Annonse

Nyhetsstudio

Støre visste ikke at Haqqani kom til Norge

Statsminister Jonas Gahr Støre visste ikke at Anas Haqqani var et medlem av den afghanske delegasjonen før han leste det i mediene. Det sier han selv til Dagbladet.

- Navnet på de enkelte i delegasjonen så jeg i mediene da de ankom Norge. Vi var klar over at Taliban satt sammen sin egen delegasjon. Dette er folk som har vært ettersøkt og på lister. Nå er det lagt til rette for at de kan reise til slike møter.

- Skulle du ønske at UD hadde informert deg tidligere, før de landet på norsk jord, om at Haqqani er en av deltakerne?

- Det har jeg ikke noe problem med. Som sagt: De satte sammen sin delegasjon, som skulle være representative. Det er riktig for disse samtalene at de kommer på høyt nivå. Hadde kommet på et lavt nivå, hadde de hatt mindre muligheter til å forplikte seg.

Anas Haqqani (27) er lillebror av Sirajuddin Haqqani, som leder Haqqani-nettverket, et underbruk av Taliban.

Sirajuddin Haqqani er etterlyst av FBI for terrorangrepet på Kabul Hotel Serena i 2008, hvor Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) ble drept.


UDs pressevakt Guri Solberg bekreftet lørdag overfor Dagbladet at Anas Haqqani er i Norge.

Les hele saken

- Så navnet i mediene

Annonse

Redningsaksjon etter to gutter i Larvik

Det er iverksatt en redningsaksjon i Naverfjorden i Larvik, melder Sør-Øst politidistrikt.

- To gutter er meldt savnet i forbindelse med bruk av SUP, skriver politiet på Twitter.

SUP er et såkalt «stand up paddleboard» - et brett som man står på og padler. Brettene er i fargen gul og oransje, ifølge politiet.

De to guttene har på seg henholdvis gul og grå badeshorts.

Meldingen kom inn til politiet klokka 14.19.

Operasjonsleder Erik Ullhaug Olsen forteller at det var guttenes pårørende som meldte dem savnet da de ikke hadde vært observert siden cirka klokka 13.

- Det er ingen som har sett de på en god stund, men det er uavklart hva som har skjedd, sier Ullhaug Olsen til Dagbladet.

Det er satt inn betydlig med ressurser i leteaksjonen, med både redningshelikopter, redningsskøyte og politibåt.

Politiet ønsker at personer som kan ha observert guttene, tar kontakt.

- Det kan være at de har blitt tatt av vinden og seilt mot sør eller nord, eller de kan ha falt av. Så om noen har sett de, så ønsker vi at de tar kontakt med oss.

E18 sperret

E18 i Asker er sperret i inngående retning etter at en lastebil har kjørt inn i autovernet. Også i utgående retning er det problemer.

Politiet i Oslo skriver på Twitter at det er store trafikale problemer på stedet etter at en lastebil har kjørt inn i autovernet.

- Ulykken har skjedd cirka 400 meter etter påkjøringen fra Asker.

Ifølge politiet var det én person i lastebilen. Vedkommende framstår ikke som alvorlig skadd.

- Store trafikale problemer. Det står også delvis i utgående retning, skriver politiet.

(NTB)

Annonse
Opprettholder henleggelse i Snapchat-sak
Foto: Skjermdump / UP Sør-Norges Snapchat-konto

Opprettholder henleggelse i Snapchat-sak

Riksadvokaten har besluttet å opprettholde Spesialenhetens henleggelse av saken der en politiansatt ble etterforsket for å ha brutt taushetsplikten.

Slik Dagbladet tidligere har omtalt la den ansatte ut et delvis sladdet bilde på Utrykningspolitiets Snapchat-konto av en ung mann som skulle rustestes.

Hendelsen ble altså først etterforsket av Spesialenheten for politisaker, som henla saken.

Riksadvokaten har konkludert med at polititjenestepersonen objektivt sett brøt taushetsplikten, men har likevel kommet til samme konklusjon som Spesialenheten.

«Bildet inneholdt en rekke opplysninger som var egnet til å identifisere den mistenkte, og forsøket på anonymisering var ikke tilstrekkelig», skriver Riksadvokaten.

Men siden kravet til subjektiv skyld ikke er oppfylt, kan ikke tjenestepersonen straffes for brudd på taushetsplikten, heter det videre i avgjørelsen.

«Slik saken er opplyst, er det ikke grunnlag for å trekke i tvil tjenestepersonens forklaring om at hun ikke trodde bildet av mistenkte var identifiserende».

Publiseringen kan heller ikke karakteriseres som grovt uaktsom, mener Riksadvokaten.

Les hele saken

Etterforsket politiet: Henlagt

En person død etter fall

En person er død etter å ha falt ned 30 til 40 meter ned en skråning i nærheten av Stavanger.

- Helse jobbet en stund med personen, men arbeidet ble avsluttet, og personen ble dessverre erklært død på stedet, skriver politiet på Twitter.

Politiet meldte tidligere at personen hadde sklidd ned en skrent der det er vanskelig å komme til.

Alle nødetatene rykket ut til stedet.

- Det var komplisert å komme seg til der personen befant seg. Vi måtte derfor gjøre en jobb for å komme oss til stedet, og helse gikk i gang med livreddende hjelp, men personen ble dessverre på et tidspunkt erklært som omkommet, sier John Ask, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, til Dagbladet.

Annonse
«Bye, Bye Boris»
Foto: NTB

«Bye, Bye Boris»

Klokka 13.30 holdt Boris Johnson en avskjedstale, etter det ble kjent at Johnson går av som statsminister i Storbritannia.

For dem som var til stede utenfor Downings street 10 var det imidlertid vanskelig å høre hva som ble sagt i den historiske avskjedstalen.

Det skriver den politiske korrespondenten til The Guardian, Jessica Elgot, på Twitter.

- Ingen i gata kan høre et ord av avskjedstalen til Boris Johnson på grunn av bråket fra folkemengden, inkludert «Bye, Bye Boris»-sangen fra Steve Bray (poitisk aktivist journ.amn.), skriver Elgot på Twitter.