Annonse

Nyhetsstudio

Ny vending: Hviterussland tilbyr styrker
Foto: ALEXEY NIKOLSKY / AFP

Ny vending: Hviterussland tilbyr styrker

Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko, sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at hviterussiske styrker kan bli tatt i bruk i krigen mot Ukraina.

Dette kommer etter at presidenten først avviste at hviterussiske styrker for øyeblikket bistår Russland i invasjonen av Ukraina.

Natt til torsdag uttalte Ukrainas innenriksminister at Hviterussland støtter Russlands pågående militære angrep mot Ukraina.

Den amerikanske nyhetskanalen CNN har også vist overvåkningsbilder av det som skal være stridsvogner som krysser grensa mellom Hviterussland og Ukraina.

Hviterusslands president har altså avvist at disse styrkene er hviterussiske.

Russisk-vennlige Lukasjenko har også sagt at «Ukraina kommer til å tape, og bør overgi seg til Russland».

Annonse

NRK: Politiet undersøker bag

Natt til lørdag ble to personer drept og en rekke andre skadd da en person skjøt mot tilsynelatende tilfeldige mennesker i området rundt London pub i Oslo sentrum.

Kl 05:57 meldte NRK at politiet undersøkte en bag i nærheten av åstedet. Ifølge vitner skal baggen ha blitt brukt av mannen som er pågrepet for skytingen ved London Pub.

Totalt har 19 personer blitt fraktet til sykehus eller legevakt etter hendelsen. I tillegg er to personer bekreftet omkommet. En rekke andre skal ha lettere skader og ikke behov for legehjelp, opplyste politiets innsatsleder Tore Barstad under en pressebrifing rundt klokka 03.15.

En person er pågrepet. Politiet har opplyst at alt tyder på at vedkommende handlet alene.

Siktede ennå ikke avhørt

Mannen som er siktet etter skyteepisoden i Oslo sentrum, er ennå ikke avhørt.

Det sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Vidar Pedersen, til Dagbladet.

- Det vil gjennomføres så snart det lar seg gjøre, sier Pedersen.

Gjerningsmannen ble pågrepet like ved åstedet klokka 01.19, fire minutter etter at politiet ble varslet om hendelsen.

Politiet har natt til lørdag aksjonert mot flere adresser. Operasjonslederen ønsker ikke å si konkret hvor mange adresser det dreier seg om.

- De eventuelle adressene kan ha forskjellig utgangspunkt. Vi vil ikke videre knytte dem til den sikrede, sier Pedersen.

Overfor NRK sier vaktleder Roger Hjertø ved kriminalvakta hos Oslo-politiet at de har gjennomsøkt mannens bolig.

Politiet tror det bare var én gjerningsperson.

- Vi har teknikere inne hos ham nå som jobber med undersøkelser, sier vaktlederen.

Annonse

Markering etter masseskytingen

En gruppe mennesker samlet seg i en stille markering etter masseskytingen på utestedet Per på hjørnet og puben London i Oslo. Regnbueflaggene vaiet.

- Vi skal ikke legge vekk flaggene, vi skal ikke skjule kjærligheten og det å elske den man vil, sier Sigmund Nilsen Myre til NTB.

- Jeg kommer til å gå i paraden i morgen og heve flagget enda høyere, for dette viser hvor viktig denne saken er, sier han.

Myre var en av flere som kom til åstedet med regnbueflagg etter masseskytingen. Flere av dem kom fra Pride-markeringer andre steder i Oslo.

En gruppe på over 20 mennesker ble stående og vaie med regnbueflaggene i en stille markering samtidig som gråtende mennesker som hadde vært på utestedene, omfavnet hverandre og satt i gata i sjokk.

To personer er bekreftet døde og ytterligere 19 skadd, opplyser Oslo universitetssykehus. En person ble pågrepet kort tid etter hendelsen. (NTB)

Markering etter masseskytingen
Foto: Dagbladet

OUS: 19 skadd etter skyting

Totalt 19 personer mottar helsehjelp etter skytingen utenfor en rekke med utesteder i Oslo natt til lørdag.

Medievakt Hedda Holth ved Oslo universitetssykehus sier til Dagbladet at sju personer er sendt til OUS etter skytingen i Oslo, en person er sendt til Ahus, og ytterligere elleve personer er sendt til legevakt.

Hun vil ikke si noe om skadegrad på de som er innalgt ved OUS.

Annonse

Sivile hjalp politiet få kontroll

Politiet fikk hjelp av sivile med å få kontroll på den antatte gjerningsmannen etter nattas skyting i Oslo. Det sier politiets innsatsleder Tore Barstad under en pressebrief rundt 04.30.

- Det er politiet umåtelig takknemmelige for, sier Barstad.

Flere sivile har også drevet livreddende førstehjelp og drevet behandling av skadde på stedet. Han ønsker å takke alle de som bidro.

- I sånne situasjoner, når det gjelder livstruende skader eller å få igang igjen et hjerte som har stoppet, så kan man egentlig ikke gjøre så mye feil, sier Barstad.

En person ble pågrepet kort tid etter hendelsen. Politiet vil ikke si noe om gjerningsmannen utover at det skal dreie seg om en mann.

To personer er bekreftet døde og ytterligere 19 skadd, opplyser Oslo universitetssykehus.

Politiet ønsker ikke å spekulere i hva som var bakgrunnen for denne hendelsen, eller om dette er koblet til denne ukas Pride-feiring i hovedstaden.

Barstad sier at han ikke vet om siktede er avhørt, men han sitter nå i politiarresten i Oslo.

- Vi har gjennomført ransakelser på adresser vi mener er fornuftig, sier Barstad.