Annonse

Nyhetsstudio

Taus om Tajik-skandalen

Arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) får kritikk fra flere politiske kommentatorer etter sitt angrep på Aftenposten i helga.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil foreløpig ikke blande seg.

Hans rådgivere forteller Dagbladet at Ap-lederen ikke ønsker å kommentere saken.

Ap-nestleder Hadia Tajik rykket fredag kveld ut på Facebook med harde beskyldninger mot en ikke-publisert artikkel som Aftenposten arbeider med.

Mandag morgen omtalte Tajik saken som en "pressekandale". Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen avviste anklagene, og kritiserte Tajik for å ikke ville svare avisa. Tajik ville heller ikke la seg intervjue om saken, ifølge Eilertsen.

Artikkelens detaljer er foreløpig ukjent, men ifølge Tajik handler det om bruk av hennes bruk av pendlerboliger som hun opplever at Aftenposten ønsker å skandalisere. Det er meget uvanlig at politikere gjengir upublisert materiale.

– Det Aftenposten har drevet med, det er en presseskandale, sa Tajik mandag morgen.

Til Medier24 sier Eilertsen at Tajiks fremgangsmåte «undergraver hele troverdigheten til det vi holder på med».

- Helt ellevilt, var Eilertsens oppsummering av anklagene fra statsråden.

Les hele saken

Hevder seg presset: - Skandale

Annonse

Norsk FN-koordinator: – Fortsatt sårbar situasjon

Norske Tor Wennesland har på vegne av FN vært tett involvert i arbeidet med å få på plass våpenhvilen i Israel og på Gaza, opplyser FN.

Wennesland, som er FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, har jobbet intenst og tett sammen med Egypt i meklingen om våpenhvilen, skriver kontoret hans på Twitter.

- Vi understreker vårt ønske om å gjøre alt vi kan for å få slutt på den pågående eskaleringen og sikre tryggheten og sikkerheten til den sivile befolkningen, sier Wennesland i en uttalelse.

- Situasjonen er fortsatt veldig sårbare og jeg oppfordrer alle parter til å overholde våpenhvilen, sier Wennesland.

(NTB)

Elleveåring påkjørt av elsparkesykkel

Politiet har rykket ut til Trondheim etter at en elleveåring skal ha blitt påkjørt av en svært beruset elsparkesyklist.

- En mann i 20-åra er pågrepet. Barnet får tilsyn av medic på stedet, skriver politiet.

Barnet skal ha blitt påkjørt ved travbanen, hvor Justin Bieber i skrivende stund holder konsert.

Operasjonsleder Roger Mogstad forteller til Dagbladet at føreren av elsparkesykkelen blir anmeldt for hendelsen.

- Han var tidligere bortvist fra området, men så kom han tilbake. Det vil bli tatt blodprøve av ham, sier Mogstad.

Annonse
43 personer skal ha blitt drept på Gaza
Foto: Adel Hana/AP/NTB

43 personer skal ha blitt drept på Gaza

Det palestinske helsedepartementet opplyser søndag kveld om at minst 43 personer, inkludert 15 barn, skal ha blitt drept som følge av angrepene på Gaza.

Ytterligere 311 personer skal være skadd.

Flere medier har meldt om at en våpenhvile mellom Israel og Islamsk hellig krig (Jihad) skulle tre i kreft søndag kveld.

Nå bekrefter Islamsk hellig krig at de inngår våpenhvile med Israel. Tidspunktet for våpenhvilen er foreløpig ikke kjent.

Reuters meldte tidligere søndag at våpenhvilen skulle starte klokken 20 lokal tid (19 norsk tid).

Amnesty beklager etter Ukraina-rapport
BEKLAGER: Amnesty International beklager for sinnet som de har forårsaket ved å publisere en rapport om Ukrainas krigføring, men ikke for publiseringen eller innholdet i rapporten. Foto: Isaac Lawrence / AFP / NTB

Amnesty beklager etter Ukraina-rapport

Søndag beklager Amnesty International for sinnet og ubehaget som de har forårsaket ved å publisere en rapport om Ukrainas krigføring, men ikke for selve publiseringen eller innholdet i rapporten, som ble publisert torsdag.

«Amnesty International beklager dypt for sinnet og ubehaget som vår pressemelding om Ukrainas krigføring har forårsaket», skriver Amnesty i en uttalelse til nyhetsbyrået Reuters og fortsetter:

«I denne og andre konflikter er vår hovedprioritet å sikre at sivile beskyttes. Det var også vår eneste hensikt med å publisere den siste forskningsrapporten. Selv om vi fortsatt mener at funnene er riktige, vil vi beklage for all smerte det har forårsaket».

Den aktuelle rapporten fastslo at ukrainske styrker med sin krigføring utsetter sivile for fare ved å etablere militære baser i boligområder, på skoler og på sykehus.

Rapporten ble slaktet fra ukrainsk hold. Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj anklaget Amnesty for å forsøke å legge ansvaret for Russlands angrepskrig over på Ukraina. Mens Amnestys avdelingssjef i Ukraina, Oksana Pokalchuk, uttalte at rapporten var en propaganda-gave for russerne, og sa opp jobben.

Søndag understreker Amnesty at de ikke holder ukrainske styrker ansvarlige for Russlands krigsforbrytelser. Videre skriver de at de heller ikke mener at Ukraina ikke tar tilstrekkelig hensyn i andre deler av landet.

«Vi vil være veldig tydelige på at ingenting av det som vi kan dokumentere om Ukrainas handlinger rettferdiggjør Russlands krigsforbrytelser», uttaler de til Reuters.

Annonse

Blindpassasjerer på lasteskip fra Afrika

Politiet har tatt hånd om to blindpassasjerer om bord på et lasteskip fra Afrika. Det skriver Vest politidistrikt på Twitter.

De to vil bli overtatt av politiets utlendingsenhet og transportert til Oslo for å søke asyl.

Operasjonleder Knut Dahl Mikkelsen forteller til Dagbladet at det var to menn som ble oppdaget på et skip på vei til Tyssedal. Skipet frakter sand fra Sahara.

- De kom seg usett om bord og har oppholdt seg i et pumperom. Mennene hadde vært om bord i ti dager før de ble oppdaget, sier Mikkelsen.

Han forteller at mennene bare hadde levd på vann mens de var om bord. De blir nå tatt hånd om og får næring.