mandag skriver NRK at Elden ikke har svart på politiets henvendelse.

(NTB)

Annonse

FRI reagerer på politiet

- Vi mener det er svært synd at politiet ikke har hatt en bedre dialog med det skeive miljøet som står bak denne solidaritetsmarkeringen i forkant, og det vi føler er en mangelfull begrunnelse gjennom media.

Dette skriver FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, på sin Facebook-side. De er en av arrangørene bak mandagens avlyste markering.

Også lederen av Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, var i en pressekonferanse tidligere i kveld helt tydelig på at de hadde informert politiet om hva slags arrangement de hadde planlagt i dag, mandag:

- Det var helt klart fra vår side at det var snakk om en større markering, sa hun.

Mandag anbefalte politiet at arrangementet, som skulle være en støtte-markering etter natt til lørdags masseskyting, skulle avlyses. Politiets begrunnelse var at markeringen var blitt for stor. Markeringen hadde vokst i så stor grad at politiet ikke lenger kan garantere for deltakernes sikkerhet, fortalte de på pressekonferansen mandag.

I forkant hadde det vært trukket paralleller til rosetoget etter 22. juli 2011.

FRI er tydelig på at for dem som miljø, har de et behov for en slik markering.

- Vi som en felles bevegelse trengte en trygg møteplass i etterkant av terrorhendelsen natt til lørdag - i en tid hvor mange av oss føler oss utrygge, skriver de på Facebook.

Bevegelsen er tydelig på at beskjedene fra politiet nok gjør mange redde og usikre.

FRI tar politiets anmodning til etterretning.